Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Στις επαφές και τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη όπου από αύριο ξεκινούν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επικεντρώνεται ο κυριακάτικος Τύπος που έχει κύριο θέμα το Κυπριακό. Αναφορά γίνεται επίσης στο φαινόμενο των αυτοκτονιών που τέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή, αλλά και τις διεργασίες για το Brexit.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Επαφές, τελικού ξεκαθαρίσματος» γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είδε ήδη τον Τούρκο ΥΠΕΞ και περιμένει τους υπόλοιπους και προσθέτει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ για τις δηλώσεις Γκουτέρες όσον αφορά τους όρους αναφοράς. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην έντονη – όπως γράφει – αντίδραση του πρώην Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη για την 56η έδρα στη Βουλή και πως το σώμα δεν μπορεί να κάνει έναν πολίτη Βουλευτή. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί δηλώσεις της πρώην αλλά και της νυν Διευθύντριας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας για τα προβλήματα και την υποστελέχωση.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Με καυτή ατζέντα πάνε στην Νέα Υόρκη» γράφει ότι το Κυπριακό μπαίνει ξανά σε τροχιά συνομιλιών και πως ο Αντόνιο Γκουτέρες ξεκίνησε επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις για ξεκαθάρισμα προθέσεων. Αλλού αναφέρεται στα της παιδείας και γράφει ότι τώρα αρχίζει ο πόλεμος με τις διαφορετικές απόψεις για τα τετράμηνα και την μεταρρύθμιση στην παιδεία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις κάμερες τροχαίας και γράφει για σίριαλ χωρίς τέλος, αφού η ιστορία συνεχίζεται εδώ και 10 χρόνια.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Επόμενος σταθμός τεμάχιο 7» γράφει ότι η Άγκυρα θέλει να περάσει από τεστ κοπώσεως την Λευκωσία, το Παρίσι και την Ρώμη, στρέφοντας την προσοχή της στο τεμάχιο 7, όπου δεν αποκλείεται σύντομα να στείλει το γεωτρύπανό της. Αλλού αναφέρεται σε ένα ξεχωριστό μονοπάτι με χιλιάδες όστρακα, από την ανάδυση της Κύπρου από την θάλασσα και το οποίο προσπαθεί ο Δήμος Λατσιών να αναδείξει. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη λερναία ύδρα του ρατσασμού σε σχολεία και τον «κώδικα συμπεριφοράς κατά του ρατσισμού και οδηγό διαχείρισης και καταγραφής ρατσιστικών περιστατικών».

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Επένδυση ελπίδας στην Νέα Υόρκη» γράφει ότι στην έδρα του ΟΗΕ μεταφέρεται από αύριο Δευτέρα, το κέντρο βάρους των εξελίξεων στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα για το μίσος που έγινε αγάπη και το δάκρυ, ειρήνη μέσα από την ιστορία της Λεϊλά και της Μαρίας, στο ντοκιμαντέρ Mendil – To μαντήλι, που βραβεύθηκε πρόσφατα. Αλλού δημοσιεύει αφιέρωμα στην νόσο του Αλτσχάιμερ με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» με τίτλο «Πάει άμεσα στη Βουλή το θέμα των αυτοκτονιών» γράφει ότι έγινε υποβολή ερώτησης από τους Οικολόγους και αυτεπάγγελτη εγγραφή του θέματος στην Επιτροπή Υγείας από την Αλληλεγγύη. Αλλού αναφέρεται στο τουρκικό νόμισμα και γράφει ότι είναι μια ωρολογιακή βόμβα στα χέρια του Ερντογάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι επικρατεί απογοήτευση για την πενιχρή ανταπόκριση των δανειοληπτών στο σχέδιο Εστία.

Η «Sunday Mail» με τίτλο «Το ΗΒ ανεβάζει τους τόνους για το Brexit» γράφει ότι ο Στέφαν Μπάρκλεϊ σε μια επίσκεψης «εκφοβισμού» στις Βρυξέλλες θα πιέσει για καλύτερη συμφωνία και προσθέτει ότι το χαλούμι, ο τουρισμός και τα πτυχία τίθενται υπό διακύβευση. Αλλού γράφει ότι ο σκιώδης καγκελάριος Τζον Μακντόνελ δήλωσε πως είναι καιρός πια οι Εργατικοί να αποκτήσουν μια γυναίκα αρχηγό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη χθεσινή εκδήλωση για την ενθάρρυνση της ανάγνωσης παραμυθιών και βιβλίων που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και το ΓΤΠ.

ΚΥΠΕ – Ραλλή Παπαγεωργίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 22/09/2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: