Επιστροφή στη συμφωνία για τα πυρηνικά, αλλά με 15 δισ. δολάρια σε 4 μήνες, θέλει η Τεχεράνη

File Photo: Το ιρανικό κοινοβούλιο. EPA, ABEDIN TAHERKENAREH




Η Τεχεράνη θα ξαναρχίσει να τηρεί όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει εντός των ορίων της διεθνούς συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί, μόνο εάν της προσφερθεί πιστωτική γραμμή ύψους 15 δισεκ. δολαρίων σε τέσσερις μήνες σε αντάλλαγμα για την πώληση πετρελαίου, όπως ορίζει γαλλικό σχέδιο για να διασωθεί η συμφωνία —το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), κατά την επίσημη ονομασία της— μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS.

Το Παρίσι πρότεινε στην Τεχεράνη να της χορηγηθούν πιστώσεις ύψους 15 δισεκ. δολαρίων ως το τέλος της χρονιάς με αντάλλαγμα την επάνοδό της στην πλήρη συμμόρφωσή της προς τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2015. Η κίνηση θα εξαρτηθεί, σε καθοριστικό βαθμό, από το εάν θα την επιτρέψει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Η επιστροφή μας στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειάς μας εξαρτάται από το εάν θα λάβουμε 15 δισεκ. δολάρια σε μια τετράμηνη περίοδο, σε διαφορετική περίπτωση η διαδικασία μείωσης [της εφαρμογής] των δεσμεύσεων του Ιράν θα συνεχιστεί», διεμήνυσε ο Αραγτσί, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Μετά την ήττα του στη Βουλή ο Μπόρις Τζόνσον θα ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: