Η ασύμμετρη απειλή καραδοκεί: Τα τουρκικά drones θέτουν σε συναγερμό τις Ένοπλες Δυνάμεις

File Photo: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Από ότι φαίνεται από τις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, επίκειται η προμήθεια αριθμού Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΜΕΑ) για επιτήρηση της ευρύτερης Βαλκανικής περιοχής, του Αιγαίου, αλλά και της νέας πρόκλησης (που για τις Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι κάτι νέο, αλλά για το ευρύτερο κοινό είναι) που είναι η Ανατολική Μεσόγειος.

  • Αυτό αποτελεί αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη πλην όμως τώρα πρέπει η επικείμενη προμήθεια του νέου αυτού οπλικού συστήματος πριν ακόμα υλοποιηθεί να δομηθεί πάνω σε σωστές και επιχειρησιακά άρτιες βάσεις καθόσον η κρίση, μας δίδαξε ότι δεν έχουμε περιθώρια για πρόχειρες και ημι-μόνιμες λύσεις αντιμετώπισης καίριων και εθνικά ζωτικής σημασίας θεμάτων.
  • Αυτό επισημαίνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές που επιμένουν να εργάζονται και να σημαίνουν το καμπανάκι κινδύνου για το που πρέπει να κατευθυνθεί η δομή πάνω στην οποία θα πρέπει να μπουν γερά θεμέλια.

Σύμφωνα όμως και με τον έγκριτο ακαδημαϊκό P.W Singer, οι μελλοντικοί πόλεμοι είναι ήδη εδώ…

Το πρόσφατο χτύπημα με UAV’s  στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία κατέδειξε ότι οι πόλεμοι του μέλλοντος θα διεξάγονται με τη χρήση νέων, προηγμένων και όχι ιδιαίτερα ακριβών τεχνολογιών όπως είναι τα κάθε είδους drones.

  • Η ολοένα αναπτυσσόμενη ασύμμετρη απειλή

Ο «κορεσμός» μιας αεράμυνας με συνδυασμένες επιθέσεις από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη αποτελεί ίσως τη Νο1 ασύμμετρη απειλή που κάθε σύγχρονος στρατός καλείται εδώ και χρόνια ν’ αντιμετωπίσει.

Η τεχνολογία αυτή είναι ευρύτατα διαδεδομένη και προσβάσιμη τόσο σε κρατικούς όσο και σε μη κρατικούς δρώντες οι οποίοι μπορούν στο πλαίσιο μια νέας μορφής πολέμου που θα κυριαρχήσει στο μέλλον και λέγεται υβριδικός πόλεμος να επιφέρουν τεράστιο πλήγμα σε εθνικές κρατικές υποδομές και εγκαταστάσεις.

  • Από τα παραπάνω μπορεί εύκολα να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιληφθεί ότι ο πόλεμος τριβής στον οποίο έχει εμπλακεί με την Τουρκία την τελευταία 30ετία που συγκεφαλαιώνεται στο τεράστιο κόστος απώλειας ανθρώπινων ζωών στο βωμό της προάσπισης των Εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα, ξηρά και θάλασσα μπορεί να συνεχιστεί, αλλά και να μετασχηματιστεί αναδεικνύοντας μια νέας μορφής υβριδικής απειλήςγια την πατρίδα μας.

Η ευρύτατη χρήση UAV’s από πλευράς της Τουρκίας στο πλαίσιο μιας αναπτυσσόμενης εθνικής αμυντικής βιομηχανίας έχει προσδώσει στις Ένοπλες Δυνάμεις της γείτονος την επιχειρησιακή δυνατότητα επίτευξης ασύμμετρου πλήγματος χειρουργικής ακρίβειας στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου που ασκεί εναντίον της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, ανοιγοκλείνοντας την κάνουλα των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιωτικά παράλια της πατρίδας μας.

Σε ένα τέτοιο δυνητικό σενάριο λοιπόν, μικρά drones οπλισμένα με κατάλληλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης μπορούν με μεγάλη ευκολία να πλήξουν κάποιες Ελληνικές στρατιωτικές δομές επί των μικρονησίδων του ανατολικού Αιγαίου κάτω από το πέπλο της αθρόας εισόδου προσφύγων και μεταναστών, επιτυγχάνοντας έτσι ένα ασύμμετρο πλήγμα στην χώρα μας χωρίς δυνατότητα εύκολου εντοπισμού του δρώντος.

  • Το πρόσφατο χτύπημα είναι «διδακτικό»;

Το παραπάνω ενδεχόμενο σε συνάρτηση με το πρόσφατο χτύπημα στη Σαουδική Αραβία από drones που εκτοξεύθηκαν επ’ ωφελεία των Houthi της Υεμένης, θα πρέπει να κινητροδοτήσει τους Έλληνες Επιτελείς, προκειμένου να σχεδιάσουν ένα ενιαίο διακλαδικό δόγμα επιχειρήσεων των Ελληνικών UAV’s στο πλαίσιο της επιτήρησης του Εθνικού Ενέριου Χώρου για παροχή πληροφοριών σε NRT χρόνο (σε πραγματικό χρόνο) στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό λήψης αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Βασικός πυλώνας, εξηγεί η ίδια πηγή με βαθειά γνώση στο θέμα, αυτού θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός δικτύου συνεχούς επιτήρησης σε όλο το φάσμα του Εθνικού Εναέριου Χώρου όπου τα οικεία UAV’s μακράς ακτίνας δράσης τόσο αυτά που έχουμε σήμερα (με τις περιορισμένες δυνατότητες) αλλά κυρίως αυτά που πιθανώς θα αποκτήσουμε στο εγγύς μέλλον, θα επιτηρούν αδιάλειπτα μεγάλες γεωγραφικές περιοχές της χώρας μας.

  • Έτσι θα μπορούν μέσω ενός Διακλαδικού επίγειου κέντρου διανομής και επεξεργασίας πληροφοριών να μεταφέρουν ενδείξεις ύποπτης δραστηριότητας οι οποίες να διακριβώνονται και να παρακολουθούνται συνεπακόλουθα μέσω μικρών και χαμηλού κόστους drones που θα επιχειρούν από προκεχωρημένες θέσεις των εμπρός επιχειρησιακών διοικήσεων και σχηματισμών.

Το παραπάνω δόγμα δεν πρέπει να επικεντρωθεί όμως μόνο στο πτητικό σκέλος του εγχειρήματος.

Θα πρέπει να καθορίσει και να περιγράψει τα βήματα, τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς της ενσωμάτωσης όλων κλαδικών συστημάτων επιτήρησης σε μια διακλαδική πλατφόρμα η οποία μέσα από ένα σύστημα επανδρωμένο από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό θα αναθέτει μεταξύ άλλων έργο συλλογής πληροφοριών στις κλαδικές μονάδες UAVs, θα το συλλέγει, θα το επεξεργάζεται  θα το αξιολογεί και θα το διανέμει σε όλους τους δρώντες (stake-holders) συμβάλλοντας έτσι καταλυτικά στην δημιουργία πληροφοριών από τις οποίες μπορεί να αναληφθεί επιχειρησιακό έργο (actionable intelligence) συνθέτοντας έτσι το Διακλαδικό Κέντρο Διανομής και Επεξεργασίας Πληροφοριών .

Τέλος δεν θα πρέπει να επιδείξουμε αδιαφορία για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων προστασίας των στρατηγικών υποδομών της χώρας μας από προσβολή εχθρικών drones τόσο σε εθνικό – στρατηγικό όσο και σε επιχειρησιακό-τακτικό επίπεδο.

  • Τα διυλιστήρια, οι ναύσταθμοι, τα στρατηγεία, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια αλλά και οι στρατιωτικές υποδομές στρατηγικής σημασίας σε διάφορα σημεία της επικράτειας, πρέπει να προστατευτούν με συστήματα «anti-drones», όπως για παράδειγμα το νέο σύστημα IHTAR που κατασκεύασε η Τουρκική εταιρεία ASELSAN και παρουσιάστηκε στην έκθεση International Defence Industry Fair 2019 (IDEF 2019) που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη από 30 Απριλίου έως 3 Μαΐου 2019.

Άλλωστε δεν είναι λίγες οι αναφορές από μονάδες της ακριτικής Ελλάδας που έχουν ενημερώσει το επιτελείο πως οι σκοποί της εγκατάστασης αντιλήφθηκαν drone να πετά πάνω από τη μονάδα. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις που προσήχθησαν οι ιδιοκτήτες των drone και εξετάστηκαν από τις αρχές ασφαλείας, υπάρχουν όμως κι άλλες περιπτώσεις που ποτέ δεν εντοπίστηκε εκείνος που κρατούσε το χειριστήριο…

Τέτοια είδους αντίμετρα, «anti-drones»,  έχει ήδη δει η χώρα μας και οι επιτελείς του Ελληνικού υπουργείου και των Γενικών Επιτελείων, με προτάσεις από εταιρίες να επεξεργάζονται μεν αλλά έως σήμερα να μην έχει παρθεί κάποιου είδους απόφαση.

  • Κατά πληροφορίες μέσα σε άσκηση που είχε γίνει τους περασμένους μήνες ένα τουλάχιστον τέτοιο σύστημα παρουσιάστηκε στο Ελληνικό επιτελείο. Θεωρείται βέβαιο ότι είναι άλλος ένας μονόδρομος μια τέτοια προμήθεια η οποία όμως θα πρέπει να έχει και την ανάλογη συμβατότητα με τα UAV που πιθανό θα προμηθευτεί η Ελλάδα, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Έχει φθάσει η ώρα να κατανοήσουμε ότι τώρα που τόσο τα μικρότερης ισχύος έθνη όσο και πολλοί άγνωστοι μη εθνικοί διακρατικοί δρώντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη ραγδαία αναπτυσσόμενη τεχνολογία drones για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, η χώρα μας θα πρέπει να δράσει γρήγορα και συντεταγμένα για να προασπίσει τα Εθνικά και κυριαρχικά της δικαιώματα.

“Ανάσα” για τα ελικόπτερα ΝΗ-90 δια χειρός υπουργού, με εντολή για άμεση απογείωση…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: