Δένδιας: Βελτίωση του κλίματος μόνο αν πάψει η Τουρκία να αμφισβητεί την κυριαρχία της Κύπρου

File photo: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Η Ελλάδα επιθυμεί επανεκκίνηση στις σχέσεις της με την Τουρκία, από την οποία μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν, επισημαίνει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, σε άρθρο του στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”. 

Παράλληλα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι γνώμονας της ελληνικής πλευράς είναι το διεθνές δίκαιο που δεν ανέχεται απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις. “Στα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν χωρούν εκπτώσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για βελτίωση του κλίματος είναι να σταματήσει η Τουρκία να στρέφεται κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ενέργειες που επιτείνουν την εικόνα ως παραβάτη της διεθνούς νομιμότητας”, επισημαίνει ο κ. Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι η επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, αλλά και αυτή που θα έχει ο ίδιος με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είναι απολύτως ωφέλιμες και συμπληρώνει ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών μπορεί να δώσει ώθηση στη σχέση τους σε πολλούς τομείς.

Αναφορικά με τη Βόρεια Μακεδονία, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά στην κατά το δυνατόν άμβλυνση των συνεπειών από τα επίμαχα σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Νίκος Δένδιας σημειώνει, επίσης, ότι ψηλά στις προτεραιότητες της Αθήνας είναι η ενίσχυση του ρόλου της χώρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέσω μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής η οποία, όπως λέει, δημιουργεί προϋποθέσεις για στενότερη συνεργασία ενόψει του νέου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ και την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην Αθήνα.

“Θέλουμε η Ελλάδα να αποτελεί το παράδειγμα μιας ισχυρής ευρωπαϊκής χώρας στα Βαλκάνια και όχι μια βαλκανική χώρα στην Ευρώπη”, καταλήγει ο Νίκος Δένδιας.

ΚΥΠΕ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal