Δεν αφήνει την ευκαιρία να πάει χαμένη η Πελόζι: Ζητά να κατηγορηθεί για απείθεια ο Λεβαντόφκι

File Photo: Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι αξίζει στον Κόρεϊ Λεβαντόφσκι να κατηγορηθεί για απείθεια απέναντι στο Κογκρέσο, μετά την επιθετική συμπεριφορά του ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης του ίδιου νομοθετικού σώματος.

Στην διάρκεια της πολύωρης κατάθεσης που έδωσε προχθές, ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που ήταν σχετικές με την κατάθεση που είχε δώσει στο πλαίσιο της έρευνας του Ρόμπερτ Μάλερ.

Η Πελόζι είπε χθες στους Δημοκρατικούς και στην διάρκεια μιας ιδιωτικής συνάντησης ότι οι βουλευτές του κόμματος της “θα έπρεπε” να καταλογίσουν απείθεια στον Λεβαντόφσκι, όπως επιβεβαίωσαν πολλαπλές πηγές που βρίσκονταν στην ίδια αίθουσα και σχολιάζει το POLITICO.

Το σχόλιο της Πελόζι έγινε μία ημέρα μετά την μαραθώνια κατάθεση του Λεβαντόφσκι, με την συμπεριφορά του οποίου να προκαλεί τον εκνευρισμό των Δημοκρατικών που είναι μέλη της ίδιας επιτροπής.

Ο Λεβαντόφσκι αρνήθηκε να απαντήσει σε αρκετές από τις ερωτήσεις που του απηύθυναν κι αναφορικά με την κατάθεση που είχε δώσει στον Μάλερ, ενώ συχνά έδειχνε να ενεργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε οι απαντήσεις του να είναι αρεστές στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ίδιος φέρεται να προετοιμάζεται για να διεκδικήσει μία έδρα στην Γερουσία από τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο του 2020.

Σε ένα σημείο της κατάθεσής του, ο Δημοκρατικός βουλευτής Ντέιβιντ Σίσιλιν θύμωσε τόσο πολύ, που άρχισε να φωνάζει απευθυνόμενος προς τον Λεβαντόφσκι, σχετικά με το ενδεχόμενο να του καταλογιστεί απείθεια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Τζέρι Νάντλερ δεν τοποθετήθηκε για το ζήτημα αυτό στην διάρκεια της κατάθεσης, αλλά άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο τέλος της διαδικασίας.

Μερικοί από τους παρευρισκόμενους στην χθεσινοβραδινή συνάντηση, παρουσία της Πελόζι, μετέφρασαν την δήλωσή της, ως μία έμμεση κριτική στον Νάντλερ.

Ωστόσο, μία εκπρόσωπος της δήλωσε κατηγορηματικά πως αυτός, δεν ήταν ο στόχος του σχολιασμού που έκανε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Από την άλλη μεριά, το σχόλιο της Πελόζι για τον Λεβαντόφσκι έρχεται να επιβεβαιώσει την κλιμάκωση της εσωκομματικής πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει η ίδια με τον Νάντλερ, σχετικά με το πως θα προχωρήσει η κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, για το ζήτημα ενδεχόμενης παραπομπής του προέδρου Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Νάντλερ είχε δηλώσει στις αρχές της εβδομάδας ότι ο πρόεδρος Τραμπ -κατά την άποψή του- πρέπει να παραπεμφθεί, ενώ η Πελόζι είναι σταθερά αντίθετη σε μία τέτοια προοπτική, επικαλούμενη την σημαντική αντίθεση που έχει η κοινή γνώμη απέναντι σε μία τέτοια εξέλιξη.

Όταν ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος της σχετικά με την χθεσινοβραδινή συνάντηση, δήλωσε ότι το σχόλιο της Πελόζι ήταν “επικριτικό για την συμπεριφορά του μάρτυρα κι όχι για την διαχείριση των καταθέσεων, “ ενώπιον της επιτροπής.

Η Πελόζι είπε ότι η συμπεριφορά του Λεβαντόφσκι “ξεπέρασε το όριο της περιφρόνησης,” σύμφωνα με έναν βοηθό της, προσθέτοντας ότι η ίδια αισθάνθηκε το ίδιο και κατά την διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί συμπεριλαμβανομένης και της Πελόζι, απέρριψαν μέσα στην εβδομάδα το κάλεσμα προοδευτικών Δημοκρατικών για την παραπομπή του Κάβανο, μετά την δημοσιοποίηση μιας νέας καταγγελίας για απρεπή σεξουαλική συμπεριφορά στο παρελθόν, για την οποία καταγγέλθηκε ο σημερινός ανώτατος δικαστής.

Από την πλευρά τους, άλλοι υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί όπως ο Νάντλερ, υποστήριξαν ότι είναι πιο σημαντικό να γίνει επικέντρωση όλων των διαθέσιμων μέσων, ώστε να αποφασιστεί “ αν πρέπει να παραπεμφθεί ο πρόεδρος.”

Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η Πελόζι είχε πρόθεση να προτείνει μια συγκεκριμένη νομική φόρμα για τον καταλογισμό απείθειας απέναντι στο Κογκρέσο σε βάρος του Λεβαντόφσκι.

Ωστόσο, η προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών που υποστηρίζει την προεδρική παραπομπή και τάσσεται γενικά υπέρ μιας τέτοιας διαδικασίας και για άλλα πρόσωπα, έχει εκνευριστεί με την επιφυλακτική στάση της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να εμποδίζει την άσκηση κοινοβουλευτικής εποπτείας στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησής του, στα προσωπικά οικονομικά του, αλλά και στα ανοιχτά μέτωπα πολιτικών αντιπαραθέσεων που έχει.

Οι Δημοκρατικοί στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων χαρακτήρισαν την κατάθεση Λεβαντόφσκι ως την κατάθεση του πρώτου αξιωματούχου υπό το πλαίσιο της προεδρικής παραπομπής, ενώ έχουν προγραμματίσει κι αρκετές άλλες καταθέσεις μέσα στο φθινόπωρο, καθώς τα μέλη της επιτροπής θα κληθούν να αποφασίσουν για την ενεργοποίηση ή μη των νομικών άρθρων προεδρικής παραπομπής.

Ο Λεβαντόφσκι είναι ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε στην έρευνα του Μάλερ κι εμφανίστηκε ενώπιον της επιτροπής, μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος των 450 σελίδων της έρευνας Μάλερ, στα τέλη του περασμένου Απριλίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Τζον Μπόλτον …μίλησε: Λάβρος εναντίον της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: