File Photo: Σύλληψη διαδηλωτή στο Χονγκ Κονγκ. EPA, ROMAN PILIPEY
Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε σήμερα την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ για υπερβολική χρήση βίας κατά των φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών, που σε κάποιες περιπτώσεις ισοδυναμεί με βασανιστήρια, καταγγέλλοντας “την ανησυχητική τάση ριψοκίνδυνων και παράνομων πρακτικών”.
Σε μια έκθεση που βασίστηκε στις συνεντεύξεις σχεδόν 24 ακτιβιστών –οι περισσότεροι από τους οποίους νοσηλεύτηκαν μετά τις συλλήψεις– η μκο αναφέρει ότι αξιωματικοί της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ υπερέβαιναν συστηματικά το επίπεδο της βίας που επιτρέπεται από τους τοπικούς και τους διεθνείς κανονισμούς.
“Με μια προφανή δίψα για αντεκδίκηση, οι δυνάμεις ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ έχουν υιοθετήσει μια ανησυχητική τάση ριψοκίνδυνων και παράνομων πρακτικών εναντίον των πολιτών στη διάρκεια των διαδηλώσεων”, δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος Ανατολικής Ασίας της οργάνωσης Νίκολας Μπέκελιν.
Η οργάνωση στηρίζει τις εκκλήσεις για τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για την ωμότητα της αστυνομίας, ένα βασικό αίτημα των διαδηλωτών, το οποίο όμως έχουν απορρίψει τόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι όσο και στελέχη της αστυνομίας.
Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ απέρριψε τις διαπιστώσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και διέψευσε τις κατηγορίες για χρήση υπερβολικής βίας.
Σε σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε το Σώμα αναφέρει ότι οι αξιωματικοί του “έχουν πάντα ένα υψηλό επίπεδο αυτοσυγκράτησης ως προς τη χρήση βίας”.
Απαντώντας σε συγκεκριμένες καταγγελίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση, η αστυνομία απάντησε ότι “δεν σχολιάζει μεμονωμένες περιπτώσεις” και ότι όσοι καταγγέλλουν κακοποίηση θα πρέπει αντίθετα να κάνουν καταγγελία στην επιθεώρηση του αστυνομικού σώματος.
Βίαιες διαδηλώσεις με εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιούνται στο Χονγκ Κονγκ εδώ και περισσότερους από τρεις μήνες.
Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν επιτεθεί με πέτρες, μπουκάλια και βόμβες μολότωφ καθώς και σφεντόνες σε οδομαχίες με τους αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν απαντήσει με δακρυγόνα, σφαίρες από καουτσούκ και αντλίες νερού.
Η Διεθνής Αμνηστία πήρε συνεντεύξεις από 21 ανθρώπους που είχαν συλληφθεί, εκ των οποίων οι 18 νοσηλεύτηκαν αργότερα με τραύματα.
“Σχεδόν κάθε συλληφθείς που έδωσε συνέντευξη είπε ότι είχε δεχθεί χτυπήματα με γκλομπ και είχε γρονθοκοπηθεί στη διάρκεια της σύλληψης, ακόμη και χωρίς να έχει προβάλει αντίσταση και συχνά ενώ είχε ήδη ακινητοποιηθεί”, αναφέρουν οι συγγραφείς της έκθεσης.
Οι περισσότεροι από εκείνους που μίλησαν στην Αμνηστία είπαν ότι η βία σταμάτησε όταν τέθηκαν υπό κράτηση.
Ένας όμως από αυτούς κατήγγειλε ότι δέχτηκε επίθεση επειδή δεν συνεργαζόταν και ένας άλλος ότι είδε αστυνομικούς να φωτίζουν με λέιζερ το μάτι ενός νεαρού κρατούμενου, κάτι που κάνουν οι ίδιοι οι διαδηλωτές στους αστυνομικούς.
Εξάλλου και δύο δικηγόροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι οι πελάτες τους ξυλοκοπήθηκαν.
Πολλοί από τους συλληφθέντες περιέγραψαν μεγάλες καθυστερήσεις στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών ή στην πρόσβαση σε δικηγόρους υπεράσπισης.
Από την πλευρά του ο Μπέκελιν εξέφρασε την άποψη ότι η αστυνομία “δεν είναι πλέον σε θέση να διερευνήσει και να διορθώσει μόνη της την εκτεταμένη παράνομη καταστολή των διαδηλωτών” και ζήτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Περισσότερα από 29 εκατ. μωρά γεννήθηκαν σε εμπόλεμες περιοχές το 2018 λέει η Unicef