Η 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ: Είναι όντως μια δύναμη που μπορεί να μεταμορφώσει τον κόσμο

Η ακτιβίστρια Γκρέτα Θανμπεργκ σε διαδήλωση έξω από τον Λευκό Οίκο. EPA, SHAWN THEW




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

Η 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία συμπορεύεται με το σύνδρομο Άσπεργκερ, το οποίο δεν το διαχειρίζεται ως ασθένεια, αλλά ως πρόκληση για να έχει νόημα και δύναμη στη ζωή της.

Η γενναία έφηβη δέχθηκε και σκληρή κριτική για το νεαρό της ηλικίας της και με τον ισχυρισμό ότι έχει «παρορμητική συμπεριφορά». Την έχουν υποτιμήσει, δυσφημίσει και αμφισβητήσει τα κίνητρά της.

  • Πέρα όμως από τα όποια υποδεέστερα ζητήματα, που, ενδεχομένως να σχετίζονται και με ενέργειες εκμετάλλευσης του αγώνα της, εκείνο που συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πολύ απλό: Πρόκειται για μια μορφή νεανικής αντίστασης για τη σωτηρία του πλανήτη. Κι αυτή είναι η ομορφιά που πηγάζει μέσα από τη δράση του 16χρονου κοριτσιού.

Μετά από ένα ταξίδι 15 ημερών στον Ατλαντικό Ωκεανό, με το ιστιοφόρο μηδενικών εκπομπών ρύπων Malizia II, που είχε αναχωρήσει από το Πλίμουθ της Αγγλίας, η Γκρέτα Τούνμπεργκ έφτασε στις 28 Αυγούστου στη Νέα Υόρκη, όπου έτυχε θερμής υποδοχής και ευρείας κάλυψης από αμερικανικά ΜΜΕ.

Η νεαρή ακτιβίστρια, η οποία έχει ξεκινήσει τη «σχολική απεργία για το κλίμα» και έγινε σύμβολο του αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κάλεσε τον αμερικανικό λαό να κινητοποιηθεί, απευθύνοντας ιδιαίτερη έκκληση προς τον πρόεδρο Τραμπ.

«Του ζητώ να ακούσει την επιστήμη, όμως δεν το κάνει», όπως είπε, διερωτώμενη: «Αφού μέχρι σήμερα δεν έχει μπορέσει κανένας να τον πείσει για τη σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης, γιατί να μπορέσω εγώ;»

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης 2019 και αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής της διεθνούς κοινότητας κατά τη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, μια μέρα πριν την επίσημη έναρξη της 74ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης.

Επίσης, θα παραστεί στη διάσκεψη COP 25 για την κλιματική αλλαγή στο Σαντιάγο της Χιλής τον Δεκέμβριο, όπου θα μεταβεί και πάλι χωρίς να χρησιμοποιήσει αεροπλάνο.

Η Γκρέτα αποτελεί πρότυπο οικολογικής συνείδησης και υπόδειγμα του παγκόσμιου ακτιβισμού για την προστασία του περιβάλλοντος. Έχει τρομάξει μερικούς από τους «μεγάλους της Γης» επειδή βλέπουν ότι τα λόγια και οι ενέργειές της βρίσκουν τεράστια απήχηση, κυρίως ανάμεσα στη νεολαία.

  • Κατά την παρουσία της στη Νέα Υόρκη για ένα περίπου μήνα, έχουν προγραμματιστεί αρκετές εκδηλώσεις από κοινωνικούς φορείς, σχολεία και πανεπιστήμια. Επίσης, εκτός από την ομιλία της στον ΟΗΕ, θα συμμετάσχει σε συζητήσεις μαζί με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Με εμφανή τα σημάδια εξάντλησης από το ταξίδι, στο οποίο συνοδεύτηκε από μέλη του πληρώματος, τον πατέρα της και τον σκηνοθέτη Νέιθαν Γκρόσμαν (θα κάνει ντοκιμαντέρ) και απευθυνόμενη στον κόσμο που την υποδέχθηκε, είπε ότι «παρά τις διαφορές μας, μπορούμε να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Ας το κάνουμε τώρα και να το κάνουμε δραστικά».

Σε αρκετές αναλύσεις επισημάνθηκε η «ωριμότητα του χαρακτήρα» της και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι «δεν επιδιώκει τον ηρωισμό, δεν ασχολείται με τη φήμη της. Εκφράζεται απλά, χωρίς περιττά λόγια».

Τα όσα κάνει η Γκρέτα Τούνμπεργκ για το κλίμα, όπως ειπώθηκε ενδεικτικά, είναι η ενδυνάμωση του δόγματος του Αμερικανού φιλοσόφου, Howard Zinn: «Δεν χρειάζεται να κάνουμε μεγάλες ηρωικές ενέργειες για να συμμετάσχουμε στη διαδικασία αλλαγής. Οι μικρές πράξεις, όταν πολλαπλασιάζονται από εκατομμύρια ανθρώπους, μπορούν αθόρυβα να γίνουν δύναμη που καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να καταστείλει. Μια δύναμη που μπορεί να μεταμορφώσει τον κόσμο».

Σε γραπτό μήνυμά της, η Γκρέτα ανέφερε ότι είναι απλά «ένας αγγελιοφόρος», που επαναλαμβάνει «αυτό που οι επιστήμονες υποστηρίζουν εδώ και δεκαετίες, μέχρι στιγμής χωρίς μεγάλη επιτυχία. Αν, όμως, όλοι άκουγαν τους επιστήμονες και αναγνώριζαν τα γεγονότα, τότε όλοι εμείς (οι μαθητές) θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στο σχολείο».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Πλατφόρμα «Ειρήνης» ή «Απελευθέρωσης»; Ποιος εμποδίζει τη λύση, ο κατακτητής ή ο καταχτημένος;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: