Εμμένει στο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών ο Ακιντζί: Τι είπε μετά τη συνάντηση με Γκουτέρες

Από τη συνάντηση Μουσταφά Ακιντζί – Αντόνιο Γκουτέρες. Πηγή φωτογραφίας Φιλελεύθερος




Στις 19:20 (ώρα Κύπρου) υποδέχθηκε τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη Νέα Υόρκη και στο περιθώριο των εργασιών της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, σε μια συνάντηση που διήρκεσε 40 περίπου λεπτά.

Η σημερινή συνάντηση ήταν η τελευταία επαφή του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και όλα τελούν εν αναμονή ανακοινώσεων, επίσημων ή ανεπίσημων.

Σε δηλώσεις του από τα γραφεία της λεγόμενης αντιπροσωπείας του παράνομου μορφώματος στη Νέα Υόρκη, ο κατοχικός ηγέτης χαρακτήρισε σημαντική και εποικοδομητική τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα. «Είχαμε την ευκαιρία να μεταφέρουμε τη σταθερή στάση μας από το Κράν Μοντανά», δήλωσε, επιμένοντας ωστόσο στο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών:

  • «Είμαστε μάρτυρες της θολής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Τώρα, αυτές οι ασάφειες πρέπει να παραμείνουν στην άκρη και οι στόχοι να είναι σαφείς».

Ο Μουσταφά Ακιντζί επισημαίνοντας ότι ο Γκουτέρες εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την Κύπρο, μίλησε για επιθυμία του ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει νέα πρωτοβουλία. Εξήγησε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να δηλώσει αν ο Γκουτέρες πήρε απόφαση για Τριμερή ή Πενταμερή Διάσκεψη.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίστηκε ότι «δεδομένου ότι η πολιτική ισότητα είναι σαφής, η εκ περιτροπής προεδρία και η ενεργός συμμετοχή στις αποφάσεις δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης».

  • Ισχυριζόμενος δε ότι «η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς» δεν είναι ελπιδοφόρα, ο Μουσταφά Ακιντζί κατέδειξε πως πρέπει να σχεδιαστεί μια καλά σχεδιασμένη, κλειστή διαδικασία, απορρίπτοντας εκ προοιμίου μια νέα αποτυχία.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην συνάντηση μετείχαν ο ειδικός του εκπρόσωπος, Ερχάν Ερτσίν, ο ψευδο-«εκπρόσωπος» του ψευδοκράτους στην Νέα Υόρκη, Ισμέτ Κορούκογλου, ο ψευδο «υφυπουργός παρά τω προέδρω», Τζενκ Γκιουρτσιάγ, ο εκπρόσωπός του, Μπαρίς Μπουρτζιού, και δύο γραμματείς, Σερτάτς Γκιουβέν και Χασάν Βάρογλου.

Είναι απορίας άξιον το κατά πόσο ο Αντόνιο Γκουτέρες θα ανακοινώσει τη σύγκλιση τριμερούς διάσκεψης, ως προπομπό μιας νέας πενταμερούς, με τα δημοσιεύματα να σημειώνουν πως Αναστασιάδης και Ακιντζί εμφανίζονται θετικοί για μια τριμερή κάπου στην Ευρώπη περί τα τέλη Οκτωβρίου.

  • Ερώτημα παραμένει το κατά πόσον ο Γενικός Γραμματέας επέστησε την προσοχή του Μουσταφά Ακιντζί για τις προκλήσεις στη θάλασσα και στη ξηρά ή αν θα συνεχίσει να τηρεί ίσες αποστάσεις.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ο Ντονμέζ και ο… Ναπολέων: Η σημαία κυματίζει παντού στην αν. Μεσόγειο είπε για νέα γεώτρηση Γιαβούζ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: