“Δεν χρειαζόμαστε το πετρέλαιο Μ. Ανατολής”, λέει ο Τραμπ: Θα βοηθήσει τους συμμάχους του

File Photo: Το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου των ΗΠΑ (SPR) το οποίο έχει περιεκτικότητα 160 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου στην επαρχία Τζέφερσον, Τέξας, ΗΠΑ. EPA, US DEPARTMENT OF ENERGY, HANDOUT




Οι ΗΠΑ δεν έχουν ανάγκη το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής διαβεβαίωσε σήμερα Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, τη στιγμή που η τιμή του μαύρου χρυσού είχε εκτοξευτεί στις αγορές, μετά τις επιθέσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, στη Σαουδική Αραβία.

Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει τους συμμάχους της Αμερικής.

  • “Επειδή τα έχουμε καταφέρει τόσο καλά με την ενέργεια τα τελευταία χρόνια (ευχαριστούμε κ. Πρόεδρε), είμαστε εξαγωγέας ενέργειας και πλέον είμαστε ο νούμερο ένα παραγωγός στον κόσμο”, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter. “Δεν χρειαζόμαστε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Μέσης Ανατολής και στην πραγματικότητα έχουμε ελάχιστα τάνκερ εκεί κάτω, όμως θα βοηθήσουμε τους συμμάχους μας”, συνέχισε.

Την Κυριακή ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει τη χρήση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων αργού “εφόσον χρειαστεί” για να καλυφθεί το κενό από τη μείωση της παραγωγής στη Σαουδική Αραβία.

Οι ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα παραγωγός αργού στον κόσμο (12,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία). Η Σαουδική Αραβία είναι ο πρώτος εξαγωγέας στον κόσμο και διεκδικεί, μαζί με τη Ρωσία τη δεύτερη θέση όσον αφορά τον όγκο παραγωγής.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Βολές Έσπερ κατά Ιράν, το οποίο “υπονομεύει τη διεθνή τάξη”: Φόβοι ΝΑΤΟ για κλιμάκωση έντασης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: