Επίθεση Πελόζι στον Τραμπ για τα προεδρικά τηλεφωνήματα: Θα παραπεμφθεί ο πρόεδρος;

File Photo: Η Αμερικανίδα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου απάντησε σε ερωτήματα της Επιτροπής Δικαιοσύνης στο Καπιτώλιο, Ουάσιγκτον, ΗΠΑ. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Αυστηρή προειδοποίηση εξαπέλυσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, προς την κυβέρνηση Τραμπ σχετικά με την -μέχρι τώρα- άρνησή της να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για την εκρηκτική καταγγελία ενός πληροφοριοδότη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς κλιμακώνεται η πίεση της προοδευτικής πτέρυγας της κοινοβουλευτικής της ομάδας, για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ, σχολιάζει το POLITICO.

  • Η Πελόζι ανέφερε σε μία σπάνια επιστολή της προς τους βουλευτές της, το Σαββατοκύριακο ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα ανοίξει “ένα νέο κεφάλαιο σοβαρής παρανομίας,” εάν πετύχει στην προσπάθειά του να εμποδίσει το Κογκρέσο να μάθει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συζητήσεις που φέρεται να είχε με Ουκρανούς αξιωματούχους για την διερεύνηση της υπόθεσης του γιου του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των προτιμήσεων στην διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Τα όσα αποκαλύπτονται, παρατήρησε η Πελόζι θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους Δημοκρατικούς “σε ένα νέο συνολικό στάδιο έρευνας”.

Πρόκειται για την πιο δυναμική δήλωση-παρατήρηση που έχει κάνει η Πελόζι αντιδρώντας σε αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες, ο Τραμπ ζήτησε την βοήθεια μιας ξένης κυβέρνησης για τον εντοπισμό επιβαρυντικών στοιχείων σε βάρος ενός πολιτικού του αντιπάλου.

  • Ωστόσο, η Πελόζι δεν έχει ακόμη απαντήσει στην πιο σημαντική ερώτηση που υπάρχει στο μυαλό των βουλευτών της κοινοβουλευτικής της ομάδας. Η ερώτηση αυτή, σχετίζονται με το ενδεχόμενο παραπομπής του προέδρου Τραμπ.

Οι συνομιλίες του Τραμπ με την ουκρανική κυβέρνηση σχετικά με τον Μπάιντεν –τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε να επιβεβαιώνει χθες– έχουν εξοργίσει το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο διεξάγει ήδη έρευνα για τον πρόεδρο Τραμπ κι αναφορικά με το ενδεχόμενο να ήταν ανοιχτός στην παροχή βοήθειας από ξένη κυβέρνηση, στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Οι υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί που παρέμειναν ουδέτεροι στο ζήτημα ενδεχόμενης προεδρικής παραπομπής, όπως ο βουλευτής Άνταμ Σιφ από την Καλιφόρνια που προεδρεύει στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ακούγεται πλέον πιο σίγουρος για να κάνει το δραστικό βήμα και να υποστηρίξει την παραπομπή του Τραμπ.

Ο ίδιος δήλωσε χθες στην εκπομπή “State of the Union” του CNN ότι η προεδρική παραπομπή “ίσως είναι το μόνο φάρμακο” αν ο Τραμπ προσέφερε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για να πείσει τους ηγέτες της να διεξάγουν έρευνα για τον γιο του Μπάιντεν.

“Έχουμε ουσιαστικά διασχίσει τον Ρουβίκωνα, εδώ. Ίσως είναι απαραίτητο να κινηθούμε μπροστά με δραστικά [μέτρα],” δήλωσε ο Σιφ.

Στο μεταξύ, το προσωπικό χαλαρό στιλ του προέδρου Τραμπ στις τηλεφωνικές του συνομιλίες βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα στο επίκεντρο του δημοσίου ενδιαφέροντος στην Ουάσινγκτον.

Τα “προκλητικά” προεδρικά τηλεφωνήματα

  • Από την άλλη μεριά, ο ίδιος έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά με άγριες διαθέσεις με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, έχει τηλεφωνήσει στον πρόεδρο του Μεξικό, μπροστά στους δημοσιογράφους, ενώ έχει δώσει τον αριθμό του προσωπικού κινητού του τηλεφώνου τουλάχιστον σε δύο ηγέτες, όταν του το ζήτησαν, παροτρύνοντας τους, να τον καλούν απευθείας, όπως μετέδωσε το CNN.

Από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του μέχρι σήμερα, οι τηλεφωνικές συνομιλίες του Τραμπ έχουν εξελιχθεί σε μία προέκταση του απρόβλεπτου χαρακτήρα άσκησης των καθηκόντων και εξουσιών του, καθώς ακολουθούνται ελάχιστοι κανόνες.

Την περίοδο αυτή, τα προεδρικά τηλεφωνήματα αποτελούν τον διερευνητικό πυρήνα μιας νέας έρευνας, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε ένας πληροφοριοδότης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, σχετικά με τα όσα λέει ο πρόεδρος Τραμπ στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχει με τους ξένους αξιωματούχους.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της υπόθεσης αυτής βρίσκονται στο Κογκρέσο, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί έχουν ως σημείο ενδιαφέροντος μόνο τα προεδρικά τηλεφωνήματα ή κι άλλου είδους επικοινωνίες που έχει ο Αμερικανός πρόεδρος.

  • Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του, αρνείται ότι έχει διαπράξει κάποιο σφάλμα, ενώ σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι είναι πλήρως ενημερωμένος ότι τα τηλέφωνα που κάνει “τα ακούν” πολλές κυβερνήσεις.

“Είναι κάποιος τόσο ηλίθιος ώστε να πιστεύει πως θα έλεγα κάτι που δεν έπρεπε με έναν ξένο ηγέτη, στην διάρκεια μιας εν δυνάμει τόσο ‘πολυπληθούς τηλεφωνικής επικοινωνίας,’” έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

  • Από την πλευρά τους, τόσο εν ενεργεία, όσο και πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δηλώνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προσεγγίζει τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τους ξένους ηγέτες με έναν αυθορμητισμό κι ένα ανεπίσημο προσωπικό στιλ, το οποίο προσπαθούσαν να αποφύγουν οι προκάτοχοί του.

Η χαλαρή αυτή στάση του Τραμπ, στην διάρκεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών του, προκαλεί αρκετές φορές έκπληξη στους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, αλλά και σύγχυση αναφορικά με το περιεχόμενο των τηλεφωνημάτων.

Η ομάδα των συμβούλων του Τραμπ -σε τυπικό επίπεδο- προετοιμάζει περίπου μισή σελίδα με τα βασικά θέματα της τηλεφωνικής επικοινωνίας, αλλά και ζητήματα άμεσου ενδιαφέροντος, πριν από την πραγματοποίηση μιας προγραμματισμένης τηλεφωνικής επικοινωνίας, τονίζοντας ότι κάτι μεγαλύτερο σε διάρκεια, θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή του προέδρου.

  • Σε μερικές περιπτώσεις, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου θα ενημερώσουν τον πρόεδρο Τραμπ σε προσωπικό επίπεδο και πριν από την πραγματοποίηση του τηλεφωνήματος με έναν ξένο ηγέτη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ προτιμάει να κάνει τα τηλεφωνήματα μόνος του από την κατοικία του εντός του Λευκού Οίκου, ενώ η επιθυμία του αυτή, έχει οδηγήσει υψηλόβαθμους συμβούλους του σε θέματα ασφάλειας, να ακούνε τις συζητήσεις αυτές, από άλλα τμήματα του κτιριακού συγκροτήματος του Λευκού Οίκου.

Μεταξύ αυτών και την αίθουσα διαχείρισης κρίσεων, που βρίσκεται αρκετά μακριά από το σημείο που τηλεφωνεί ο Τραμπ.

  • Η κατάσταση αυτή προκαλεί πρόβλημα, καθώς σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, οι σύμβουλοι του προέδρου Τραμπ επιθυμούν συχνά να βρίσκονται στον χώρο όπου γίνονται τα τηλεφωνήματα, ώστε να τον κατευθύνουν στην διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας και κατά την συζήτηση πολύπλοκων ζητημάτων.

Καθώς οι διαρροές από τηλεφωνήματα στην διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, προκάλεσαν εκνευρισμό κι εσωτερικές συγκρούσεις, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου άρχισαν να περιορίζουν την πρόσβαση στελεχών ή άλλων αξιωματούχων στις προεδρικές τηλεφωνικές επικοινωνίες, ώστε να περιοριστεί ουσιαστικά ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούσαν να ακούν αυτά που συζητούσε τηλεφωνικά ο πρόεδρος Τραμπ με άλλους ηγέτες.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβηκε τον Ρουβίκωνα ο Τραμπ; Ομολόγησε το περιεχόμενο της συνομιλίας με τον Ζελέσκι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: