Εντατικοποίηση της επιστροφής μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία, θέλει η Γερμανία

File Photo: Πλοιάριο που μεταφέρει μετανάστες. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) αναφέρεται στη τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, αλλά και στην θέση του υφυπουργού Εσωτερικών, Στέφεν Μέγιερ, ο οποίος θέλει μεγαλύτερες προσπάθειες επιστροφής μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία.

Όπως σημειώνεται σχετικά, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Τούρκος Πρόεδρος συνομίλησαν εχθές για το θέμα της μετανάστευσης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή θέματα, μεταξύ άλλων, για την κατάσταση στη Συρία.

Μέρκελ και Ερντογάν συζήτησαν για την «κατάσταση της μετανάστευσης στο Αιγαίο και για τη συνεργασία στη διαχείριση της μετανάστευσης, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».

Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου ανακοίνωσε ότι, εκτός από τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία, συζητήθηκε το θέμα της μετανάστευσης.

Την ίδια στιγμή –αναφέρει το DPA- o ομοσπονδιακός Υφυπουργός Εσωτερικών, Στέφεν Μέγιερ, έκανε έκκληση για μεγαλύτερες προσπάθειες επιστροφής μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, «ότι χρειαζόμαστε επειγόντως πρόοδο αναφορικά με το μικρό αριθμό επιστροφών προς την Τουρκία, προκειμένου να βελτιώσουμε τη δύσκολη κατάσταση στα “hot-spots” των νησιών», δήλωσε, προσθέτοντας πως η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι «πολύ δύσκολη».

Ο κ. Mέγιερ, ταυτόχρονα, έδωσε έμφαση στην «πλήρη εφαρμογή» της συμφωνίας για τη μετανάστευση μεταξύ EE – Τουρκίας, η οποία «είναι εξαιρετικής σημασίας για τη μείωση της παράνομης μετάβασης στα ελληνικά νησιά», καθώς εμποδίζει το έργο των διακινητών και προστατεύει από θανάτους στο Αιγαίο.

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος – Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Τα “γυρίζει” η Άγκυρα στο προσφυγικό: Σοβαρό βάρος και για την Τουρκία, λέει ο Τσαβούσογλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: