Γερμανία: Δεύτερο κόμμα με θεαματική άνοδο η ακροδεξιά AfD σε Σαξονία και Βρανδεμβούργο

Αποτέλεσμα ρεκόρ για τους ακροδεξιούς στις εκλογές σε δυο κρατίδια της Γερμανίας. Photo: ΚΥΠΕ




Θεαματική άνοδος των ποσοστών της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και συρρίκνωση των ποσοστών των κομμάτων του ομοσπονδιακού κυβερνητικού συνασπισμού (CDU-SPD) καταγράφεται στην πρώτη πρόγνωση αποτελέσματος  αλλά και στα πρώτα αποτελέσματα από τις  εκλογές στα κρατίδια του Βρανδεμβούργο και της Σαξονίας. 

Η AfD δεν κατορθώνει πάντως να κερδίσει την πρώτη θέση σε κανένα από τα δύο κρατίδια, καθώς το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) στην Σαξονία και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στο Βρανδεμβούργο κατόρθωσαν να διατηρήσουν την πρωτιά, έστω και με σημαντική μείωση της δύναμής τους. Όλα τα κόμματα έχουν δηλώσει ήδη ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν μετεκλογικά με την ακροδεξιά.

Για «σεισμό» της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) στα ανατολικά κρατίδια, κάνει λόγο η εφημερίδα Bild, για «προσεκτική ανάσα ανακούφισης» για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού CDU-SPD) μιλάει το ARD. Σημαντικές είναι οι απώλειες και για την Αριστερά (Die Linke), η οποία διατηρούσε ως τώρα σημαντικά ποσοστά στα πρώην ανατολικά κρατίδια.

Στο Βρανδεμβούργο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο μέχρι σήμερα συγκυβερνούσε με την Αριστερά, τερματίζει πρώτο, με 26,6% και απώλεια 5,5 μονάδων από το 2014. Η AfD διπλασιάζει τα ποσοστά της και φθάνει στο 24,5%, ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) βρίσκεται στην τρίτη θέση, με 15,4%, από 23% που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές. Δραματικές απώλειες καταγράφει και η Αριστερά, η οποία πέφτει από το 18,6% στο 10,4%. Οι Πράσινοι ενισχύονται στο 9,5% από 6,2% και ακολουθούν τα Κινήματα Πολιτών Βρανδεμβούργου με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους που βρίσκονται ακριβώς στο όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο, με 5% (2,7% το 2014). Οι Φιλελεύθεροι (FDP), αν και ενισχύθηκαν σημαντικά, απέτυχαν και πάλι να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή, καθώς έμειναν στο 4,4% (από 1,5% το 2014).

Για τον σχηματισμό κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD) χρειάζεται πλέον την σύμπραξη δύο ακόμη κομμάτων, κατά πάσα πιθανότητα της Αριστεράς και των Πρασίνων. Το σχήμα «κόκκινο-κόκκινο-πράσινο» κυβερνά σήμερα τα κρατίδια της Βρέμης, του Βερολίνου και της Θουριγγίας (στο τελευταίο του σχήματος ηγείται η Αριστερά).

Στην Σαξονία, όπου η AfD αναδείχθηκε στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 πρώτο κόμμα, το CDU κατόρθωσε τελικά να παραμείνει στην πρώτη θέση με 32,3%, έστω και με σοβαρές απώλειες (-7,1). Η ακροδεξιά έφθασε στο 27,3%, ενισχυόμενη κατά 18,1 μονάδες από τις εκλογές του 2014, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό της σε όλη την Γερμανία και εκτοπίζοντας την Αριστερά στην τρίτη θέση, με 10,6% (από 18,9). Το SPD συγκέντρωσε στο κρατίδιο το χειρότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ σε οποιοδήποτε κρατίδιο, συρρικνούμενο στο 7,9% (από 12,4), ενώ οι Πράσινοι αύξησαν και εδώ τις δυνάμεις τους και έφθασαν στο 8,8% από 5,7% το 2014. Αντίστοιχα η ενίσχυση του FDP δεν ήταν ούτε εδώ ικανή να του εξασφαλίσει την είσοδο στο Κοινοβούλιο, καθώς έλαβε 4,7% (από 3,8%).

Στην Σαξονία ο σχηματισμός κυβέρνησης αναμένεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση, καθώς τα ποσοστά CDU και SPD δεν επαρκούν πλέον για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ τους. Ο Πρωθυπουργός Μίχαελ Κρέτσμερ απέκλεισε πάντως ήδη το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, ενώ ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε πριν από λίγο τον κ. Κρέτσμερ να μην διανοηθεί να συνεργαστεί με την AfD. «Όλοι πρέπει να είναι ξεκάθαροι με τις ευθύνες τους. Αυτό σημαίνει κυρίως ότι το CDU πρέπει να έχει συναίσθηση της ευθύνης του και να μην ψάχνει προς τα δεξιά», δήλωσε. Όλα τα κόμματα πάντως είχαν προεκλογικά απορρίψει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την AfD.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε ένα ακόμη πλοίο με μετανάστες απαγόρευσε ο Σαλβίνι να μπει στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: