Εξοργιστική εξαίρεση: Αύξηση των βιασμών στις ΗΠΑ, ενώ μειώνονται περαιτέρω λοιπά εγκλήματα

File Photo: O 46χρονος γνώστης πολεμικών τεχνών κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Donald Tong via Pexels.com




Περαιτέρω μείωση συγκριτικά με το 2018 παρουσίασε η εγκληματικότητα στις ΗΠΑ, γεγονός που επιβεβαιώνει αυτή τη μακροχρόνια τάση, η οποία ανατράπηκε μόνο για σύντομο διάστημα, το 2015-16, όπως ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, η ομοσπονδιακή αστυνομία.

  • Με μία θλιβερή εξαίρεση: την αύξηση των βιασμών (+2,7%), η οποία αποδίδεται στην αύξηση των καταγγελιών στην αστυνομία από τα θύματα, ως αποτέλεσμα του κινήματος #MeToo.

Ειδικότερα, το FBI κατέγραψε λίγο περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια βίαια εγκλήματα το 2018, κάτι που σημαίνει ότι μειώθηκαν κατά 3,3% σε σχέση με το 2017. Οι ανθρωποκτονίες μειώθηκαν κατά 6,2% μέσα σε ένα έτος, φτάνοντας τις 16.214. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις φόνους διαπράχθησαν με πυροβόλα όπλα.

Μειωμένα εμφανίζονται επίσης τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά, κυρίως επειδή μειώθηκαν κατά σχεδόν 12% οι διαρρήξεις.

  • Η εγκληματικότητα, που έφτασε στο απόγειό της στις αρχές της δεκαετίας του 1990, άρχισε στη συνέχεια να μειώνεται. Εξαίρεση αποτέλεσαν μόνο οι χρονιές 2015-16, καθώς τότε καταγράφηκε αύξηση των ανθρωποκτονιών, με φόντο τη διακίνηση ναρκωτικών και τις συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών σε πολλές μεγάλες μητροπόλεις (Σικάγο, Χιούστον, Βαλτιμόρη). Πολλοί αξιωματούχοι, όπως ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, εξέφραζαν φόβους ότι η τάση αυτή θα κλιμακωθεί επικίνδυνα.

Με 5 φόνους ανά 100.000 κατοίκους, οι ΗΠΑ είναι μια χώρα πολύ πιο ασφαλής σε σύγκριση με πολλές άλλες της αμερικανικής ηπείρου (31 στη Βραζιλία, 62 στο Ελ Σαλβαδόρ, 25 στο Μεξικό). Αντιθέτως στην Ευρώπη (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία) καταγράφεται μόλις 1 φόνος ανά 100.000 κατοίκους κάθε χρόνο και στην Ιαπωνία η αναλογία αυτή είναι ακόμη μικρότερη, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Το 55% των Αμερικανών υπέρ διεξαγωγής έρευνας για Τραμπ: Διχασμένοι για παραπομπή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: