Επιφυλακτικό το Ριάντ στην πρόταση Χούτι για εκεχειρία:”Θα δούμε τις πράξεις, όχι τα λόγια”

File Photo: Οπλισμένοι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη. ΕPA, YAHYA ARHAB




Επιφυλακτική εμφανίστηκε η Σαουδική Αραβία απέναντι στην πρόταση για εκεχειρία εκ μέρους των ανταρτών Χούτι της Υεμένης, εκτιμώντας ότι “θα πρέπει να κριθούν από τις πράξεις και όχι από τα λόγια τους”.

Από το 2015, ένας στρατιωτικός συνασπιμός υπό την ηγεσία του Ριάντ επενέβη στον πόλεμο της Υεμένης για να στηρίξει την κυβέρνηση της χώρας απέναντι στους σιίτες αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

“Κρίνουμε τους άλλους από τις πράξεις και όχι από τα λόγια τους”, είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Άντελ αλ Τζουμπέιρ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ριάντ. Ο υφυπουργός είχε ρωτηθεί για την πρόταση που έκανε το βράδυ της Παρασκευής ο ηγέτης των ανταρτών, ο Μάχντι Μάσατ, να σταματήσουν οι Χούτι τις επιθέσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, με αντάλαγμα τον τερματισμό των αεροπορικών επιδρομών στην Υεμένη.

“Θα δούμε αν (οι Χούτι) θα το πράξουν ή όχι. Όσον αφορά το τι τους ώθησε (να κάνουν αυτήν την πρόταση), θα το εξετάσουμε”, πρόσθεσε ο Τζουμπέιρ.

Η συνέντευξη επικεντρώθηκε στις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco, για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη οι Χούτι. Ο Τζουμπέιρ επανέλαβε ότι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ιρανικά και δεν εκτοξεύτηκαν από τα νότια, δηλαδή την Υεμένη, αλλά από τα βόρεια της Σαουδικής Αραβίας.

Από τη Σαναά, ένα ηγετικό στέλεχος των ανταρτών, ο Μοχάμεντ Άλι αλ Χούτι, προειδοποίησε το Ριάντ “να μην απορρίψει την πρωτοβουλία του προέδρου Μάσατ”. “Αν αρνηθούν την πρωτοβουλία, θα τους κάνουμε περισσότερο κακό”, είπε ο επικεφαλής του Ανωτάτου Επαναστατικού Συμβουλίου των ανταρτών, σε μια συγκέντρωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε ετών από την κατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά.

Στη συγκέντρωση αυτή, στο κέντρο της πόλης, συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες αντάρτες και υποστηρικτές τους.

Με στοιχεία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Ριάντ θα απαντήσει εάν η έρευνα δείξει το Ιράν στις επιθέσεις των πετρελαϊκών εγκαταστάσεών του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: