Έτσι θα εμπλουτίζεται ταχύτερα το ουράνιο: Το 3ο βήμα αποδέσμευσης Ιράν από συμφωνία του 2015

File Photo: Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί (Κ) με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ιμπραχίμ Ραϊζί (Α) και τον πρόεδρο της Βουλής Αλί Λαριτζανί (Δ) ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις για το τρίτο βήμα αποδέσμευσης από την πυρηνική συμφωνία του 2015, Τεχεράνη, Ιράν. EPA, IRANIAN PRESIDENT OFFICE HANDOUT
Φυγοκεντριστές για να επιταχύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου θα ξεκινήσει να κατασκευάζει από την ερχόμενη Παρασκευή το Ιράν, ως επόμενο βήμα της υπαναχώρησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας από τις δεσμεύσεις της βάσει της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Με βάση τη διεθνή συμφωνία του 2015, η Τεχεράνη ήταν υποχρεωμένη να διατηρεί περιορισμένες ποσότητες από φυγοκεντριστές πρώτης γενιάς στους δύο πυρηνικούς σταθμούς.

  • Η επιτυχημένη κατασκευή περισσότερων προηγμένων φυγοκεντριστών θα επιτρέψει στην χώρα να παραγάγει πολύ γρηγορότερα υλικό για μια ενδεχόμενη κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας.

«Από την Παρασκευή, θα γίνουμε μάρτυρες της έρευνας και κατασκευής διαφορετικών τύπων φυγοκεντριστών και νέων φυγοκεντριστών και οτιδήποτε χρειάζεται για τον εμπλουτισμό ουρανίου με ένα επιταχυμένο ρυθμό», είπε ο Ροχανί σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

  • «Όλοι οι περιορισμοί στην Έρευνα και Ανάπτυξη μας θα αρθούν την Παρασκευή», συμπλήρωσε.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι εμπλουτίζει ουράνιο αποκλειστικά και μόνο για να τροφοδοτήσει τους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας.

Ο Ιρανός πρόεδρος επίσης δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της και χαρακτήρισε την κατασκευή φυγοκεντριστών ως το «τρίτο βήμα» στην υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις που είχε λάβει με βάση την πυρηνική συμφωνία.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, DPA

Διελκυστίνδα ΗΠΑ-Ιράν: Οι κυρώσεις αιτία για νέα υπαναχώρηση Τεχεράνης από πυρηνική συμφωνία


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: