Επιχείρηση «Yellowhammer»: Το σχέδιο που προβλέπει το απόλυτο χάος του άτακτου brexit

Διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις θα κυριαρχήσουν στην πολιτική ζωή της Μεγάλης Βρετανίας προβλέπει το Yellowhammer. Φωτογραφία αρχείου: EPA, VICKIE FLORES




Από τις 18 Αυγούστου η εφημερίδα Sunday Times είχε αποκαλύψει ότι η βρετανική κυβέρνηση γνωρίζει το χάος που θα φέρει στη χώρα το ενδεχόμενο άτακτου brexit.

Όπως σημείωνε υπάρχει το απόρρητο σχέδιο Yellowhammer με βάση το οποίο εκτιμώνται οι κίνδυνοι και καταρτίζεται σχέδιο αντιμετώπισής τους.

Το σχέδιο αυτό, λοιπόν, υπάρχει. Και τουλάχιστον το κομμάτι των τραγικών συνεπειών που θα έχει για τη Μεγάλη Βρετανία το άτακτο brexit, δόθηκε στη δημοσιότητα λόγω της πίεσης βουλευτών, την ίδια ημέρα που έκλεισε το Κοινοβούλιο για τρεις εβδομάδες προκειμένου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να προετοιμαστεί… απερίσπαστος για να ολοκληρώσει το έργο του.

Και ποιο είναι το έργο αυτό; Στο πεντασέλιδο έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα όλα περιγράφονται με τρομακτική ακρίβεια: Αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, προβλήματα στην προμήθεια φαρμάκων, χάος στις μετακινήσεις. Και το κυριότερο, διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις σε μια βαθιά διχασμένη Βρετανία.

Στα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα γίνεται βέβαια η επισήμανση ότι πρόκειται για το χειρότερο σενάριο, αλλά η ουσία παραμένει ότι καταγραφή των προβλημάτων δίνει μια τρομακτική εικόνα.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, προβλέπεται αύξηση στο χρόνο αναμονής έως και 2,5 ημέρες των φορτηγών που θέλουν να περάσουν τη Μάγχη. «Η απουσία προετοιμασίας σε συνδυασμό με τον περιορισμένο χώρο στα γαλλικά λιμάνια για τα “ανέτοιμα” φορτηγά θα μπορούσαν να προκαλέσουν μείωση της ροής κατά 40%-60% μέσα σε μια ημέρα» αναφέρεται χαρακτηριστικά με τους συντάκτες να σημειώνουν ότι το χάος αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 3 μήνες.

Ακόμη, η βρετανική κυβέρνηση αναμένει ότι θα χρειαστούν σκληρά σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, καθώς οι τρέχοντες σχεδιασμοί για να αποφεύγονται οι έλεγχοι δεν θεωρούνται βιώσιμοι, κατά τα έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα.

Πάντως, γεγονός παραμένει ότι στη δημοσιότητα δόθηκε μόνο το έγγραφο των προβλέψεων και όχι ο πλήρης φάκελος που έχει συγκροτηθεί, όπως ανέφερε το αρχικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα.

Σε κάθε περίπτωση η μάχη στη Μεγάλη Βρετανία συνεχίζεται καθώς κάθε μέρα που περνά την φέρνει ακόμη πιο κοντά στο ενδεχόμενο του άτακτου brexit όπως δείχνει να παραδέχεται και ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον που παραδέχθηκε χθες ότι χωρίς απάλειψη του backstop δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία.

HJ με πληροφορίες από protothema.gr

Ο Τζόνσον κάνει την… Πυθία, ενώ άρχισαν τα στοιχήματα για παραίτησή του: Χάος με το brexit

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: