Εκλογές στις 10/11 για Ισπανία:Δεν έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Βασιλιάς Φελίπε

File Photo: O Πέδρο Σάντσεθ. EPA, Ballesteros




Στις 10 Νοεμβρίου ορίστηκε η ημερομηνία για την διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία, καθώς ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ΄ αποφάσισε να μην δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κανέναν άλλο υποψήφιο, μετά την άρνηση όλων των άλλων κομμάτων να στηρίξουν τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ για την πρωθυπουργία.

Οι εκλογές αυτές θα είναι οι τέταρτες που θα διεξαχθούν στην Ισπανία μέσα σε τέσσερα χρόνια.

  • “Κανείς υποψήφιος δεν διαθέτει την αναγκαία στήριξη για να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης το κοινοβούλιο”, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το παλάτι.

Ο Σάντσεθ είχε κερδίσει τις εκλογές του Απριλίου, χωρίς όμως να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και δεν κατάφερε να πείσει τα άλλα κόμματα να τον στηρίξουν.

  • Η απόφαση για την προκήρυξη εκλογών ελήφθη μετά τις διήμερες διαβουλεύσεις που είχε ο βασιλιάς με τους ηγέτες όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο.

Μετά την πρώτη αποτυχία του Σάντσεθ να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης, τον Ιούλιο, καθώς δεν κατάφερε να συμφωνήσει με το αριστερό Podemos, ο χρόνος κυλούσε αντίστροφα. Η καταληκτική ημερομηνία ήταν η 23η Σεπτεμβρίου, οπότε, εφόσον δεν βρισκόταν λύση, το κοινοβούλιο θα διαλυόταν και η χώρα θα όδευε ξανά σε εκλογές.

Ας σημειωθεί ότι ο ηγέτης των Σοσιαλιστών της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δεν επεδίωξε νέα ψηφοφορία στο κοινοβούλιο προκειμένου να παραμείνει πρωθυπουργός της χώρας, αφού τα αντίπαλα κόμματα αρνήθηκαν να τον υποστηρίξουν, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα εκλογική αναμέτρηση, την τέταρτη στην Ισπανία σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Έκκληση Σάντσεθ στους συντηρητικούς για να σχηματίσει κυβέρνηση: Να μην τον καταψηφίσουν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: