Επιμένει ο Μπολσονάρου: Ο Αμαζόνιος δεν είναι παγκόσμια κληρονομιά, γελοία η διεθνής προστασία

File Photo: O πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου. EPA, JASON SZENES




Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου δεν καταστρέφεται από τις πυρκαγιές όπως υποστηρίζουν ΜΜΕ «που ψεύδονται» δήλωσε σήμερα Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, και ισχυρίστηκε ότι το ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την περιοχή οφείλεται στον μεταλλευτικό της πλούτο και στη βιοποικιλότητα, και όχι στους αυτόχθονες κατοίκους του.

  • Σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Μπολσονάρου δήλωσε πως δεν είναι αλήθεια ο ισχυρισμός ότι η Αμαζονία ανήκει στην παγκόσμια κληρονομιά και πως οποιαδήποτε ξένη βοήθεια για να προστατευθεί το τροπικό δάσος πρέπει να σέβεται πλήρως την κυριαρχία της Βραζιλίας.

«Αντί να μας βοηθήσουν», ορισμένες χώρες, στη βάση «ψεμάτων των ΜΜΕ», «συμπεριφέρονται με ασεβή και αποικιακό τρόπο, επιτιθέμενες στην κυριαρχία μας», είπε.

  • Δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε καμία χώρα αλλά χαρακτήρισε «γελοία πρόταση» την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να δημιουργηθεί ένα «διεθνές καθεστώς» για την προστασία της Αμαζονίας.

«Η Αμαζονία δεν καταστρέφεται σήμερα από τις φλόγες όπως θα ήθελαν να μας κάνουν να πιστέψουμε τα ΜΜΕ», είπε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.

  • «Μη διστάσετε να έρθετε στη Βραζιλία, είναι μια χώρα πολύ διαφορετική από αυτήν που βλέπετε στην τηλεόραση και στις εφημερίδες», είπε.

Από τον Ιανουάριο έως τις 19 Σεπτεμβρίου, παρά μια μικρή υποχώρηση των πυρκαγιών από τις αρχές αυτού του μήνα, η Βραζιλία κατέγραψε αύξηση κατά 56% σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους στον αριθμό των δασικών πυρκαγιών, εκ των οποίων περίπου οι μισές (47%) σημειώνονται στην Αμαζονία.

Οι πυρκαγιές αυτές, στην πλειονότητά τους εμπρησμοί, έχουν σκοπό να δημιουργήσουν χώρο για την κτηνοτροφία βοοειδών και για τις καλλιέργειες και συνοδεύουν μια καλπάζουσα αποψίλωση: στην Αμαζονία αυτή η τελευταία έχει σχεδόν διπλασιαστεί μετά την άνοδο στην εξουσία του Ζαΐχ Μπολσονάρου τον Ιανουάριο, με ρυθμό 110 γήπεδα ποδοσφαίρου την ώρα.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Η Τούνμπεργκ άρχισε να “ενοχλεί”: Ειρωνεία Τραμπ, αντίδραση Μακρόν για μήνυση στη Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: