H Μέση Ανατολή είναι ο παράδεισος των drones: Ποιοι τα διαθέτουν και πού τα χρησιμοποιούν

File photo EPA,CHEMA MOYA μέσω ΚΥΠΕ




Τα drones ή Μη Επανδρωμένα Εναέρια Οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco, στη Σαουδική Αραβία, είναι μια από τις περιπτώσεις που τέτοιου είδους αεροπλάνα χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια για επιθετικές επιχειρήσεις  και, περισσότερο απ’ οπουδήποτε αλλού, στη Μέση Ανατολή.

Αλήθεια, ποιοι τα διαθέτουν και πού τα χρησιμοποιούν;

  • Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε drone σε μάχη τον Οκτώβριο του 2001, την πρώτη νύχτα του Πολέμου στο Αφγανιστάν, εναντίον αυτοκινητοπομπής των Ταλιμπάν.

Αρχικά τα drones ήταν μονοπώλιο λίγων τεχνολογικά προηγμένων χωρών, με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ επικεφαλής και με διαφορά.

Σύντομα μπήκε άλλος ένας προμηθευτής στο προσκήνιο: η Κίνα, η οποία επεδίωκε να πουλήσει τα δικά της drone ανά τον κόσμο.

Πράγματι, το Πεκίνο κατάφερε να της ανοιχτεί πολύ η αγορά της Μέσης Ανατολής, με αποτέλεσμα να πουλάει οπλισμό σε τουλάχιστον έξι κυβερνήσεις.

Αποτελεσματικότατα μη επανδρωμένα αεροσκάφη – ίσως όχι στην αιχμή της τεχνολογίας – αλλά οπωσδήποτε αποτελεσματικά, μπορούν να κατασκευαστούν από οποιαδήποτε χώρα με στοιχειώδες βιομηχανικό υπόβαθρο: μια τέτοια περίπτωση είναι το Ιράν.

Από την πλευρά του το Ιράν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διάδοση σχετικώς προηγμένης τεχνολογίας για κατασκευή drone σε διάφορους μη κρατικούς παράγοντες της περιοχής, όπως για παράδειγμα στους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.

Επειδή η Μέση Ανατολή είναι ένα από τα επίκεντρα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας αλλά και πεδίο εκδήλωσης χρόνιων αντιπαλοτήτων, έχει προσελκύσει  τεχνολογικά πολύ προηγμένους παίκτες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ρωσία.

ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει οπλισμένα drones σε μεγάλη κλίμακα στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο των εκστρατειών τους εναντίον τόσο της Αλ Κάιντα όσο και του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Έχουν χρησιμοποιηθεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator και Reaper εναντίον στόχων στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και την Υεμένη.

Το  MQ-9 Reaper είναι ένα μεγαλύτερο, βαρύτερο και πιο ισχυρό αεροσκάφος, ικανό να μεταφέρει σημαντικά μεγαλύτερο οπλισμό με σημαντικά μεγαλύτερο  βεληνεκές.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ως ένας από τους πιο στενούς στρατιωτικούς συμμάχους της Ουάσιγκτον, η Βρετανία αγόρασε συστήματα Reaper από τις ΗΠΑ και τα χρησιμοποίησε εκτεταμένα εναντίον στόχων τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.

ΙΣΡΑΗΛ

Το Ισραήλ αναγνωρισμένα αποτελεί έναν από τους πρωτοπόρους στην τεχνολογία των drones, οπότε είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τους, κατέχοντας το 60% της παγκόσμιας αγοράς – σύμφωνα με στοιχεία του 2018.
Ανάμεσα σε άλλους πελάτες, έχει πουλήσει drones στη Ρωσία και έχει καταρρίψει μάλιστα ένα από αυτά όταν πέρασε εντός του Ισραηλινού εδάφους από την Συρία.

Χρησιμοποιεί ένα στόλο από μη επανδρωμένα αεροπλάνα για συλλογική πληροφοριών, επόπτευση και επιθετικές επιχειρήσεις.

Τα ένοπλα drones του Ισραήλ περιλαμβάνουν τα  Heron TP, Hermes 450 και Hermes 900.

ΙΡΑΝ

Παρά το εμπάργκο όπλων και τις κυρώσεις, το Ιράν έχει αναπτύξει την ικανότητα να κατασκευάζει σχετικά εξελιγμένα ένοπλα drones. Ενα από αυτά, το  Shahed-129 αποκαλύφθηκε το 2012 και χρησιμοποιήθηκε για πλήξει  το Ισλαμικό Κράτος και στόχους στην Συρία και το Ιράκ. Επίσης, από το 2018 κατασκευάζει τα Mohajer 6.

Η.Α.ΕΜΙΡΑΤΑ
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αναπτύξει έναν κινεζικής προέλευσης Wing Loong 1, τα οποία χρησιμοποίησαν εναντίον στόχων στην Υεμένη και στον εμφύλιο στη Λιβύη.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκικά drones έχουν χρησιμοποιηθεί στην Λιβύη. Η Τουρκία τατασκευάζει τα δικά της , τα οποία χρησιμοποιεί στις επιθέσεις εναντίον Κουρδικών στόχων τόσο εντός τουρκικού εδάφους όσο και στη Συρία.

ΙΡΑΚ, ΙΟΡΔΑΝΙΑ. Σ.ΑΡΑΒΙΑ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ, ΑΛΓΕΡΙΑ, όλες αυτές οι χώρες έχουν αγοράσει κινεζικά drones.

Όμως, εκτός των κρατών υπάρχουν και οι ομάδες και ένοπλες οργανώσεις ή ανταρτικά κινήματα που χρησιμποιούν drones.

Οι αντάρτες Χούτι της Υμένης,  είναι από τους πρώτους μη κρατικούς παράγοντες που χρησιμοποιούν drones σε μεγάλη κλίμακα. Χρησιμοποιούν τα Qasef-1, τα οποία ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ προσδιόρισε ως σχεδόν ταυτόσημα με ένα ιρανικό μοντέλο.

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου επίσης έχει κάνει χρήση μικρού αριθμού ιρανικής προέλευσης drones.

Οι  ανταρτικές δυνάμεις στη Συρία έκαναν αρκετές επιθέσεις με drones εναντίον μεγάλων στρατιωτικών βάσεων της Ρωσίας επί συριακού εδάφους.

Με πληροφορίες από BBC

Τα drones απειλούν την Ελλάδα: Το νέο όπλο αντισυμβατικών επιχειρήσεων ήρθε στο Αιγαίο

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: