File Photo: Η Φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς». Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Το… θέατρο του παραλόγου φαίνεται ότι ζούμε εδώ και 48 ώρες σε ό,τι έχει να κάνει με τη διφορούμενη συμπεριφορά της γείτονος, η οποία έχει φορέσει το προσωπείο του «καλού παιδιού» της περιοχής, σε μια προσπάθεια να αντικρούσει τα όσα θα της καταλογιστούν στον ΟΗΕ, για την πειρατική συμπεριφορά που έχει στην κυπριακή ΑΟΖ, για τις προκλήσεις διαρκείας στο Αιγαίο αλλά και τα όσα πράττει στην Συρία.

  • Σε ό,τι αφορά τα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πηγές που είναι σε θέση να κρίνουν, σημείωσαν ότι η τηλεφωνική επικοινωνία, στις 14:00 χθες το μεσημέρι, με πρωτοβουλία του Τούρκου υπουργού Χουλουσί Ακάρ με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, εντάσσεται σε μια ευρεία προσπάθεια της Άγκυρας να διαμορφώσει ένα θετικό κλίμα ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο η εξόφθαλμη προσπάθεια της Τουρκίας να δείξει ότι είναι το «καλό παιδί» προκύπτει από τις δικές της κινήσεις, οι οποίες όμως απέχουν πολύ από αυτό που προσπαθεί να περάσει ως μια καλόπιστη εικόνα.

Ενώ την Δευτέρα οι παραβιάσεις στο FIR Αθηνών είχαν φτάσει τις 33 (γνώριμος σχεδόν καθημερινός αριθμός), την Τρίτη, ημέρα της πρωτοβουλίας Ακάρ για την εννεάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, οι παραβιάσεις έγιναν μόλις έξι. Προ 48 ωρών, σημειώθηκε και αερομαχία (όπως σχεδόν κάθε μέρα σε προγενέστερο χρόνο και σχεδόν όλο το καλοκαίρι), ενώ κατά την χθεσινή ημέρα δεν σημειώθηκε το παραμικρό. Βεβαίως εμφανίστηκαν ξανά το βράδυ στο Αιγαίο.

  • Βέβαια να πούμε ότι το γεγονός και μόνο της έκνομης συμπεριφοράς στον εθνικό εναέριο χώρο, εμφανίζει την πρόθεση και το μήνυμα, ότι μπορεί να διατηρούμε επαφή, αλλά θα βρισκόμαστε μονίμως εντός του ελληνικού ουρανού, εμφανίζοντας «άγνωστα ίχνη», διατηρώντας τους αριθμούς που πρέπει να παρουσιάζουμε στην τουρκική ηγεσία, κυρίως από τη στιγμή που η Άγκυρα εμφανίζει πάγιες διεκδικήσεις και δεν αναγνωρίζει το FIR Αθηνών.

Στο ίδιο μοτίβο ανώτατοι Αξιωματικοί τοποθετούν και την απόφαση της Τουρκίας για το ερευνητικό Ορούτς Ρέις που θα πραγματοποιήσει έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ενώ στη navtex που έχουν εκδώσει επικαλύπτεται κι ένα μικρό τμήμα της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Επιπροσθέτως κρίνεται σημαντικό ότι οι σεισμικές έρευνες πραγματοποιούνται στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δηλαδή εδώ εμφανίζεται το φαινόμενο, του “δεν σε προκαλώ αλλά σε διατηρώ σε μόνιμη εγρήγορση”, κοινώς βρισκόμαστε σ’ ένα παιχνίδι για γερά νεύρα…

Η άσκηση «αποφασιστικότητα» της Τουρκίας…

  • Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται μέχρι σήμερα και η άσκηση «Αποφασιστικότητα» της Τουρκίας, η ναυτική δραστηριότητα που έχει  συγκεντρώσει σε δυο σημεία τις μονάδες επιφανείας της γείτονος. Το πρώτο κομμάτι της άσκησης διεξάγεται στον κόλπο Ξηρού με προγραμματισμένα πυρά από τις ναυτικές μονάδες, ενώ το δεύτερο και πιο «επίφοβο» τμήμα της βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και αναπτύσσεται στην ανατολική Μεσόγειο.

Κι εδώ παρατηρείται το οξύμωρο σχήμα που, ενώ δεν προκαλεί, έχει τοποθετήσει περισσότερες από δέκα μονάδες επιφανείας, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου και ταυτόχρονα ενεργοποιεί για ακόμη μια φορά μια ναυτική οδηγία σε διεθνή ύδατα που περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο θαλάσσιο κομμάτι νότια του Καστελόριζου.

  • Το Αρχηγείο Στόλου σε μια κίνηση πρόληψης αλλά και ένδειξης αποφάσεων, έχει στείλει στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή εκτός της Κανονιοφόρου που επιτηρεί διαρκώς, τη σύγχρονη πυραυλάκατο «Κρυσταλλίδης», την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και άλλες μονάδες, ώστε, εφόσον απαιτηθεί, να επέμβουν τα πληρώματα των πλοίων αυτών.

Για την ιστορία και μόνο να θυμίσουμε ότι η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» με τις επιδέξιες κινήσεις που έκανε το πλήρωμά της είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα αποτροπής στο σεισμογραφικό Μπαρμπαρός τον περσινό Οκτώβριο όταν επιχείρησε να περάσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και να πραγματοποιήσει έρευνες.

Έτσι “στήνει” μια τηλεφωνική επικοινωνία η Τουρκία, με χαμηλή ένταση στο FIR Αθηνών…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: