Δεν είπα ψέματα στη Βασίλισσα για το κλείσιμο της βουλής υποστηρίζει ο Μπόρις Τζόνσον

File photo: Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, εξέρχεται από την Ντάουνινγκ Στριτ 10.EPA/WILL OLIVER




Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε σήμερα ότι είπε ψέματα στη Βασίλισσα Ελισάβετ όταν της πρότεινε την αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες προκειμένου να έχει αρκετό χρόνο  η κυβέρνησή του για να παρουσιάσει το νομοθετικό πρόγραμμά της.

Οι δηλώσεις αυτές του Βρετανού πρωθυπουργού έρχονται μια μέρα μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σκωτίας σύμφωνα με την οποία το κλείσιμο της βουλής είναι παράνομο.

Το κοινοβούλιο ανέστειλε τη λειτουργία του τη Δευτέρα και έως τις 14 Οκτωβρίου, μια κίνηση την οποία οι αντίπαλοι του Τζόνσον καταγγέλλουν ότι έχει στόχο να εμποδίσει τις προσπάθειές τους να τον αποτρέψουν από το να προχωρήσει σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Το Δικαστήριο της Σκωτίας αποφάσισε χθες πως η αναστολή δεν είναι νόμιμη και απέβλεπε στο να παρεμποδίσει τους αντιτιθέμενους στον Τζόνσον βουλευτές να επιχειρήσουν την ανατροπή των σχεδίων του. Όπως ήταν φυσικό, η απόφαση του Δικαστηρίου ήρθε σαν ένα ακόμη σημαντικό επιχείρημα κατά του Τζόνσον με αποτέλεσμα να δέχεται τώρα συντονισμένα πυρά ότι  είπε ψέματα στη βασίλισσα για τους λόγους της αναστολής.

  • Στην ερώτηση αν είπε ψέματα στη βασίλισσα, ο Τζόνσον απάντησε: «Απολύτως όχι».

Ο Τζόνσον είπε ότι η τρέχουσα σύνοδος του Κοινοβουλίου είναι η μεγαλύτερη από την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου στην Αγγλία τον 17ο αιώνα και πρόσθεσε πως οι βουλευτές θα έχουν άφθονο χρόνο για να συζητήσουν και πάλι το Brexit έπειτα από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Οκτωβρίου.

Ενώ απομένουν λιγότερες από 50 ημέρες μέχρι την 31η Οκτωβρίου, η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο έχουν εμπλακεί σε μια διαμάχη για το μέλλον του Brexit, με τα πιθανά σενάρια να ξεκινούν από μια έξοδο χωρίς συμφωνία και να φθάνουν μέχρι ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Οι υποθέσεις που περιλαμβάνονται στην «Operation Yellowhammer» προετοιμάστηκαν πριν από έξι εβδομάδες, μερικές ημέρες αφού ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού ο Μπόρις Τζόνσον και αποτελούν τη βάση του κυβερνητικού σχεδιασμού για μια μη συμφωνία.

Ο Τζόνσον έχει πει κατ΄επανάληψη ότι θα επιδιώξει μια συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την απομάκρυνση του ιρλανδικού backstop, ενός μηχανισμού που έχει σκοπό να αποφευχθεί η επαναφορά συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία. Βρετανοί βουλευτές φοβούνται ότι το backstop θα ‘κλειδώσει’ το Ηνωμένο Βασίλειο στην τροχιά της ΕΕ για πολλά χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί θετικά αν η βρετανική κυβέρνηση αλλάξει τη θέση της στις συνομιλίες για το Brexit τις ερχόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Επιχείρηση «Yellowhammer»: Το σχέδιο που προβλέπει το απόλυτο χάος του άτακτου brexit

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: