Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Το Κυπριακό και τα επόμενα βήματα μετά την ολοκλήρωση της αποστολής Λουτ στη Λευκωσία υπό το φως και της καθόδου Τσαβούσογλου σήμερα στα κατεχόμενα, είναι το βασικό θέμα σε όλα σχεδόν τα πρωτοσέλιδα του Τύπου σήμερα. Προβάλλεται επίσης η συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας για το θέμα της μαθήτριας με την μαντήλα, η έρευνα για το θάνατο του 14χρονου σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, τα δεδομένα στο ΓεΣΥ, οι διεργασίες για τα χαρτοφυλάκια στην νέα Κομισιόν, πληροφορίες για ανασχηματισμό της Κυβέρνησης και τα κρούσματα κλοπών στην επαρχία Πάφου από οργανωμένες σπείρες. Όλες οι εφημερίδες φιλοξενούν συνεντεύξεις από πολιτικούς και άλλους αξιωματούχους για θέματα της επικαιρότητας.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Φόβοι για θερμό χειμώνα!» και γράφει ότι η νέα στασιμότητα στο Κυπριακό ανοίγει το δρόμο στην Τουρκία να προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο και την κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού γράφει ότι τα βρήκαν μαθήτρια και διευθυντής και αναφέρεται στην συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας μετά το περιστατικό όπου μαθήτρια από την Συρία εκδιώχθηκε από το σχολείο γιατί φορούσε μαντήλα. Η «Α» αναφέρεται σε άλλο ρεπορτάζ στις διαδικασίες για πρόσληψη γιατρών στα κρατικά νοσηλευτήρια.

«Ο ΔΗΣΥ σπρώχνει για ριζικό Restart» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Πολίτη» που αναφέρει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχει ενώπιον του αίτημα για ολικό λίφτινγκ και ότι ο ανασχηματισμός προγραμματίζεται για τα τέλη Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου. Αλλού φιλοξενεί πληροφορίες για το Κυπριακό μετά την εβδομάδα διεργασιών της Λουτ στο νησί. Ο «Π» σε άλλο ρεπορτάζ προβάλλει τις εξελίξεις στο Λονδίνο και τα νέα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός.

Κάτω από τον τίτλο «Οδικός χάρτης ‘τα θέλει όλα’» στεγάζει το κύριό του θέμα ο «Φιλελεύθερος» που γράφει για τα τουρκικά σενάρια μετά το φρενάρισμα της αποστολής Λουτ , μεταξύ αυτών και η επιδιαιτησία. Αλλού αναφέρει ότι 734 χιλιάδες ήταν οι διελεύσεις Ε/κ στα κατεχόμενα το τρίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου με 11,7 εκ ευρώ αγορές. Ο «Φ» σε άλλο ρεπορτάζ προβάλλει συνέντευξη του Γενικού Εισαγγελέα που αναφέρεται μεταξύ άλλων στη διαφθορά στο δημόσιο.

«Το πλαίσιο ΓΓ απαντά στις ανησυχίες μας» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Χαραυγής» που αναφέρεται σε δηλώσεις του Αντρου Κυπριανού για τη προσπάθεια Λουτ για όρους αναφοράς που θα οδηγήσουν σε επανάληψη του διαλόγου. Σε άλλο θέμα η «Χ» αναφέρεται σε φαινόμενα κακοποίησης σε ιδρύματα. Αλλού αναφέρει ότι ο Σεπτέμβριος είναι κρίσιμος για το ΓεΣΥ με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην εφαρμογή της β’ φάσης.

Υπό τον τίτλο «Συμμορίες στοχεύουν οικίες στην Πάφο» η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ γράφει στο κύριό της θέμα ότι σπείρες στην Πάφο μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή και ξαφρίζουν σπίτια σε χρόνο ρεκόρ. Αλλού , φιλοξενώντας και φωτογραφία, προβάλλει τη συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας για το περιστατικό με τη μαθήτρια με την μαντήλα. Επίσης η «CM» φιλοξενεί ρεπορτάζ με πληροφορίες για τους επαναπατρισθέντες Βρετανούς στην Κύπρο και τα σενάρια ψήφου τους σε περίπτωση πρόωρων εκλογών στην Βρετανία.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή της Κυριακής» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Αφήνουν τα δύσκολα για τον Γκουτιέρες» και γράφει για το παρασκήνιο που οδήγησε την αισιοδοξία της κατάληξης στο εκκρεμές της συνομολόγησης των όρων αναφοράς. Αλλού γράφει ότι κρίσιμες πολιτικές στιγμές ζει η Βρετανία. Η «Κ» σε άλλο ρεπορτάζ φιλοξενεί πληροφορίες για τα σενάρια για την τοπική αυτοδιοίκηση με δημιουργία 12 δημοτικών συμπλεγμάτων.

«Χαράσσει κατευθύνσεις ο Τσαβούσογλου!» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Σημερινή της Κυριακής» που αναφέρει ότι μετά τις επαφές του Τούρκου ΥΠΕΞ στα κατεχόμενα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρει πως έρχεται η Τρόϊκα για αξιολόγηση της οικονομίας και υπάρχουν ανησυχίες για εκτροχιασμό. Επίσης η «Σ» προβάλλει την έναρξη αύριο της σχολικής χρονιάς για την δημοτική εκπαίδευση.

ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΜΙ

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: