Ερντογάν και Ακάρ υποδαυλίζουν ηθελημένα το «θερμό» κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Οι πιλότοι της Τουρκίας «ψάχνονται» για να κλιμακώσουν την ένταση στο Αιγαίο. Φωτογραφία, πηγή, Lockheed Martin




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Η εμπρηστική ρητορική από την τουρκική πλευρά φαίνεται πως μέρα με τη μέρα αρχίζει και πάλι να «φορτώνει», όχι βέβαια ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ηρέμησαν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της γειτονικής μας χώρας. Απλώς με το που μπήκε ο Σεπτέμβριος αναδεικνύονται οι προθέσεις του επόμενου διαστήματος.

  • Ένταση, δηλώσεις πολλές φορές μίσους, απειλές, είναι η λογική της Άγκυρας που εκτοξεύει τα βέλη της προς κάθε κατεύθυνση που εκτιμά πως μπορεί να το κάνει. Ορισμένες φορές εκ του ασφαλούς βέβαια, περιορίζεται στις λεκτικές απειλές. Όμως η κατεύθυνση στην οποία βαδίζει η Τουρκία είναι η ίδια.
  • Στο Ελληνικό επιτελείο κρατούν μικρό καλάθι για τις διμερείς σχέσεις , παρατηρώντας τα πεπραγμένα τόσο του Τούρκου προέδρου που καθημερινά πλέον απειλεί, όσο και των κυβερνητικών αξιωματούχων, μ’ έναν εκ των πρωταγωνιστών τον υπουργό άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. Η Τουρκία έχει σηκώσει το γάντι των προκλήσεων λένε Αξιωματικοί και η διάρκεια θα είναι μεγάλη το επόμενο διάστημα.

Ο πρώην Στρατηγός και Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας πρόβαρε το κοστούμι του πολιτικού, το κράτησε και πορεύεται όπως έχει φανεί στα βήματα του κου. Ερντογάν. Ίσως ο ίδιος να έχει βλέψεις και για την Προεδρεία της Τουρκίας ως εκείνος που θα λάβει το δαχτυλίδι από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ψάχνουν πάντα ακόμη και το ατύχημα οι Τούρκοι

Πάντως τα όσα πράττει αυτή τη στιγμή το κυβερνητικό σχήμα της Τουρκίας, μαρτυρά και κάτι ακόμη όπως σημειώνουν Αξιωματικοί που παρατηρούν τις κινήσεις. Μαρτυρά την επιδίωξη να βάλει στον κύκλο της αντιπαράθεσης την Ελλάδα, η οποία διαχρονικά διατηρεί και ψύχραιμη και αμυντική στάση.

  • Οι πιλότοι της Τουρκίας «ψάχνονται» για να κλιμακώσουν την ένταση στο Αιγαίο. Πολλές φορές οι Έλληνες αεροπόροι έχουν αισθανθεί πως αναζητούν το ατύχημα γι’ αυτό και προσέχουν ιδιαίτερα κάθε δευτερόλεπτο, μιας και γνωρίζουν ότι αυτό είναι υπέρ αρκετό για να συμβεί το κακό.

Στην θάλασσα μπορεί να μην έχουν συμβεί περιστατικά τύπου Κανονιοφόρου Νικηφόρος, ωστόσο με κάθε ευκαιρία οι προκλήσεις υφίστανται και πάντα το Πολεμικό Ναυτικό είναι σε εγρήγορση.

Το γινάτι που δεν πέρασε και ο Αμερικανικός παράγοντας που απομακρύνεται

Η Τουρκία έχει πειρατικά περικυκλώσει την Κύπρο και φαίνεται πως έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των προκλήσεων, όχι βέβαια πως δεν μπορεί να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο, ιδίως με το «Orus Reis» που περιμένει τις εντολές ώστε ν’ αποπλεύσει με σκοπό τις έρευνες.

  • Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι γείτονές μας είχαν σκοπό να ανεβάσουν κι άλλο τον πήχη των προκλήσεων, όμως τα σχέδια της Λευκωσίας με τις συζητήσεις που έχουν κάνει τόσο με την Αμερικανική Exxon Mobil όσο και με την Γαλλική Total, απέτρεψε τον απρόβλεπτο γείτονα Ελλάδας και Κύπρου να προχωρήσει στα όσα είχε σκοπό με το γεωτρύπανο Fatih.
  • Την ίδια στιγμή η πολιτική εναγκαλισμού της Τουρκίας με τη Ρωσία, σπρώχνει όλο και πιο πολύ στην αγκαλιά της Αθήνας τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορεί οι συζητήσεις για τη Συρία με τους Αμερικανούς να γίνονται, μπορεί οι κοινές ασκήσεις να διατηρούνται, μπορεί η Αμερική να δείχνει ότι δεν θέλει να χαθεί η Τουρκία από κοντά της, όμως έχουν αλλάξει πολλά στις σχέσεις των δυο χωρών.

Μπορεί οι Αμερικανοί να διατηρούν την πολιτική ίσων αποστάσεων, όμως οι κινήσεις που γίνονται στη διπλωματική σκακιέρα είναι πάρα πολλές και κλείνουν εδώ και μεγάλο διάστημα προς την χώρα μας.

Επανήλθαν οι Τούρκοι ιπτάμενοι στο Αιγαίο: Με παραβιάσεις και αερομαχία συντηρούν την ένταση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: