Επιχειρήσεις αποτροπής και ενίσχυση της Frontex για το μεταναστευτικό: Εμπλοκή και ΝΑΤΟ

File Photo: Πρόσφυγες και μετανάστες στο κέντρο υποδοχής της Μόριας. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ




Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές, σε συνέχεια των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αποφασίστηκε:

– Να συνεχιστούν τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών

– Να ενισχυθούν οι δυνάμεις του λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο ανατολικό Αιγαίο

– Να αυξηθεί η εμπλοκή των εταίρων μας (Frontex – ΝΑΤΟ)

Η συγκεκριμένη σύσκεψη είναι η δεύτερη που γίνεται σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων – η προηγούμενη ήταν αυτή του ΚΥΣΕΑ – καθώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί έντονη ανησυχία για το πως θα μπει «φρένο» στα κύματα προσφύγων που έρχονται από τη γειτονική χώρα.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης, Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο αναπλ. Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Κουμουτσάκος και οι υφυπουργοί Εθνικής Αμυνας Α. Στεφανής και Παρά τω Πρωθυπουργώ Στ.Πέτσας και Α. Σκέρτσος.

Σημειώνουμε ότι το προσφυγικό «τσουνάμι» που είναι σε εξέλιξη έφερε τις τελευταίες πέντε μέρες τουλάχιστον 3.000 πρόσφυγες στο Βόρειο Αιγαίο. Πρόκειται για ένα νούμερο ιδιαίτερα ανησυχητικό με δεδομένες και τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Η συγκεκριμένη σύσκεψη είναι η δεύτερη που γίνεται σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων – η προηγούμενη ήταν αυτή του ΚΥΣΕΑ – καθώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί έντονη ανησυχία για το πως θα μπει «φρένο» στα κύματα προσφύγων που έρχονται από τη γειτονική χώρα.

Στην προηγούμενη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ είχαν αποφασιστεί επτά μέτρα:

Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.

Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.

Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).

Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο – σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου – να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.

Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους.

Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.

Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου). Για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΘΝΟΣ

Έκτακτη σύσκεψη για το προσφυγικό στο Μαξίμου: Τουλάχιστον 3.000 πρόσφυγες σε πέντε ημέρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: