Διορία δώδεκα ημερών στη Βρετανία για τις προτάσεις περί backstop δίνει η ΕΕ

File Photo: Ο Μισέλ Μπαρνιέ. EPA, PATRICK SEEGER




Με τίτλους περί διορίας 12 ημερών υποδέχεται ο βρετανικός Τύπος τη χθεσινή δήλωση του Φινλανδού πρωθυπουργού Άντι Ρίνε από το Παρίσι ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να υποβάλει την πρότασή του για μια νέα συμφωνία του Brexit έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλιώς το θέμα «θα έχει τελειώσει».

Ο κ. Ρίνε είπε ότι συμφώνησε σε αυτόν το χρονικό ορίζοντα με τον πρόεδρο Μακρόν που τον είχε υποδεχθεί στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σημειώνεται ότι η Φινλανδία ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι που της επιτρέπει να καθορίζει τη θεματολογία των συνόδων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει πει ότι εργάζεται με στόχο να κλείσει μια συμφωνία με την ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Οκτωβρίου. Μία πιθανή επισημοποίηση της διορίας στα τέλη Σεπτεμβρίου θα είναι ενδεχομένως πολιτικά δύσκολη για τον Μπόρις Τζόνσον, καθώς στις 29 Σεπτεμβρίου αρχίζει το φετινό συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται και να υποβάλλει προτάσεις την κατάλληλη στιγμή».

Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, η βρετανική πλευρά έχει παρουσιάσει στους Ευρωπαίους διαπραγματευτές έγγραφα με τις προτάσεις της, χωρίς όμως να έχει αφήσει τα έγγραφα αυτά στην άλλη πλευρά για τον κίνδυνο διαρροής τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τζόνσον συζητά την αποδοχή ορισμένων κανόνων της ενιαίας αγοράς της ΕΕ μόνο για τη Βόρεια Ιρλανδία, πρωτίστως σε ό,τι αφορά τους ελέγχους ποιότητας σε ζωικά και φυτικά προϊόντα. Προτείνει οι αναγκαίοι έλεγχοι για τα υπόλοιπα προϊόντα να γίνονται μακριά από τα σύνορα.

Ενα σημαντικό εμπόδιο σε μια τέτοια διευθέτηση θα ήταν η αρνητική στάση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) Βόρειας Ιρλανδίας, που πολλές φορές είχε ξεκαθαρίσει ότι δε θα δεχόταν λύση που θα διαχώριζε με οποιονδήποτε τρόπο τη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρόλα αυτά, με ομιλία της το βράδυ της Τετάρτης στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Δουβλίνου η ηγέτιδα του DUP Αρλίν Φόστερ επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι «μαλακώνει» τη στάση της, λέγοντας για πρώτη φορά ότι θα αποδεχόταν «μία λύση που θα αφορά μόνο τη Βόρεια Ιρλανδία». Πρόσθετη ένδειξη των έντονων ζυμώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη ήταν και η συνάντηση της κ. Φόστερ με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ.

Βρετανοί ανταποκριτές στις Βρυξέλλες πάντως μεταδίδουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον εξεπλάγη κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όταν η ευρωπαϊκή πλευρά εξήγησε τους ελέγχους που θα απαιτούνταν στα μη ζωικά και φυτικά προϊόντα στο πλαίσιο της λύσης που προτείνει το Λονδίνο.

Επίσης την Τετάρτη ο κ. Τζόνσον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σε ό,τι αφορά τη συνομιλία με τον κ. Γιούνκερ εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι επαναβεβαιώθηκε η κοινή αποφασιστικότητα των δύο ανδρών για την επίτευξη συμφωνίας.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία/ΛΟΝΔΙΝΟ 19/09/2019

Οι επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία εγκρίθηκαν από τον Χαμενεΐ, μεταδίδει το CBS News

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: