Ελκυστική και σταθερή αξία η Κύπρος για το ελληνικό επιχειρείν: Οι εξαγωγές, οι εταιρίες

File Photo: Oι ναυτιλιακές εταιρείες, που είναι εγγεγραμμένες στο σύστημα φόρου χωρητικότητας, έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, από περίπου 100 το 2012, σε 173 το 2017, και σήμερα ανέρχονται σε 275. . Φωτογραφία μέσω ΚΥΠΕ




Παραμένει ελκυστική και σταθερή αξία η Κύπρος για το ελληνικό επιχειρείν λόγω των συγκριτικών φορολογικών πλεονεκτημάτων και της σταθερότητας που έχει η χώρα. Πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες αναζητούν διέξοδο στο εξωτερικό, τόσο σε βαλκανικά κράτη όσο και στο νησί, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική ανάπτυξη, την αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση, το φορολογικό πλαίσιο και τη λιγότερη γραφειοκρατία. Για τις ναυτιλιακές εταιρείες η Κύπρος είναι πρώτη στις επιλογές.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες φορολογούνται αποκλειστικά με βάση τη χωρητικότητα (tonnage) των πλοίων ως εξής: οι πρώτοι 1.000 τόνοι με 0,365 ευρώ/τόνο, οι επόμενοι 9.000 με 0,3103 ευρώ/τόνο, οι επόμενοι 15.000 με 0,2008 ευρώ/τόνο, οι επόμενοι 15.000 με 0,1278 ευρώ/τόνο και κάθε τόνος επιπλέον των 40.000 με 0,073 ευρώ/τόνο. Οι κλάδοι ενδιαφέροντος σύμφωνα με την έκθεση 2018 για την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδος – Κύπρου που έχει ετοιμάσει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Λευκωσίας, της Ελληνικής Πρεσβείας είναι:

Κατασκευές και δομικά υλικά λόγω διατήρηση κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Κύπρο, τρόφιμα και ποτά λόγω της ανόδου της ιδιωτικής κατανάλωσης και του εισερχόμενου τουρισμού, ενέργεια λόγω έργων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και των καλλυντικών.
Ακόμη και η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει κυπριακές επιχειρήσεις. Οι κλάδοι ενδιαφέροντος σύμφωνα με την έκθεση είναι ο τουρισμός, λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού. Ο τομέας θα μπορούσε να προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες ή υπηρεσίες. Επίσης τα ακίνητα, λόγω ότι σημαντικός αριθμός κατοίκων Κύπρου επιδεικνύει ενδιαφέρον για την αγορά ακίνητης ιδιοκτησίας (κυρίως κατοικίας) στην Ελλάδα. Δραστηριοποίηση κυπριακών κατασκευαστικών στην Ελλάδα.

  • Από το 2012 μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2019, έχουν εγγραφεί στην Κύπρο πάνω από 9.000 ελληνικές εταιρείες που έχουν μετόχους ή διευθυντές με ελληνική υπηκοότητα. Το ελληνικό επιχειρείν έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην κυπριακή αγορά με γνωστά ονόματα από τον κλάδο των τροφίμων, της ένδυσης και υπόδησης, του λιανικού εμπορίου, του γενικού εμπορίου, εταιρειών πετρελαιοειδών, τον χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό τομέα. Στα πετρελαιοειδή υπάρχει η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια, εισήλθε η ελληνική Motor Oil αφού όπως ανακοινώθηκε, η κατά 100% θυγατρική της Coral Α.Ε. ήλθε σε συμφωνία με την Lukoil Europe Holdings B.V. (έδρα Amsterdam, Ολλανδία) για την αγορά, από την τελευταία, του συνόλου των μετοχών εκδόσεως Lukoil Cyprus Limited.

Ο πρώτος κολοσσός στον χώρο του λιανικού που στράφηκε στην αγορά της Κύπρου ήταν η εταιρεία Jumbo το 2000. Στην κυπριακή αγορά στο λιανικό εμπόριο δραστηριοποιείται η υπεραγορά Σκλαβενίτης, ο ΟΠΑΠ, ενώ άλλες εξίσου μεγάλου βεληνεκούς εταιρείες έχουν αναπτυχθεί. Μεταξύ άλλων παρουσία έχει ο όμιλος Φουρλής, που διατηρεί στην Κύπρο τo ΙΚΕΑ και τα καταστήματα Intersport και από το 2011 το κατάστημα Leroy Merlyn. Υπάρχουν τα καταστήματα Public του ομίλου Γερμανός, επίσης η Πανγαία που ασχολείται με ακίνητα. Υπάρχουν, επίσης, και ελληνικές αλυσίδες καφέ και ταχυφαγεία όπως η καφετερία Mikel, τα εστιατόρια Derlicious και το Coffee Island. Επισης η Kleeman, η Autohellas (2005: αναλαμβάνει το franchise της Hertz στην Κύπρο), η αλλαντοβιομηχανία Υφαντής (ίδρυσης της εταιρείας Ifantis Cyprus το 2012, έχοντας ως στόχο την εισαγωγή και τη διανομή προϊόντων Υφαντής στην τοπική αγορά), η Αλουμύλ, η Druckfarben, που ιδρύθηκε το 2002 με έδρα τη Λευκωσία της Κύπρου, ελέγχεται κατά 100% από την Ντρουκφάρμπεν Ελλάς, ο όμιλος Βιοχάλκο, η ΕΛΓΕΚΑ, η Νάκας (μουσικά όργανα).

Eλληνικές επιχειρήσεις στο XAK

Tο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου αποτελεί μία διέξοδο για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να έχουν τη δυνατότητα άντλησης επενδυτικών κεφαλαίων αλλά πρώτιστα να πάρουν τη σφραγίδα και το διαβατήριο που εξασφαλίζει σε έναν επιχειρηματικό οργανισμό η ένταξή του σε μία Χρηματιστηριακή Αγορά της Ευρωζώνης. Στη ΝΕΑ Αγορά του ΧΑΚ διαπραγματεύονται ελληνικές εταιρείες όπως Επίλεκτος Ενεργειακή Α.Ε., Interlife Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων, Δ. & Σ. Αναστόπουλος Α.Ε., Ενέργεια Ενεργειακή Α.Ε., Αθανάσιος Κουκουτάρης Α.Ε.Β.Ε., Κ. Κουιμτζής Α.Ε., First Advisory andvisory and Holdings Α.Σ.Σ.Ε.

Εισαγωγές από Ελλάδα

Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάζονται στην έκθεση 2018 για την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδος – Κύπρου που έχει ετοιμάσει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Λευκωσίας, της Ελληνικής Πρεσβείας και αναφέρεται ότι, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κύπρο, πέραν της κατηγορίας των ορυκτών καυσίμων, λάδια, ασφαλτώδεις ύλες, καλύπτουν ευρύ φάσμα προϊόντων. Στις κατηγορίες υπάρχουν τα τηλέφωνα που παρά συρρίκνωση της τάξης του 11% παραμένει στην πρώτη θέση, οι τηλεοράσεις με αύξηση 10% και οι ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης νερού και χώρου με αύξηση 16%.

Σημαντικά ποσοστά αύξησης εμφανίζονται στις υποκατηγορίες διακόπτες, μηχανήματα προσωπικής φροντίδας και βίντεο. Σημαντική παραμένει, παρά την περαιτέρω μείωση κατά 4% η συμμετοχή των μηχανών επεξεργασίας δεδομένων, αύξηση 42% παρουσιάζουν τα ιατρικά αναλώσιμα. Επίσης σημαντικές είναι οι αυξήσεις που παρατηρούνται στις κατηγορίες χυτοσίδηρος, σίδηρος, χάλυβας και τεχνουργήματα. Τέλος, διατηρείται η δυναμική των κατηγοριών παιχνίδια, πλαστικά, ενδύματα και καλλυντικά και αντηλιακά προϊόντα, με αύξηση 10% έναντι του 2017.

Απολογισμός δράσεων οικονομικής διπλωματίας 2018

Κατά το 2018 κατεγράφησαν (υπό τους όρους της εφαρμοζόμενης διαδικασίας ISO) και απαντήθηκαν 137 αιτήματα ελληνικών επιχειρήσεων που αφορούσαν στην επίτευξη συνεργασιών εξαγωγικού ενδιαφέροντος με κυπριακές εταιρείες. Προκειμένου να απαντηθεί η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω αιτημάτων, που δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί με την αποστολή ενημερωμένου καταλόγου, κατά τρόπο επαρκή και επωφελή για τις επιχειρήσεις που απευθύνθηκαν στο Γραφείο ΟΕΥ Λευκωσίας, πραγματοποιούσαμε διευκρινιστικές επαφές με τις επιχειρήσεις, διερεύνηση με τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις, αναζήτηση στατιστικών και άλλων ειδικών στοιχείων.

Σημειώνουμε ότι όταν μία εταιρεία επανέρχεται εκ νέου με αίτημα για διευκρινίσεις ή παροχή λεπτομερέστερων/ειδικότερων στοιχείων, δεν καταχωρούμε νέο αίτημα. Στα ανωτέρω θα πρέπει να συνυπολογισθούν αιτήματα που υποβάλλονται και απαντώνται προφορικά από ιδιώτες, φορείς και επιχειρήσεις, συναντήσεις με επιχειρηματίες που επισκέπτονται το Γραφείο ΟΕΥ, τα οποία δεν καταγράφονται και δεν μπορούν να καταμετρηθούν με ασφάλεια. Συντάχθηκε ενημερωμένος επιχειρηματικός οδηγός για το 2018, ετήσια έκθεση (για το 2017) και κλαδικές έρευνες για την αγορά καλλυντικών και τον κατασκευαστικό κλάδο στην Κύπρο. Παράλληλα, εστιάσαμε στην πληρέστερη απάντηση αιτημάτων, εμπλουτίζοντας την, κατά το λόγο του ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων, με στοιχεία εξωτερικού εμπορίου για το μέγεθος της αγοράς, φιλτράρισμα εισαγωγέων/διανομέων κατά περίπτωση και προσθήκη εμπειρικών σχολίων ή άλλων κατά την κρίση μας και κατά περίπτωση χρήσιμων πληροφοριών.

Επελέγησαν, σε συνεργασία με την Helexpo και άλλους φορείς διοργάνωσης εκθέσεων, εκπρόσωποι σημαντικών κυπριακών εισαγωγικών εταιρειών για να προσκληθούν σε εκθέσεις που διοργανώνονται στην Ελλάδα, με στόχο την περαιτέρω προώθηση των ελληνικών εξαγωγών στην Κύπρο. Ενημερώθηκαν κυπριακοί φορείς και επιχειρήσεις για την πραγματοποίηση σημαντικών εκθέσεων στην Ελλάδα. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε εκθέσεις και υποστήριξη Ελλήνων εκθετών και σε επιχειρήσεις ελλαδικών και κυπριακών συμφερόντων, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις εξελίξεις στην αγορά και ενδεχόμενα προβλήματα διοικητικής ή άλλη φύσεως.

Το Γραφείο ΟΕΥ Λευκωσίας διαμεσολάβησε για φιλική διευθέτηση εμπορικών διαφορών μεταξύ ελλαδικών και κυπριακών επιχειρήσεων και διερευνήσαμε περιπτώσεις αιτήσεων αποζημίωσης, μετά τη διακοπή της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών μετά από ενημέρωση του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων. Τέλος, παρακολουθούσαμε συστηματικά την εξέλιξη διαφορών ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Θεσμικό πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας

Το θεσμικό πλαίσιο της διμερούς οικονομικής συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συμφωνιών που αφορούν μεταξύ άλλων στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις (1962), την αποφυγή διπλής φορολογίας και την αποτροπή της φοροδιαφυγής (1968), την οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική συνεργασία (1984), την τουριστική συνεργασία (1988), την αμοιβαία συνδρομή των τελωνειακών διοικήσεων (1999) και την αμοιβαία προώθηση και προστασία επενδύσεων (1992), την εμπορική ναυτιλία (2003), τη διατήρηση αποθεμάτων αργού πετρελαίου και προϊόντων στην Ελληνική Δημοκρατία (2004) και τις στρατηγικές θαλάσσιες μεταφορές (2008).

Από τους κύριους προμηθευτές καλλυντικών η Ελλάδα

Σύμφωνα με την έρευνα αγοράς για τα εισαγόμενα καλλυντικά και τις προοπτικές ανάπτυξής τους στην Κύπρο του 2018, που συντάχθηκε από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο, η κυπριακή αγορά παρουσιάζει ιδιαίτερες προοπτικές για τις εξαγωγικές εταιρείες καλλυντικών, αφού οι εισαγωγές καλλυντικών στην Κύπρο έχουν σταθερά ανοδική πορεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017, η Ελλάδα είναι ο κυριότερος προμηθευτής της κυπριακής αγοράς στις περισσότερες κατηγορίες καλλυντικών και συγκεκριμένα: είδη μακιγιάζ, είδη μανικιούρ – πεντικιούρ, πούδρες, αντηλιακά, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, διαλύματα στοματικής υγιεινής, είδη ξυρίσματος, άλατα & προϊόντα μπάνιου, αποσμητικά, σαπούνια και κρεμοσάπουνα. Σημειωτέον, ότι μεγάλο μέρος των ελληνικών εξαγωγών στην Κύπρο αφορά επανεξαγωγές προϊόντων από ξένους οίκους, χωρίς, ωστόσο, να είναι διακριτά τα στατιστικά στοιχεία ως προς αυτό. Αντίθετα, η Ελλάδα έρχεται χαμηλότερα στην κατάταξη, έναντι των ανταγωνιστών της, στις εξής κατηγορίες: αιθέρια έλαια, αρώματα/κολόνιες, μόνιμο φορμάρισμα μαλλιών, λακ μαλλιών, οδοντικά νήματα. Στις κατηγορίες αυτές, οι προμηθευτές που ξεπερνούν τη χώρα μας σε αξία εξαγωγών είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ελβετία.

Μεγαλύτερη ζήτηση στην κυπριακή αγορά καλλυντικών έχουν τα αντηλιακά προϊόντα, τα οποία το 2017 απορρόφησαν το 38% των συνολικών εισαγωγών καλλυντικών.
Βασικότερος προμηθευτής της κυπριακής αγοράς σε καλλυντικά είναι η Ελλάδα, οποία, το 2017, αντιπροσώπευε το 35,7% συνολικών εισαγωγών καλλυντικών της Κύπρου. Οι ελληνικές εξαγωγές καλλυντικών στην Κύπρο, σε αντίθεση με εκείνες των κύριων ανταγωνιστών της (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία), οι οποίες παρουσιάζουν πτωτική τάση. Την τελευταία δεκαετία, η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών καλλυντικών στην Κύπρο άγγιξε το 4,35%.

Η Ελλάδα είναι ο κυριότερος προμηθευτής της κυπριακής αγοράς στις περισσότερες κατηγορίες καλλυντικών. Αντίθετα, η Ελλάδα έρχεται χαμηλότερα στην κατάταξη, έναντι των ανταγωνιστών της, στις εξής κατηγορίες: αιθέρια έλαια, αρώματα/κολόνιες, μόνιμο φορμάρισμα μαλλιών, λακ μαλλιών, οδοντικά νήματα.

Οι διαδικασίες για την εισαγωγή καλλυντικών από χώρες της Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα βατές.
Ο κύριος όγκος των επώνυμων καλλυντικών εισάγεται στην κυπριακή αγορά από τρεις μεγάλους εισαγωγείς και διανέμεται από τρεις βασικές φαρμακαποθήκες.

Στην κυπριακή αγορά έχουν παρουσία περίπου έντεκα μάρκες ελληνικών καλλυντικών, με κύρια την Apivita και την Korres, οι οποίες έχουν εδραιώσει την παρουσία τους, εκτός των άλλων και με μονοθεματικά καταστήματα στη Λευκωσία.

Το κυπριακό καταναλωτικό κοινό άρχισε να ευαισθητοποιείται τα τελευταία χρόνια στα οφέλη των φυσικών καλλυντικών. Η παρουσία ξένων – κυρίως Ρώσων – στο νησί αυξάνει τη ζήτηση για τέτοιου είδους προϊόντα.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Οίκος Moody’s: Από σταθερή, σε θετική η προοπτική της κυπριακής οικονομίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: