Επίσημο θετικό νεύμα με υπογραφή για τις φρεγάτες Belhara: Τρέχουν οι Γάλλοι σε τράπεζες

File Photo: Φρεγάτα τύπου “Belhara”. Πηγή εικόνας: Group Naval




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Η αρχή ενός λευκού καπνού φαίνεται πως ξεπροβάλλει για τις Γαλλικές φρεγάτες τύπου «Belhara», για τις οποίες πολύς λόγος έχει γίνει εδώ και δυο χρόνια.

* Οι Γάλλοι «διακρίνεται» πως εξασφάλισαν μια πρώτη, σύμφωνα με πληροφορίες, Ελληνική υπογραφή, όμως μη δεσμευτική, όπως μαθαίνουμε με την οποία στο Παρίσι ξεκίνησε το «κυνήγι» της χρηματοδότησης από τοπικά πιστωτικά ιδρύματα.

  • «Letter of intent», τ’ ονομάζουν οι Γάλλοι αυτό που πήραν στα χέρια τους, ωστόσο δεν είναι με την καθεαυτού έννοια αυτό που δεσμεύει την χώρα μας, σ’ αυτή τη φάση με την Γαλλία ή κλειδώνει την τελική συμφωνία.

Σίγουρα αποτελεί μια θετική έκβαση των τόσων συζητήσεων που έχουν γίνει και των διαπραγματεύσεων για τις οποίες έχει δώσει μάχη κυρίως ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές από κύκλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πρόκειται για το έγγραφο που εδώ και καιρό είχαν ζητήσει οι Γάλλοι.

  • * Την πρώτη φορά που το είχαν ζητήσει, όπως και τις επόμενες δεν το είχαν κάνει επειδή ήθελαν να τρέξουν στις Γαλλικές τράπεζες προς άγρα δανείου, αλλά και για να το επιδεικνύουν στη διεθνή αγορά, ως διαπιστευτήριο ώστε να δελεάσουν περισσότερους αγοραστές για τη νέα ψηφιακή φρεγάτα.

Το να έχουν ένα τέτοιο χαρτί στα χέρια τους για τη διεθνή αγορά, από το Πολεμικό Ναυτικό μιας παραδοσιακής ναυτικής δύναμης με μεγάλη αναγνωσιμότητα και υψηλό status, για τους Γάλλους μόνο κέρδος είναι καθώς το νέο τους προϊόν προσπαθούν να το προωθήσουν και να κονταροχτυπηθεί ευθέως με άλλους εξοπλιστικούς γίγαντες.

Οι διαπραγματεύσεις άρα ξεκινούν επί Γαλλικού εδάφους, με εγγυητές το Γαλλικό δημόσιο. Ο πελάτης της Γαλλικής τράπεζας θα είναι η χώρα μας που θ’ αποπληρώνει σε βάθος χρόνου τις δόσεις για τις φρεγάτες, αν δεν βρεθεί η χρυσή τομή των κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα, πράγμα που απαγορεύουν οι θεσμοί.

Το «Orus Reis» θα έχει αεροπορική υποστήριξη και κατά τις έρευνες; Η Άγκυρα «καρφώθηκε» μόνη της…

Η παραγγελία στην εταιρία κατασκευής θα γίνει μέσω του Γαλλικού Ναυτικού και η Ελλάδα θα πάρει στη συνέχεια τα πολύτιμα για το Πολεμικό Ναυτικό καράβια. Η διαδικασία αυτή θυμίζει βέβαια τα διακρατικού τύπου FMS.

* Το αρχικό σχέδιο για το οποίο είχαν συζητήσει οι δυο πλευρές, ήταν η κατασκευή δυο πλοίων στη Γαλλία και δυο ακόμη ως opiotion.

Το σκεπτικό είχε να κάνει, πως βάζεις τώρα τις δυο για το μέλλον έως ότου να έρθουν οι πρώτες φρεγάτες και μέχρι να φτάσουν τα αρχικά (μέχρι το 2025) τότε ευελπιστείς πως τα οικονομικά δεδομένα θα έχουν πάρει θετική πορεία, άρα δημιουργείς πολύ πιο άνετα το μέλλον για το κύριο όπλο του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι πρόσφατες συζητήσεις στην Γαλλία, με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη έλεγαν πως στον τομέα των φρεγατών, κλείνουν με θετικό πρόσημο και φαίνεται ότι εκείνες οι πηγές, ήξεραν πως τα όσα είχε πει ο πρωθυπουργός στην ηγεσία του Ελληνικού πενταγώνου θα πραγματοποιούνταν.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχουν καταλάβει πως στο μέλλον το Πολεμικό Ναυτικό θα χει ν’ αντιμετωπίσει πάρα πολλές προκλήσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με το περιβάλλον ασφαλείας στην Αν. Μεσόγειο και στα ενεργειακά.

Μπορεί η Πολεμική Αεροπορία να παίξει κι εκείνη καταλυτικό ρόλο, όμως το θαλάσσιο περιβάλλον απαιτεί την ισχυρή παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού με σύγχρονα μέσα ώστε η παράδοση της ναυτικής Ελλάδας να συνεχιστεί.

Μια πλωτή πολιτεία από ατσάλι στα ανοιχτά του Θερμαϊκού Κόλπου:To αντιτορπιλικό USS McFaul

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: