Έξαλλος ο Νάντλερ με τον Λεβαντόφσκι: Αντιπαράθεση με αιχμή την έρευνα για τον Μιούλερ

File Photo: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Όβαλ Όφις απέναντι στους δημοσιογράφους. ΕPA, Andrew Harrer,POOL




Ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ Κόρεϊ Λεβαντόφσκι ήρθε χθες σε αντιπαράθεση με τους Δημοκρατικούς στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, για την άρνησή του να απαντήσει σε ερωτήσεις, σχετικές με τις συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι μπορούσε να μιλήσει μόνο για όσα περιλαμβάνονται στο πόρισμα της έρευνας του Ρόμπερτ Μάλερ (μετά από οδηγία που έλαβε από τον Λευκό Οίκο).

  • Ο Τζέρι Νάντλερ πρόεδρος της ίδιας επιτροπής απέρριψε τον ισχυρισμό του Λευκού Οίκου ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο αντρών (Τραμπ και Λεβαντόφσκι) προστατεύονται από το υπηρεσιακό απόρρητο, τονίζοντας ότι ο Λεβαντόφσκι δεν έχει ποτέ εργαστεί για την εκτελεστική εξουσία.
  • Μετά από πέντε και πλέον ώρες αντιπαραθέσεων ο Νάντλερ απείλησε τον Λεβαντόφκσι με το ενδεχόμενο να του καταλογιστεί απείθεια απέναντι στο Κογκρέσο.

“Δείξατε ζωντανά στην αμερικανική κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό [μέσω των εξουσιών που διαθέτει] για να εμποδίσει την δουλειά του Κογκρέσου. Μην κάνετε λάθος, θα καταλογιστούν ευθύνες στον πρόεδρο Τραμπ,” επεσήμανε ο ίδιος.

Καθώς η κατάθεση του Λεβαντόφσκι βρίσκονταν σε εξέλιξη, ο Νάντλερ απέρριψε την επιχειρηματολογία του Λευκού Οίκου που έγινε γνωστή (μέσω επιστολής) προχθές, ώστε να εμποδιστεί η κατάθεση δύο πρώην υψηλόβαθμων βοηθών του προέδρου Τραμπ ενώπιον της ίδιας επιτροπής.

Πρόκειται για τον πρώην γραμματέα προσωπικού του Λευκού Οίκου Ρομπ Πόρτερ και τον πρώην αναπληρωτή προσωπάρχη Ρικ Ντίαρμπορν.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του Λευκού Οίκου τα δύο πρώην στελέχη του, απολαμβάνουν “πλήρους αμνηστίας” έναντι των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη από το Κογκρέσο.

“Ο Λευκός Οίκος έχει πρόθεση να εμποδίσει την αμερικανική κοινή γνώμη από το να ακούσει τις λεπτομέρειες κι έτσι δεν προκαλεί έκπληξη ότι ο Λευκός Οίκος εμπόδισε τους δύο μάρτυρες, κ. Πόρτερ και κ. Ντίαρμπορν από το να εμφανιστούν σήμερα,” είπε ο Νάντλερ.

“Νομίζω ότι πρέπει να το πούμε αυτό, όπως είναι, μία συνολική προσπάθεια συγκάλυψης από τον Λευκό Οίκο,” παρατήρησε ο Νάντλερ.

Η κατάθεση του Λεβαντόφσκι ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε υπό τους νέους κανόνες που εφαρμόζονται από την επιτροπή και οι οποίοι σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς, έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξυπηρετήσουν την έρευνα για ενδεχόμενη παραπομπή του προέδρου Τραμπ, μέσω της ενεργοποίησης νομικών διατάξεων περί παρακώλυσης του έργου της δικαιοσύνης.

Μετά την ορκωμοσία του Λεβαντόφσκι, η ατμόσφαιρα στην αίθουσα θύμιζε “τσίρκο” με τους Ρεπουμπλικάνους να διακόπτουν συνεχώς και τους Δημοκρατικούς να ακολουθούν την ίδια τακτική.

Στην εναρκτήρια δήλωσή του ο Λεβαντόφσκι δήλωσε ότι η κατάθεσή του αποτελεί χάσιμο χρόνου, καθώς ο ίδιος έχει ήδη δώσει τρεις καταθέσεις ενώπιον του Κογκρέσου.

“Συνολικά και σύμφωνα με όσα θυμάμαι καλύτερα, δεν μπορώ να θυμηθώ ότι είχα κάποιες συζητήσεις με φορείς από το εξωτερικό, ιδίως, για συζητήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην χειραγώγηση των εκλογών,” είπε ο Λεβαντόφσκι αναφερόμενος στην προεδρική νίκη του Τραμπ, το 2016.

“Εμείς, ως έθνος θα υπηρετούμασταν καλύτερα, αν οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι όπως εσείς, επικέντρωναν τις προσπάθειές τους στην καταπολέμηση της πραγματική κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας, σε αντίθεση με το να κατεβαίνουμε στην τρύπα του λαγού, όπως σε αυτή την κατάθεση,” είπε ο Λεβαντόφσκι.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος Τραμπ από το προεδρικό αεροσκάφος (Air Force One) έγραψε στο Twitter: “Μία τόσο όμορφη εναρκτήρια δήλωση από τον Κόρεϊ Λεβαντόφκσι! Σε ευχαριστώ Κόρεϊ!

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δράση μετά την επίθεση στη Σαουδική Αραβία θα ζητήσει η Ουάσινγκτον στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: