Επιθέσεις drones σε δυο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία

FILE PHOTO: Αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου EPA, ABEDIN TAHERKENAREH




Η οργάνωση των Χούτι της Υεμένης ανέλαβε την ευθύνη για τις  επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον δυο εγκαταστάσεων της  γιγάντιας σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco που έγιναν νωρίς σήμερα το πρωί.  Αποτέλεσμα των επιθέσεων ήταν να προκληθούν πυρκαγιές τις οποίες έθεσαν υπό έλεγχο οι δυνάμεις ασφαλείας της εταιρείας, δήλωσε εκπρόσωπος του σαουδαραβικού υπουργείου Εσωτερικών, όπως μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

«Οι ομάδες βιομηχανικής ασφαλείας της Aramco επενέβησαν σε πυρκαγιές σε δύο εγκαταστάσεις της, στο Αμπκάικ και το Χουράις», μετέδωσε το πρακτορείο διευκρινίζοντας πως «οι δύο πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο».

Στο τηλεγράφημα του σαουδαραβικού πρακτορείου δεν αναφέρεται από ποιόν πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις.

Οι ακριβείς στόχοι και η έκταση των ζημιών δεν έχουν γίνει σαφείς. Η Aramco δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Στο Αμπκάικ, 60 χλμ. νοτιοδυτικά του Νταχράν στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, υπάρχει το μεγαλύτερο στον κόσμο εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαίου. Στο Χουράις, 190 χιλιόμετρα μακρύτερα προς τα νοτιοδυτικά, υπάρχει το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της χώρας.

Ανάληψη ευθύνης

Οπως δήλωσε στο δίκτυο Al Mairah TV ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης , οι Χούτι ανέπτυξαν 10 drones εναντίον των εγκαταστάσεων στο Αμπκάικ και το Χουράις και η οργάνωση ανακοίνωσε πως θα διευρύνει τις επιθέσεις της στη Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται ενός συνασπισμού που πολεμά εναντίον των Χούτι στην Υεμένη.

Οι εντάσεις έχουν οξυνθεί στην περιοχή μετά τις επιθέσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο εναντίον πετρελαιοφόρων στον Κόλπο για τις οποίες το Ριάντ και η Ουάσινγκτον κατηγόρησαν το Ιράν. Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες.

Οι μαχητές Χούτι στην Υεμένη, σύμμαχοι του Ιράν, έχουν επίσης εξαπολύσει επιθέσεις στη σαουδαραβική επικράτεια πλήττοντας τον περασμένο μήνα με drones το πετρελαϊκό κόιτασμα Σαϊμπάχ και δύο σταθμούς άντλησης πετρελαίου τον Μάιο. Και οι δύο επιθέσεις προκάλεσαν πυρκαγιές, όχι όμως και διακοπή της παραγωγής.

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αποτρέψει το 2006 μια επίθεση της Αλ-Κάιντα στο Αμπκάικ.

 

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μετά τον καταστροφικό κυκλώνα Ντόριαν η νέα καταιγίδα Ουμπέρτο προσεγγίζει τις Μπαχάμες

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: