Διάβηκε τον Ρουβίκωνα ο Τραμπ; Ομολόγησε το περιεχόμενο της συνομιλίας με τον Ζελέσκι

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο. EPA/RON SACHS / POOL




Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ομολόγησε χθες ότι πράγματι συζήτησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του για τον Τζο Μπάιντεν , τον κατά τα φαινόμενα υποψήφιο των Δημοκρατικών για τις Προεδρικές εκλογές. Η ομολογία Τραμπ στους δημοσιογράφους σχετικά με το τηλεφώνημα της 25ης Ιουλίου με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελέσκι,  ενισχύει όσους στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών ζητούσαν την παραπομπή του Προέδρου.

Η χρήση της προεδρικής εξουσίας για την εμπλοκή ξένου ηγέτη στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις [προεδρικές εκλογές 2020] δεν έχει συμβεί ποτέ από συστάσεως Ηνωμένων Πολιτειών, επιχειρηματολογούν.

Ήδη, χθες,  ο πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων και εκ των επιφανέστερων Δημοκρατικών ηγετών, Ανταμ Σιφ,  δήλωσε πως η παραπομπή του Τραμπ ίσως είναι “το μόνο γιατρικό” για την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί.

Το τηλεφώνημα του Τραμπ με τον Ζελέσκι βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πολιτικού κυκλώνα στην Ουάσιγκτον από την περασμένη Παρασκευή, όταν η εφημερίδα Wall Street Journal αποκάλυψε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος κατ’ επανάληψη ζήτησε από τον Ουκρανό ομόλογό του να ερευνήσει κατά πόσον ο Τζο Μπάιντεν, ο κατά πάσα πιθανότητα αντίπαλος του Τραμπ στις εκλογές του 2020, έκανε κατάχρηση της θέσης του ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ την εποχή εκείνη.

Όπως είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, η συνομιλία του με τον Ουκρανό συνομιλητή του ήταν κυρίως τυπική, για να δώσει στον Ζελέσκι τα συγχαρητήριά του για την ανάληψη της προεδρίας , αλλά επίσης άγγιξε και θέματα διαφθοράς και τους Μπάιντεν, πατέρα και γιο.

  • Η συζήτηση αφορούσε “και σε μεγάλο μέρος την διαφθορά, την διαφθορά παντού όπως συμβαίνει και σε μεγάλο μέρος το γεγονός ότι δεν θέλουμε άνθρωποι όπως ο αντιπρόεδρος Μπάιντε και ο γιος του να συμβάλλουν στην διαφθορά που υπάρχει ήδη στην Ουκρανία” είπε χαρακτηριστικά χθες ο Τραμπ.

Το ιστορικό της σύγκρουσης Τραμπ – Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορείται ότι “ενθάρρυνε” τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του γιου του Τζο Μπάιντεν, του πρώην αντιπροέδρου που σήμερα διεκδικεί με μεγάλες πιθανότητες το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020. Την καταγγελία αυτή φέρεται να έκανε τον Αύγουστο ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, μέλος και ο ίδιος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Ο Χάντερ Μπάιντεν, ο δεύτερος γιος του πρώην γερουσιαστή, εργαζόταν από το 2014 (τότε ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ) για μια ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου. Η εταιρεία είχε γίνει στόχος έρευνας, επικεφαλής της οποίας ήταν ένας Ουκρανός εισαγγελέας, την απομάκρυνση του οποίου επιθυμούσε η Ουάσινγκτον με το σκεπτικό ότι δεν ήταν αποτελεσματικός στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι ήθελε την απόλυση του εισαγγελέα, όχι όμως για να βοηθήσει τον γιο του, επισημαίνοντας ότι το ίδιο πράγμα είχε ζητηθεί από όλη την αμερικανική κυβέρνηση, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Την Παρασκευή, ο Τζο Μπάιντεν απαίτησε να δοθεί στη δημοσιότητα το απομαγνητοφωνημένο κείμενο αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντας ότι δεν είχε μιλήσει ποτέ με τον γιο του για την επαγγελματική δραστηριότητά του στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι το τηλεφώνημα και το αίτημα για έρευνα του Μπάιντεν έγινε σε μια εποχή που η Ουκρανία ήταν σε αναμονή πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Το τηλεφώνημα με τον Ζελέσκι έγινε στις 25 Ιουλίου. Το Κογκρέσο ενέκρινε την βοήθεια τον Αύγουστο και ο Λευκός Οίκος ήρε την παρακράτηση των χρημάτων της βοήθειας τον Σεπτέμβριο.

Οι Δημοκρατικοί ζητούν παραπομπή του Προέδρου

Το Κόμμα των Δημοκρατικών υποστηρίζει ότι εάν ο Τραμπ ζήτησε από τον Ζελέσκι να ερευνήσει τον Μπάιντεν, τότε πρόκειται για προώθηση ξένης εμπλοκής στις εκλογές του 2020.

Βεβαίως, ο Τραμπ αρνείται ότι στην εν λόγω συνομιλία ειπώθηκε κάτι που δεν έπρεπε.

Εάν πραγματοποιηθεί έρευνα και αποδειχθεί ότι ο Τραμπ πίεσε τον Ουκρανό πρόεδρο να ερευνήσει τον Μπάιντεν, τότε ίσως το Κογκρέσο δεν έχει άλλη επιλογή από το να παραπέμψει τον Πρόεδρο σε δίκη, δήλωσε χθες για πρώτη φορά ο Δημοκρατικός Πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ανταμ Σιφ.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, εξαιρετικά προσεκτική και απρόθυμη να μιλήσει για παραπομπή του Τραμπ μέχρι χθες, προειδοποίησε ότι τα γεγονότα ίσως επιβάλλουν “ένα νέο στάδιο έρευνας”.

Με πληροφορίες από Reuters, CNN, Wall Street Journal

Ο Τραμπ θέλει να δοθεί στη δημοσιότητα η συνομιλία του με Ζελένσκι για τον Τζο Μπάιντεν

 

 

 

 

“If the president is essentially withholding military aid at the same time that he is trying to browbeat a foreign leader to do something illicit, to provide dirt on his opponent during a presidential campaign, then that may be the only remedy that is co-equal to the evil that conduct represents,” Schiff said.

Other legislators have called for the Democratic leadership to pursue impeachment immediately, but Democratic House of Representatives Speaker Nancy Pelosi has so far resisted calls to formally begin the process.

In a letter to colleagues later on Sunday, Pelosi warned the administration against keeping the details of the whistleblower complaint secret. The administration has so far resisted sharing the details of the complaint with lawmakers.

“If the administration persists in blocking this whistleblower from disclosing to Congress a serious possible breach of constitutional duties by the president, they will be entering a grave new chapter of lawlessness which will take us into a whole new stage of investigation,” Pelosi wrote.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: