Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (Α) και ο Γερμανός ομόλογός του Χάικο Μάας (Δ) κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, Γερμανία, Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019. EPA, CLEMENS BILAN
«Ελλάδα και Γερμανία σε κοινή γραμμή για την Ευρώπη» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος που έχει αναρτήσει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση του Χάικο Μάας με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.
«Ο Χάικο Μάας και ο ομόλογός του (Νίκος) Δένδιας επιβεβαιώνουν τις κοινές ενέργειές τους σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σε διμερές επίπεδο η ανταλλαγή απόψεων είναι στενότερη παρά ποτέ», επισημαίνεται στον υπότιτλο, ενώ, μεταξύ άλλων, παρατίθενται αποσπάσματα των δηλώσεων του κ. Μάας από την κοινή συνέντευξη Τύπου.
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα: Σχεδιάζει πολλές περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να διασφαλίσει τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάας εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της Ελλάδας και τους κοινούς στόχους στην Ευρώπη», τονίζεται στην ανάρτηση.
«Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν κοινή γραμμή στην Ευρώπη επειδή μοιράζονται πολλές πεποιθήσεις. Η μεταρρυθμιστική ταχύτητα που παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται επιτυχία», δήλωσε χθες σχετικά ο κ. Μάας.
Στην ίδια ανάρτηση υπογραμμίζεται, ακόμη, η «κοινή στάση σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ γίνεται αναφορά στην ανάληψη της αρμοδιότητας για την μετανάστευση στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά πάσα πιθανότητα από τον Μαργαρίτη Σχοινά, αλλά και στη συμφωνία για το ονοματολογικό.
«Με την ιστορική συμφωνία στην ονοματολογική διαμάχη με τη Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα άνοιξε τον δρόμο για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Η Γερμανία και η Ελλάδα υποστηρίζουν τόσο το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ, Βόρεια Μακεδονία όσο και την Αλβανία στην πορεία προς την ΕΕ και προωθούν μία ειρηνική και δημοκρατική εξέλιξη των Δυτικών Βαλκανίων», σημειώνεται.
Η ανάρτηση καταλήγει με ιδιαίτερη μνεία στην οικονομική ανάκαμψη που διαφαίνεται στην Ελλάδα, η οποία, όπως επισημαίνεται, «είναι καλή για ολόκληρη την ΕΕ», αλλά και στο κοινό σχέδιο δράσης Ελλάδας-Γερμανίας, που «λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη» στις διμερείς σχέσεις.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεταναστευτικό, τουρκικές προκλήσεις και Brexit συζήτησαν Δένδιας και Σόιμπλε στο Βερολίνο