Διαβεβαίωσε για την καταβολή των αναδρομικών βάσει της απόφασης του ΣτΕ ο Νότης Μηταράκης

File Photo: Ο Παναγιώτης Μηταράκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά, έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των Ταμείων.

Συγκεκριμένα,  μιλώντας για τα αναδρομικά και τον τρόπο καταβολής τους, ο υφυπουργός Εργασίας, είπε:

«Εξαρτάται ποιο είναι το συνολικό κόστος. Πρώτη προτεραιότητα είναι να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των Ταμείων. Δεύτερος στόχος, είναι η διοίκηση να σεβαστεί απολύτως τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Είμαστε μία ευνομούμενη δημοκρατία. Δεν τίθεται κανένα θέμα το Δημόσιο να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Από εκεί και πέρα, τα μικρά ποσά να πληρωθούν εφάπαξ είναι απόλυτα λογικό. Μεγαλύτερα ποσά ίσως χρειαστεί να μπουν σε δόσεις, ανάλογα με τη συνολική οφειλή. Μέχρι να έχουμε τελική εικόνα, όλα αυτά είναι ασκήσεις επί χάρτου. Φυσικά είναι δεδομένο ότι η διοίκηση θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των αποφάσεων του ΣτΕ. Το δεδομένο είναι ότι όλα αυτά θα καταβληθούν στους συνταξιούχους. Ό,τι μπορούμε να καταβάλουμε, θέλουμε να ξεκινήσουμε να το καταβάλλουμε».

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση των Ταμείων, ο κ. Μηταράκης τόνισε:

«Αυτήν τη στιγμή, που η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε θετικότερους ρυθμούς ανάπτυξης και βλέπουμε και θετική τάση στην απασχόληση, τα ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία είναι απολύτως σε θέση να αντεπεξέλθουν στις συνταξιοδοτικές τους υποχρεώσεις και παράλληλα να προχωρήσουμε την επόμενη τετραετία σε σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, χωρίς αυτό να αμφισβητεί τη δυνατότητα των Ταμείων να πληρώσουν τις συντάξεις.

“Η μεγάλη αλλαγή που θέλουμε να φέρουμε στο ασφαλιστικό είναι γνωστή. Από 1/1/2021, θέλουμε το επικουρικό σύστημα να γίνει κεφαλαιοποιητικό με ατομικούς λογαριασμούς. Αυτό θα δώσει ακόμη περισσότερη ασφάλεια στους συνταξιούχους και, κυρίως, στα νέα παιδιά που σήμερα διερωτώνται, αν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Το θέμα είναι ότι ένα σύστημα που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, είναι ασφαλέστερο από το σημερινό σύστημα που βάζει όλα τα αυγά σε ένα καλάθι».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Άνοιξε η εφαρμογή της ρύθμισης 120 δόσεων: Δικαιούχοι και οι ενταγμένοι προ βελτιώσεων

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: