Ένα τηλεφώνημα και μια υπόσχεση του Τραμπ σε ξένο ηγέτη κινητοποιούν τις μυστικές υπηρεσίες

File Photo: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ομιλεί στο τηλέφωνο. White House Photo by Joyce N. Boghosian
Μια τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και έναν ξένο ηγέτη προκάλεσαν την προσφυγή πληροφοριοδότη στην εθνική υπηρεσία πληροφοριών – προσφυγή η οποία τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης ανάμεσα στον διευθυντή της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών και το Κογκρέσο, δήλωναν πηγές στην εφημερίδα Washington Post και στο CNN.

Η ύπαρξη ανησυχίας για την προεδρική τηλεφωνική επικοινωνία αποκαλύφθηκε αρχικά από την  The Washington Post, η οποία έγραψε ότι αξιωματούχος της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών ενοχλήθηκε τόσο πολύ από μια “υπόσχεση” που έδωσε ο Τραμπ σε ξένο ηγέτη ώστε προσέφυγε στην υποβολή επίσημης αναφοράς στον γενικό επιθεωρητή της Κοινότητας Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Η εφημερίδα επικαλείται δυο πρώην αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος.

Το CNN ανέφερε πως η δική του πηγή δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητα του ξένου ηγέτη με τον οποίο συνομίλησε ο Τραμπ και στον οποίο έδωσε αυτή την “ανησυχητική υπόσχεση”.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, αρχικά αρκετοί στην Ουάσιγκτον υποψιάστηκαν ότι ο ηγέτης ήταν είτε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είτε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Μέχρι της στιγμής δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση…

Το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του CNN να σχολιάσει.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ διέψευσε το ρεπορτάζ σήμερα το πρωί, ρωτώντας ρητορικά κατά πόσον “υπάρχει κάποιος τόσο βλάκας που να το πιστεύει”.

  • “Είναι προφανές πως όποτε μιλάω στο τηλέφωνο με κάποιον ξένο ηγέτη, καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπάρχει πολύς κόσμος που ακούει από διάφορες αμερικανικές υπηρεσίες, για να μην αναφερθώ στις υπηρεσίες της άλλης χώρας. Δεν υπάρχει πρόβλημα” έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.
  • “Γνωρίζοντάς το αυτό, πόσο βλάκας μπορεί να είναι κάποιος για να πιστέψει ότι θα έλεγα κάτι ανάρμοστο σε συνομιλία μου με έναν ξένο ηγέτη, σε ένα τέτοιο δυνητικά “πυκνοκατοικημένο” τηλεφώνημα;» έγραψε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter. “Θα έκανα μόνο το σωστό και μόνο το καλό για τις ΗΠΑ!”, πρόσθεσε.

Η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη δύο πρώην αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος, ανέφερε ότι ο γενικός επιθεωρητής των υπηρεσιών πληροφοριών Μάικλ Άτκινσον, στον οποίο κατατέθηκε η αναφορά του ανώνυμου “μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος” την έκρινε αξιόπιστη και ανησυχητική, ώστε να την θεωρήσει “κατεπείγουσα” και να ενημερώσει το Κογκρέσο.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζόζεφ Μαγκουάιρ δεν κατέθεσε αντίγραφο της αναφοράς στο Κογκρέσο. Ως αποτέλεσμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, κλήτευσε τον Μαγκουάιρ την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να τον αναγκάσει να αποκαλύψει το έγγραφο. Ο Σιφ είπε ότι η άρνηση του Μαγκουάιρ να το καταθέσει στους βουλευτές “εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το αν ο Λευκός Οίκος, το υπουργείο Δικαιοσύνης ή άλλοι αξιωματούχοι της εκτελεστικής εξουσίας προσπαθούν να εμποδίσουν μια νόμιμη αναφορά ενός μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος να φτάσει στον παραλήπτη της, το Κογκρέσο, για να καλύψουν ένα σοβαρό παράπτωμα”.

Ο Άτκινσον κατέθεσε σήμερα, κεκλεισμένων των θυρών, στην Επιτροπή Πληροφοριών, στην οποία πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί.

Η προσφυγή στις υπηρεσίες πληροφοριών έγινε στις 12 Αυγούστου. Τα αρχεία του Λευκού Οίκου δείχνουν ότι ο Τραμπ  είχε συνομιλήσει με πέντε ξένους ηγέτες μέσα στις προηγούμενες πέντε εβδομάδες, αναφέρει η Washington Post: με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, Με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας και τον Εμίρη του Κατάρ.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η αναφορά έχει να κάνει με συνομιλία με κάποιον από αυτούς τους ηγέτες.

Με πληροφορίες από CNN, Washington Post, The Hill, Reuters, Hellas Journal.

Ο Τραμπ έκοψε τη βίζα από τον Ροχανί; Μάλλον δεν θα ταξιδεύσει στη Νέα Υόρκη για Γ.Σ. ΟΗΕ

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal