Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo: Εφημερίδες της Κύπρου. ΚΥΠΕ




Οι ανακοινώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για σύσταση τουρκικού προξενείου στην Αμμόχωστο, η διαδικασία επιλογής τριών οίκων για διενέργεια αυξημένων ελέγχων στους επενδυτές που αιτούνται την απόκτηση της κυπριακή ιθαγένειας, ο κύκλος συναντήσεων που αρχίζει αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενόψει της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ και οι κατηγορίες για «κουκούλωμα» του περιστατικού εκδίωξης μαθήτριας από Λύκειο επειδή αυτή φορούσε μαντίλα, είναι τα κύρια θέματα τον σημερινό κυπριακό Τύπο.

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Προξενείο στην Αμμόχωστο!» γράφει ότι σε άλλη μια προκλητική κίνηση για εποικισμό της Αμμοχώστου προέβη η Τουρκία με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ο οποίος επισκέπτεται από χθες τα κατεχόμενα, να εξαγγέλλει το άνοιγμα προξενείου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μεταθέσει τον διευθυντή του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα Λοΐζο Σέπο, ο οποίος έδιωξε μαθήτρια από το σχολείο επειδή φορούσε μαντίλα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι από το 2011 έως το 2018 παρατηρήθηκε μείωση 3.300 δημοσίων υπαλλήλων.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Από κόσκινο διεθνών οίκων τα διαβατήρια», γράφει στο κύριο της θέμα ότι εντός Σεπτεμβρίου κατακυρώνεται σε τρεις εταιρείες η προσφορά για τη διενέργεια ελέγχων δέουσας επιμέλειας για τις αιτήσεις πολιτογράφησης από επενδυτές και σημειώνει ότι στο διαγωνισμό υπέβαλαν προσφορές οκτώ οίκοι μεγαθήρια. Αλλού αναφέρεται στην μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σημειώνει ότι πιθανό σενάριο σε πρώτη φάση να προωθηθεί το νομοσχέδιο για σύσταση πέντε επαρχιακών συμπλεγμάτων και εντός του 2020 η έγκριση των νομοσχεδίων για συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μεταθέσει τον διευθυντή Λοϊζο Σέπο, ο οποίος είχε διώξει από σχολείο μαθήτρια που φορούσε μαντίλα.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Το ΓεΣΥ πάει Προεδρικό» αναφέρεται στις συναντήσεις που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενόψει της εφαρμογής της 2ης φάσης του ΓεΣΥ τον Ιούνιο του 2020. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο πρώτο κουδούνι που ηχεί σήμερα στα δημοτικά σχολεία με συνολικά 52479 μαθητές να κατανέμονται σε 331 δημοτικά σχολεία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Λευκωσία και Αθήνα συντονίζονται ενόψει της κρίσιμης συνέχειας για το Κυπριακό, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ενημερώνει τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την τελευταία περιοδεία της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο αλλά και για τα επόμενα βήματα.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Κουκούλωμα της ρατσιστικής συμπεριφοράς» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Υπουργός Παιδείας, ενώ αρχικά απεφάνθη ότι το ζήτημα της εκδίωξης της μαθήτριας λόγω μαντίλας θεωρείται λήξαν, την άλλη μέρα μετέθεσε τον διευθυντή, που είχε διώξει μαθήτρια επειδή αυτή φορούσε μαντίλα. Αλλού αναφέρεται στην έναρξη της σχολικής χρονιάς στη δημοτική εκπαίδευση, όπου θα φοιτήσουν συνολικά 52.479 μαθητές/μαθήτριες σε 331 δημοτικά σχολεία.Σε άλλο θέμα γράφει ότι το γάντι στην επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ ρίχνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προκαλώντας την να πει ποιες είναι οι επιτυχίες που έχει να επιδείξει όταν η Κύπρος διασύρεται διεθνώς για διαφθορά και διαπλοκή.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 09/09/2019

Πρεμιέρα στο OPEN για την Ώρα Ελλάδος τη Δευτέρα: Στις 5.30 με Χασαπόπουλο και 7 με Παυλόπουλο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: