Eνοχοποιητική κατάχρηση εξουσίας ο διάλογος Πούτιν-Ζελένσκι λένε οι πρόεδροι των Επιτροπών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Όβαλ Όφις. Official White House Photo by Shealah Craighead




Οι πρόεδροι τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων, όλοι τους Δημοκρατικοί, χαρακτήρισαν “απερίφραστη, ενοχοποιητική και σοκαριστική κατάχρηση εξουσίας” τον διάλογο που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον ομόλογό του της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Και οι τέσσερις επανέλαβαν ότι το Κογκρέσο χρειάζεται να έχει πρόσβαση στο πλήρες κείμενο της καταγγελίας που έκανε τον Αύγουστο ένας “μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος”, μέλος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, η οποία πυροδότησε την έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων σε βάρος του Τραμπ. Απείλησαν μάλιστα ότι θα κλητεύσουν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Λευκό Οίκο αν δεν παραδώσουν τα σχετικά έγγραφα μέχρι αύριο Πέμπτη.

Από την πλευρά του, ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, είπε ότι η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας θα πρέπει να ερευνήσει τους χειρισμούς του Τραμπ στο θέμα της Ουκρανίας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Σούμερ είπε ότι η σύνοψη της απομαγνητοφωνημένης συνομιλίας των δύο ηγετών, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, εγείρει ορισμένα ερωτήματα, για τα οποία θα έπρεπε να ζητήσουν απαντήσεις και οι Ρεπουμπλικάνοι.

Η Επιτροπή Πληροφοριών, με επικεφαλής τον Ρεπουμπλικανό Ρίτσαρντ Μπαρ, διενήργησε μια διακομματική έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ, επιτέθηκε ξανά απόψε στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, λέγοντας ότι “χάνει τον καιρό της” με μια “κατασκευασμένη κρίση”.

“Όλα αυτά για τα οποία μιλάνε δεν έχουν κανένα νόημα”, είπε, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς και τα μέσα ενημέρωσης ότι συνεργάζονται.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης σοβαρές αμφιβολίες για το αν η Πελόζι θα προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή τη νέα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (USMCA). Ενώ ο ειδικός εκπρόσωπος για θέματα εμπορίου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ δήλωνε αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ψηφοφορία και θα εγκριθεί, ο Τραμπ του είπε, μπροστά στους δημοσιογράφους ότι εκείνος ξέρει καλύτερα “αυτούς τους ανθρώπους”, αναφερόμενος στους Δημοκρατικούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Αυτοεξαίρεση Μπαρ, εντατική έρευνα ζητούν οι Ντεμς μετά την αποκάλυψη συνομιλίας Τραμπ-Ζελένσκι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: