Επικίνδυνη κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου: ανταλλαγή πυρών Χεζμπολάχ και Τελ Αβίβ

Το Ισραήλ ανέπτυξε δυνάμεις πυροβολικού κοντά στα σύνορα με τον ΛίβανοEPA/ATEF SAFADI




Εκκληση απηύθυνε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε ΗΠΑ και Γαλλία μετά την σημερινή κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, στην ισραηλινο – λιβανική μεθόριο. Νωρίς το πρωί, αντιαρματικούς πυραύλους εξαπολύθηκε από τη Χεζμπολάχ πλήττοντας στρατιωτικό όχημα στα βόρεια του Ισραήλ, ενώ το Τελ Αβίβ αργότερα ανακοίνωσε ότι απάντησε με τον ίδιο τρόπο, ζητώντας παράλληλα από τους κατοίκους κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου υποστήριξε ότι κατέστρεψε ένα ισραηλινό στρατιωτικό όχημα κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen TV, από το πλήγμα αυτό “σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν εκείνοι που βρίσκονταν” μέσα στο ισραηλινό άρμα.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, από την άλλη πλευρά, ανέφεραν ότι “απάντησαν στα πυρά” μετά την εκτόξευση “πολλών αντιαρματικών πυραύλων” από τον Λίβανο, οι οποίοι στόχευαν μια στρατιωτική βάση και οχήματα του στρατού.

Στην αρχική ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός δεν έκανε λόγο για τραυματίες, ζήτησε όμως από όσους ζουν σε ακτίνα 4 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τον Λίβανο να παραμείνουν στα σπίτια τους και να ανοίξουν τα καταφύγια για να προστατευθούν.

Αργότερα το απόγευμα, το τηλεοπτικό κανάλι al Manar που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, μετέδωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόξευσαν πολλά βλήματα εναντίον της μεθοριακής κοινότητας Μαρούν αλ Ρας, στο νότιο Λίβανο. Σε ζωντανή μετάδοση από το χωριό, το κανάλι έδειξε πυκνούς καπνούς να υψώνονται από τους αγρούς, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι ζήτησε την «παρέμβαση» του Παρισιού και της Ουάσινγκτον «απέναντι στις εξελίξεις στα «νότια σύνορα», σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο Σάαντ Χαρίρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και με σύμβουλο του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για να ζητήσει  «την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην εξέλιξη της κατάστασης στα νότια σύνορα» του Λιβάνου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την προσάρτηση των ισραηλινών εποικισμών της Δυτικής Όχθης αναγγέλλει εκ νέου ο Νετανιάχου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: