Η απάντηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τη νέα τουρκική πρόκληση στην οδό Λήδρας

Ειρηνευτική δύναμη στα νεκρή ζώνη. @UN_CYPRUS




Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών την Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) δεν σχολιάζει μεμονωμένα περιστατικά, αλλά είναι σε επαφή με τις δυο πλευρές για αντιμετώπιση ανησυχιών που αφορούν την ασφάλεια και για διατήρηση του στάτους κβο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ.

Ερωτηθείς σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» που αναφέρεται σε νέες κινήσεις της τουρκικής πλευράς εντός της νεκρής ζώνης, ο κ. Σιντίκ επεσήμανε πως «η διατήρηση του στρατιωτικού στάτους κβο στη νεκρή ζώνη παραμένει η ύψιστή μας προτεραιότητα».

Πρόσθεσε πως «ενώ δεν σχολιάζουμε μεμονωμένα περιστατικά, είμαστε σε επαφή με τις δυο πλευρές για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και να διασφαλίσουμε τη διατήρηση του στάτους κβο».

Ο κ. Σιντίκ είπε ακόμη πως «όλα τα περιστατικά που επηρεάζουν την ασφάλεια στη νεκρή ζώνη αναφέρονται επί τακτικής βάσης στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η επόμενη έκθεση πρόκειται να εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2020», κατέληξε.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» γράφει σήμερα πως η τουρκική πλευρά προχωρεί σε νέες αναβαθμισμένες κινήσεις επιβολής νέων τετελεσμένων επί του εδάφους. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, σε στέγαστρο που κατασκευάστηκε εντός της ουδέτερης ζώνης στην περιοχή της οδού Λήδρας, παρά την οδό Κύκκου, στη Λευκωσία, στις αργές Αυγούστου, τοποθετήθηκε το Σάββατο ταμπέλα «καλωσορίσματος» στα κατεχόμενα.

Εξάλλου γίνεται αναφορά στα Στροβίλια, όπου έγινε νέα κίνηση αναβάθμισης και ενίσχυσης της παρουσίας των κατοχικών δυνάμεων τον περασμένο Ιούλιο και οι Τούρκοι επιμένουν όπως οι Ε/κ κάτοικοι ζητούν την άδειά τους για τη διακίνησή τους.

Σημειώνεται ακόμη ότι στην περιοχή του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας, οι κατοχικές δυνάμεις τοποθέτησαν από τον περασμένο Μάιο βαρέλια προς την πρόσβαση του κτιρίου, το οποίο στεγάζει τη Διοίκηση του τομέα 2 της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, υποστηρίζοντας ότι είναι περιοχή υπό τον έλεγχό της, ενώ προ ημερών τοποθέτησαν κιγκλιδώματα σε μια προσπάθεια προέλασης στη νεκρή ζώνη.

Περαιτέρω, αναφέρεται, πως στο νεκροταφείο Wayne’s Keep, στη νεκρή ζώνη, στον Άγιο Δομέτιο, που είναι αγγλικό, υπήρξαν κινήσεις από τον κατοχικό στρατό για να υποστηριχθεί ο ισχυρισμός ότι βρίσκεται στην κατεχόμενη περιοχή, ενώ σημειώνονται και οι κινήσεις στην περιοχή Δένειας και Αυλώνας.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 23/09/2019

Πρόκληση στην οδό Λήδρας: Εδραίωση τουρκικών θέσεων στη νεκρή ζώνη με «welcome to TRNC»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: