Ένα μικρό βήμα για το κλίμα: Σχεδόν 90 μεγάλες εταιρίες παίρνουν μέτρα για την έκλυση αερίων

File Photo: Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα μαζί με την Ολλανδία και την Ισπανία είναι οι τρεις χώρες του ΟΟΣΑ που είχαν το 2017 υπερδιπλάσιες δαπάνες για την προστασία από την κλιματική αλλαγή σε σχέση με τον μέσο όρο που ήταν 0,5% του ΑΕΠ. Photo via Twitter, @IKEAUK




Σχεδόν 90 μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς από τα τρόφιμα ως το τσιμέντο και τις τηλεπικοινωνίες δεσμεύθηκαν να περιορίσουν την έκλυση αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε μια νέα εκστρατεία που έχει στόχο να ωθήσει τις πολυεθνικές προς ένα μέλλον με χαμηλό διοξείδιο του άνθρακα.

Ο συνασπισμός We Mean Business ανακοίνωσε ότι δεκάδες εταιρείες έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία τους τελευταίους δύο μήνες.

  • «Τώρα χρειαζόμαστε πολλές περισσότερες εταιρείες να ενταχθούν στο κίνημα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η αγορά αλλάζει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο συνασπισμός ξεκίνησε τον Ιούνιο και οι 28 πρώτες εταιρείες ανακοίνωσαν την ένταξή τους σε αυτόν ένα μήνα αργότερα. Τώρα ο We Mean Business ανακοίνωσε ότι έχουν ενταχθεί σε αυτόν 87 εταιρείες.

Κάποιες από αυτές έχουν συμφωνήσει να πετύχουν ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050, ανάμεσά τους η Nestle, η L’ Oreal και η γαλλική εταιρία οικοδομικών υλικών Sain- Gobain.

Άλλες περιορίστηκαν να συμμορφωθούν με τον στόχο του περιορισμού της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Σε αυτή την ομάδα εταιρειών ανήκει η Nokia, η Danone και η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca Plc.

Ωστόσο με τις πετρελαϊκές εταιρείες να εξακολουθούν να αναπτύσσουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις τους και αυτές του φυσικού αερίου και πολλές αναπτυσσόμενες χώρες να ενισχύουν την εξάρτησή τους από τον άνθρακα, οι δεσμεύσεις του συνασπισμού είναι πολύ μικρές σε σχέση με την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κάποιοι ειδικοί μάλιστα έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το αν μεγάλες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και είναι δεσμευμένες στην αύξηση των κερδών των μετόχων τους θα μπορέσουν να κάνουν τις ριζικές επενδύσεις που χρειάζονται για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή.

Ο Γκουτέρες θεωρεί τον ιδιωτικό τομέα κρίσιμης σημασίας ώστε να αναληφθούν και άλλες δεσμεύσεις στη σύνοδο κορυφής που διοργανώνει ο ΟΗΕ αύριο Δευτέρα και η οποία έχει στόχο να ενισχύσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Οι νέοι δίνουν τον τόνο για το κλίμα: Χιλιάδες παιδιά διαδηλώνουν στην έδρα των Ην. Εθνών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: