Η διαφθορά “σερβίρεται” με εκβιασμό για τα εθνικά θέματα: Πως απειλούν τους πολιτικούς…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απένειμε το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς προς την Κυπριακή Δημοκρατία, στον Δρα Ανδρέα Πίττα, στον καθηγητή Κώστα Ν. Παπανικόλα και στον κ. Νίκο Ρολάνδη. ΓΤΠ, Χ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Αυτή η υπόθεση με τις εξυπηρετήσεις των ολιγαρχών από κυπριακά δικηγορικά και λογιστικά γραφεία είναι τουλάχιστον απαράδεκτη, αν και οι δραστηριότητές τους έχουν την κάλυψη των νόμων, επειδή αυτό αποφάσισαν οι πολιτικοί ταγοί. Όπως υπογραμμίσαμε και στο τελευταίο κείμενό μας το ΝΟΜΙΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ.

Σημειώσαμε ότι πρέπει στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων -χωρίς να έχουμε ακόμα τα στοιχεία στα χέρια μα- να έγιναν και παρανομίες. Και το λέμε επειδή ξένες κυβερνήσεις μίλησαν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Πολύ βαριά κουβέντα και επειδή ειπώθηκε από τους ξένους πρέπει να ερευνηθεί.

  • Φίλοι στην Κύπρο μου είπαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγορικών και λογιστικών γραφείων έχουν ανάμειξη σ’ αυτό το «πανηγύρι» του ξεπλύματος. Έχω ακούσει και κουβέντες επαγγελματιών που εργάζονται στο εξωτερικό, οι οποίοι όταν λένε πως γεννήθηκαν στο νησί δεν τους μιλούν για την τουρκική κατοχή αλλά για το «πλυντήριο-Κύπρος». Η αλήθεια είναι ότι γράφτηκαν και πολλά δημοσιεύματα στα ξένα ΜΜΕ αλλά οι απαντήσεις δεν ήταν πειστικές από τους δικηγόρους και τους λογιστές. Όλοι έχουν κολλήσει στο νόμιμο. Το οποίο, επαναλαμβάνω, ότι δεν είναι και ηθικό. Αντίθετα πρόκειται για ανήθικη συμπεριφορά.

Σ’ αυτό το πανηγύρι του ξεπλύματος πρωτοστάτησε ο πολιτικός κόσμος. Ομιλούμε για τη συντριπτική πλειοψηφία. Δικηγόροι που πρόσκεινται στα περισσότερα κόμματα έχουν πελάτες ολιγάρχες. (Ανοίγω μία παρένθεση: Σε προηγούμενο δημοσίευμα μου είχα αναφέρει μόνο τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, λόγω των καταγγελιών του Βγενόπουλου, ότι τους έδωσε χρήματα. Καλοί φίλοι μου είπαν να προσθέσω στον κατάλογο και το ΔΗΚΟ. Εάν εισέλθουμε σε αυτή τη συζήτηση πρέπει να αναφερθούμε και στα ρούβλια της Σοβιετικής Ένωσης και στα «πετροδόλαρα» του Μουαμάρ Καντάφι και στις εξαγορές από την ελληνική χούντα. Είναι εντελώς σάπιο το πολιτικό σύστημα).

Όμως, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα για να μην δημιουργούνται κακές εντυπώσεις:

  • Ούτε πολιτικός φίλος του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη είμαι, ούτε και συμφωνώ με τις πολιτικές του θέσεις. Καμία απολύτως σχέση. Διαφωνώ κάθετα με τη «γραμμή» του για το Κυπριακό. Και η διζωνική, και η διχοτόμηση και τα «δύο κράτη» είναι λύσεις καταστρεπτικές για τον Ελληνισμό. Το μοίρασμα της Κύπρου δεν είναι λύση. Απ’ εκεί και πέρα σέβομαι τις απόψεις όλων των ανθρώπων, άλλωστε έχω φίλους οπαδούς του «ναι» με τους οποίους συζητούμε κόσμια.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να δώσει άμεσα πειστικές απαντήσεις. Όπως και το δικηγορικό γραφείο που ίδρυσε. Μπορεί να έφυγε πριν από 20 χρόνια, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται συγγενικά του πρόσωπα. Η υπόθεση με τα διαβατήρια, αν και νόμιμη, προσωπικά δεν μου αρέσει. Είναι η άποψη μου. Το κυπριακό διαβατήριο είναι διαβατήριο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ολιγάρχες το ορέγονται διότι τους προσφέρει εντυπωσιακά οφέλη. Γι’ αυτό πληρώνουν και εκατομμύρια για να το αποκτήσουν. Έπρεπε να μην μπει καν η Κύπρος σε αυτή τη διαδικασία από τη στιγμή κατά την οποία βρίθουν οι κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Εκτός του κ. Αναστασιάδη πρέπει να βγουν καθαρά από την ιστορία αυτή και άλλα δικηγορικά γραφεία. Και η οργάνωση OCCRP πρέπει να ασχοληθεί με το πρόβλημα της διαφθοράς στο σύνολό του, για να είναι και πειστική. Δεν μπορεί οι συνεργάτες της να ασχολούνται επιλεκτικά, διότι δίνουν δικαιώματα και ο κόσμος στην Κύπρο είναι υποψιασμένος.

Ναι, ο νόμος επιτρέπει όλες αυτές τις διαδικασίες, αλλά εικάζω ότι στο θέμα όλων αυτών των δισεκατομμυρίων που πέρασαν από το νησί, η νομιμότητα πήγε περίπατο. Τώρα, θα μου πείτε, το ξέπλυμα έγινε. Που να ψάχνει κανείς την «πορεία του φιδιού»… Πρέπει να γίνει έλεγχος και να αποδοθούν ευθύνες.

  • Στο προηγούμενο κείμενο μου έθιξα το θέμα της αγοράς μετοχών στα κυπριακά ΜΜΕ από δικηγορικά γραφεία που κάνουν δουλειές με ολιγάρχες. Αυτό το θέμα είναι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων εναντίον μου, κυρίως από «τρολλς» που φαίνεται ότι έχουν σχέση με τους δικηγόρους που εισήλθαν στα ΜΜΕ. Αυτό το θέμα πονά πολύ, όπως έδειξαν οι αντιδράσεις. Έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιοι και πόσοι θα ενώσουν τις φωνές τους με τη δική μας. Έχουν υποχρέωση να δώσουν και αυτοί πειστικές απαντήσεις. Εδώ είμαστε να τις δημοσιοποιήσουμε. Πως είναι δυνατόν, επαγγελματίες που υποτίθεται υπηρετούν την αλήθεια να τα βάζουν μαζί μας, επειδή θίξαμε την εισβολή στα ΜΜΕ περίεργων επιχειρηματιών, με αλλότρια, θα μπορούσα να πω, συμφέροντα.

Το άλλο θέμα που «έτσουξε» πολύ είναι το βασικό ερώτημα αν τα έγγραφα για το γραφείο του κ. Αναστασιάδη είναι προϊόν κλοπής. Εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, ως δημοσιογράφος. Έχω κάνει πολλές έρευνες και μερικές φορές φορές έπεσαν στα χέρια μου έγγραφα που δεν ήταν αποχαρακτηρισμένα. ΔΕΝ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΠΟΤΕ. Όχι μόνο επειδή η κλοπή εγγράφων τιμωρείται στην Αμερική, αλλά θεωρώ πως το θέμα είναι ηθικό.

Όμως, δεν θα κατηγορήσω κανένα δημοσιογράφο που επιλέγει να το κάνει. Και υποστήριξα τους ακτιβιστές που το τόλμησαν, διότι -κάποιες φορές- που το κράτος παρανομεί, ο δημοσιογράφος αναγκάζεται να παρανομεί και ο ίδιος. Πως αλλιώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρατική αναλγησία και κυρίως η κρατική «τρομοκρατία». Οπότε δεν θα κρίνω και την πράξη της ιστοσελίδας που έκανε τις αποκαλύψεις για τον κ. Αναστασιάδη. Ενοχλεί βεβαίως το γεγονός ότι χρηματοδοτείται από ξένες κυβερνήσεις. Αυτό πρέπει να το δουν. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δεν πρέπει να δέχονται χρήματα από …κυβερνήσεις

Είναι, λοιπόν, άλλο το ερώτημα αν τα έγγραφα είναι προϊόν κλοπής και άλλο το δικαίωμα στη δημοσίευση. Τούτη η ιστοσελίδα ήταν από τις πρώτες που δημοσίευσε τις αποκαλύψεις. Και θα συνεχίσει να το κάνει.

Απ’ εκεί και πέρα επαναλαμβάνουμε ότι η έρευνα για τα δικηγορικά γραφεία και το ξέπλυμα του χρήματος πρέπει να γίνει και οι νόμοι δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η εγγραφή εταιρειών, αλλά το πως νομιμοποιήθηκαν τα χρήματα που πέρασαν από την Κύπρο.

  • Όσον αφορά όλους αυτούς που συγχρονισμένα (!) μας επιτέθηκαν, θα θέλαμε να ξέρουν πως δεν μασάμε. Και για τη διαφθορά θα γράφουμε, και για την άλωση των ΜΜΕ από δικηγόρους ολιγαρχών και για τις σχέσεις πολιτικών και δημοσιογράφων. Δεν μπορούν να μιλούν, λοιπόν, αυτοί που έχουν σχέση εργασίας με τα εν λόγω δικηγορικά γραφεία. Ούτε όσοι εργάστηκαν κρυφά για τον κ. Αναστασιάδη και τώρα τον καρφώνουν.

Έχουν τα «κότσια», όσοι μας επιτέθηκαν να βγουν -όπως το κάνουμε εμείς- και να μιλήσουν εναντίον της πρακτικής των δικηγορικών γραφείων; Μπορούν; Ή άλλοι λόγοι τους το απαγορεύουν. Απευθύνουμε πρόσκληση-πρόκληση. Εμείς θα συνεχίσουμε να γράφουμε και να φωνάζουμε και αν η οργάνωση ασχοληθεί και με όλους τους άλλους δικηγόρους και λογιστές εμείς θα την υποστηρίξουμε. Ακόμα και αν τους ενισχύουν οικονομικά η οργάνωση του Σόρος και η κυβέρνηση της Βρετανίας… Δεν πρέπει να καλύψουν κανένα. Ήδη πολλοί άνθρωποι εκφράζουν αμφιβολίες για τα κίνητρά τους…

Στον Αναστασιάδη επιχειρείται η άσκηση πίεσης -θα μπορούσα να μιλήσω και για εκβιασμό- για να λάβει μέρος σε διαπραγματευσεις με προκαθορισμένο σχέδιο διευθέτησης του Κυπριακού. Δεν είναι καλά τα πράγματα. Αν συναινέσει σε συνομιλίες, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία στην ΑΟΖ, θα σημαίνει ότι εκβιασμός έπιασε τόπο…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Είδα πολλούς «ψεκασμένους» να αναφέρουν ότι συγγενικό μου πρόσωπο εργάζεται στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας. Ε και; Άλλαξε η στάση μου έναντι του κ. Αναστασιάδη; Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζω να γράφω… Ή μήπως άλλαξα γραμμή στο εθνικό θέμα της Κύπρου; Συνεχίζω να πιστεύω ότι ο τρόπος διαπραγμάτευση του προέδρου της Κύπρου είναι επικίνδυνος για τον Ελληνισμό, συνεχίζω να πιστεύω ότι η διζωνική, η διχοτόμηση και τα «δύο κράτη» είναι καταστρεπτικές διευθετήσεις, που θα παραδώσουν την Κύπρο στην Τουρκία. Αλλά εδώ έγκειται το μεγάλο πρόβλημα. Η πλειοψηφία του λαού αρνείται να παραδοθεί στους Τούρκους. Ενώ αυτοί που μας κατηγορούν επειδή ασχοληθήκαμε με τη διαφθορά, αυτό επιδιώκουν… Τα πράγματα είναι τόσο απλά…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η συμπεριφορά του Τραμπ δεν διαφέρει από αυτή του “ξανθού ηγέτη”: Και οι δύο για την Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: