Η ΕΕ καλείται να δηλώσει παραβίαση του άρθρου 3 από την Τουρκία στην υπόθεση Βαρνάβα

File Photo: Το Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. EPA, PATRICK SEEGER




Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, δημοσιοποίησε σήμερα, επιστολή που είχε λάβει στις 3 Σεπτεμβρίου 2019, από τον νομικό εκπρόσωπο των εναγόντων στην υπόθεση Varnava and Others v Turkey, με την οποία καλείται η Επιτροπή από τους αιτούντες να δηλώσει ότι: “Η Τουρκία παραβίασε σοβαρά το άρθρο 3 του καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης”.

Στην επιστολή του, ο εκπρόσωπος των αιτούντων Αχιλλέας Δημητριάδης, καλεί την Επιτροπή Υπουργών, να προβεί στη σχετική δήλωση, πριν από την επόμενη Σύνοδο της, στις 17-19 Σεπτεμβρίου 2019.

Ειδικότερα, στην εν λόγω επιστολή τονίζεται ότι:
(1) Όσον αφορά το ζήτημα της καταβολής της δίκαιης ικανοποίησης είναι σαφές ότι η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να ενεργεί, παραβιάζοντας πλήρως τα δικαιώματα των προσφευγόντων, τα οποία παραβιάζει συνεχώς από το 1974.

(2) Επιπλέον, σε πλήρη παραβίαση της άνευ όρων υποχρέωσης της Τουρκίας, να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΑΔ, δεν λαμβάνει υπόψη τα διάφορα προσωρινά Ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Υπουργών.

(3) Αυτή η επίμονη και απαράδεκτη συμπεριφορά προκαλεί πρόσθετο πόνο στους αιτούντες και υπονομεύει περαιτέρω το θεσμικό πλαίσιο και την αποτελεσματικότητα της επιτροπής Υπουργών και επομένως πρέπει να τερματιστεί χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι, αυτές οι υποθέσεις εκκρεμούν για περισσότερα από 29 χρόνια, ενώ οι οριστικές αποφάσεις κρίθηκαν πριν από 10 χρόνια και σχετίζονται με συνεχιζόμενες παραβιάσεις επί 45 χρόνια.


ΚΥΠΕ – Νίκος Ρούσσης – Γαλλία/ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 10/09/2019 18:10

Έτοιμη να αναμετρηθεί με τα καίρια θέματα στην υγεία η νέα Επίτροπος Κύπρου Στέλλα Κυριακίδου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: