Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, με τη σημερινή συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον κατοχικό ηγέτη στη Νέα Υόρκη, το αεροπορικό συμβάν με το ιδιωτικό τζετ που μετέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις που ακολούθησαν, αλλά και το σχέδιο «Εστία» κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι τα επεισόδια με νεκρούς στη Μόρια, η πρωτοβουλία της Κύπρου για το κλίμα και οι δαπάνες για υγεία, περιβάλλον και κοινωνική πρόνοια.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ακούει και αποφασίζει» γράφει στο κύριο θέμα της ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ κλείνει τις διερευνητικές επαφές του για το Κυπριακό με τη συνάντηση σήμερα με τον Τ/κ ηγέτη, ο οποίος δήλωσε ότι προσέρχεται με εποικοδομητική διάθεση, εμμένει όμως στις θέσεις για πολιτική ισότητα. Αλλού γράφει για μικροπεριπέτεια στον αέρα για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τη συνοδεία του, μετά από ρήγμα στον ανεμοθώρακα του ιδιωτικού αεροσκάφους με το οποίο επέστρεφαν στην Κύπρο. Επίσης γράφει για νεκρούς από πυρκαγιά και εξέγερση στη Μόρια.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Πολιτικές αερομαχίες για προεδρική πτήση» και γράφει ότι το αεροπορικό συμβάν με ιδιωτικό τζετ άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για τις μετακινήσεις του Προέδρου, ενώ γύρω στις €60 χιλ. ευρώ κόστισε η μετάβαση στη Νέα Υόρκη. Αλλού γράφει ότι με επιφύλαξη είδε η κοινή γνώμη την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για το κλίμα, δεδομένου ότι η Κύπρος έχει ακόμη ανοιχτά σοβαρά περιβαλλοντικά και ενεργειακά θέματα. Επίσης λέει ότι κέντρο κολάσεως έγινε ξανά η Μόρια.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Η προσοχή στη Νέα Υόρκη» και γράφει ότι η προσοχή παραμένει στραμμένη προς τη Νέα Υόρκη καθώς αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για συνέχιση των συνομιλιών στο Κυπριακό, αλλά και στο θέμα της Αμμοχώστου. Ακόμη γράφει για αποκατάσταση του Κοτσιάτη για αποφυγή προστίμων από την ΕΕ. Ακόμη λέει ότι μειώνουν μέγεθος και πολυτέλεια από τη νέα Βουλή.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Μηδέν αιτήσεις για σχέδιο ‘Εστία’» γράφει ότι κόλλησε στη χαρτούρα το «Εστία» αφού ένα μήνα μετά την έναρξη του σχεδίου δεν έχει διαβιβαστεί ακόμη καμία αίτηση στο Υπουργείο Εργασίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος είναι πρώτη σε δαπάνες για την άμυνα (σε ποσοστό επί του ετήσιου προϋπολογισμού) αλλά τελευταία στην υγεία, την κοινωνική προστασία και το περιβάλλον. Ακόμη γράφει ότι ένας στους τρεις ζει πλέον στο ενοίκιο.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 30/09/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: