Η Άγκυρα διάλεξε τον δρόμο των έκνομων ενεργειών: H Αθήνα απαντά με τον “Παρμενίων”

File Photo: Στιγμιότυπο από παλαιότερη Άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ». ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Η μεγάλη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων 2019» έχει ξεκινήσει εδώ και τρία 24ωρα, με τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων ν’ αναπτύσσονται σε όλη την επικράτεια.

  • Την ίδια στιγμή και παρά τις αποτρεπτικές δυνάμεις που κάνουν αισθητή την παρουσία τους κυρίως στο Αιγαίο, η Τουρκία μετά την ολοκλήρωση των επαφών με την χώρα μας, σε επίπεδο κορυφής, έχει σπεύσει ήδη να διαμορφώσει το κλίμα της επόμενης περιόδου.

Άλλωστε ουδείς δεν θα εκπλαγεί και με το ύφος των διαρροών που πρόκειται ν’ ακολουθήσουν από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν. Από την στιγμή που επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος που τον μετέφερε πίσω στην Άγκυρα αρχισε να …κελεηδά.

Το «μπαϊράκι» και οι ενορχηστρωτές

Ο Ισλαμιστής πρόεδρος έχει συνηθίσει την δημοσιογραφική αποστολή που τον ακολουθεί, να μιλά για να διαμειφθέντα με τους άλλους ηγέτες, κάνοντας έναν «off» απολογισμό, λέγοντας το κάτι παραπάνω.

  • Κι εκεί πολλοί εκτιμούν πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει το νεύμα δια μέσου του τύπου, για την σταδιακή αύξηση των έκνομων ενεργειών, την ώρα που η Αθήνα έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο ότι νέα αρχή στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις σημαίνει ηρεμία στην περιοχή του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου.
  • Θα υπολογίσει κάτι τέτοιο ο κος. Ερντογάν και οι Αξιωματούχοι της κυβέρνησής του που ήδη σήκωσαν νέο «μπαϊράκι» μετά τις Ελληνοτουρκικές συνομιλίες; Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ, τα πρωτοπαλίκαρα δηλαδή της κυβέρνησης, όπως και ο Φατίχ Ντονμέζ πήραν ήδη θέση ενορχηστρωτών.
  • Οι προθέσεις ήδη έχουν φανεί, αρχικά στην ρητορική αλλά και την πράξη, παραβιάσεις του FIR Αθηνών και του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τη μια, πλοία στο Αιγαίο από την άλλη τα τελευταία 24ωρα ώστε να παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις του Ελληνικού Στόλου που ασκείται στο πλαίσιο του «Παρμενίωνα». Το ίδιο έχουν κάνει μέρες τώρα ακόμη και με CN-235.

Πάντως στο Ελληνικό επιτελείο θεωρούν βέβαιο ότι μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης Ελληνικής άσκησης, η Άγκυρα θα ψάχνει με τα γνωστά ή και νέα τεχνάσματα προκλήσεις και ένταση στο Αιγαίο. Από την άλλη πλευρά αναμένεται ότι θα εντείνει τις έκνομες ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ, τορπιλίζοντας οποιαδήποτε προσπάθεια συζητήσεων.

Μηνύματα ετοιμότητας όχι μόνο την εβδομάδα του Παρμενίωνα

Από στρατιωτικής πλευράς τα μηνύματα που εκπέμπει ο διακλαδικός Παρμενίωνας, είναι πολλά και σίγουρα όχι εκείνα που είναι για το φαίνεσθαι στα παρατηρητήρια του Έβρου.

  • Οι πτήσεις των μαχητικών οι οποίες σε αριθμό και συχνότητα θα φτάσουν εκείνες του «Ηνιόχου», με σχεδόν 150 καθημερινές απογειώσεις, η ισχυρή παρουσία του προσωπικού Ειδικών Επιχειρήσεων από τον Έβρο έως το Καστελόριζο και τη Γαύδο, οι μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού με σύνθετα επικαιροποιημένα σενάρια που δημιουργήθηκαν μέσα από κάθε μορφή και προκλητική κίνηση της Τουρκίας, είναι σαφείς απαντήσεις αποτροπής.

Όλα βρίσκονται στον σχεδιασμό της άσκησης, και όλα θα δοκιμαστούν, άνθρωποι και μέσα ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας καλούνται να διατηρήσουν υψηλές ετοιμότητες για τους γνωστούς λόγους. Οι προκλήσεις δεν λένε να λάβουν τέλος.

  • Ένας άλλος λόγος που εκτιμάται πως η Άγκυρα θα αισθανθεί άβολα είναι η επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην χώρα μας και η επισφράγιση των καλών διμερών σχέσεων.
    Η έμφαση στην εμβάθυνση των διπλωματικών, οικονομικών και κυρίως των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών δεν αφήνουν αδιάφορη την Τουρκία.

Η Άγκυρα ενοχλείται από αυτή την σχέση που έχει αναπτυχθεί, ιδιαίτερα από τις φιλελληνικές δηλώσεις του τελευταίου διαστήματος από σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Άλλωστε οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πρόβλημα με την Τουρκία, που την θέλουν στο Δυτικό άρμα, αλλά με τον κυβερνήτη Ταγίπ Ερντογάν και τις αποφάσεις του.

Η κεφαλαιοποίηση της σχέσης Ελλάδας–ΗΠΑ για την άμυνα: Ντρίπλες που συμφέρουν την Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: