Χονγκ Κονγκ: Βοήθεια από το Λονδίνο ζητούν οι διαδηλωτές έξω από το Βρετανικό Προξενείο

Με την Union Jack και την φωτογραφία της Βασίλισσας Ελισάβετ, διαδήλωση στο Βρετανικό Προξενείο του Χονγκ Κονγκ. EPA/JEROME FAVRE




Τραγουδώντας “Ο Θεός να σώζει τη Βασίλισσα”, και κρατώντας τις σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Βρετανικό Προξενείο στο Χονγκ Κονγκ ζητώντας από την άλλοτε αποικιοκρατική δύναμη του Λονδίνου να εγγυηθεί ότι η Κίνα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της για την ελευθερία της πόλης.

Η Σινοβρεταική Κοινή Διακήρυξη η οποία υπεγράφη 1984,καθορίζει το μελλοντικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ μετά την επιστροφή του στην Κίνα το 1997  ως  “μια χώρα, δυο συστήματα”  δηλαδή μια φόρμουλα που διασφαλίζει τις ελευθερίες που δεν ισχύουν στην Κίνα.

“Το μια χώρα, δυο συστήματα είναι νεκρό”, φώναζαν στα Αγγλικά οι διαδηλωτές ορισμένοι κρατώντας την αποικιοκρατική σημαία.

Με πολλούς νέους ανθρώπους να αναζητούν έξοδο από το Χονγκ Κονγκ, οι διοργανωτές της συγκέντρωσης υποστήριζαν ότι η Βρετανία πρέπει να αλλάξει το καθεστώς των διαβατηρίων, ένα ειδικό καθεστώς, που ισχύει μετά την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα. Το ειδικό αυτό διαβατήριο επιτρέπει στον κάτοχό του να επισκεφτεί την Βρετανία για έξι μήνες, αλλά να μην μπορεί ωστόσο αυτομάτως να μείνει μόνιμα και να εργαστεί εκεί.

“Είμαι εδώ για να ζητήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο να εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών του Χονγκ Κονγκ και να υπερασπιστεί το Χονγκ Κονγκ βάσει της Σινοβρετανικής Κοινής Διακήρυξης”, δήλωνε στο Reuters 25χρονη διαδηλώτρια.

Με πληροφορίες από Reuters

Κινδυνεύει ο Νετανιάχου; Οι εκλογές της Τρίτης, ένα δημοψήφισμα για το πολιτικό του μέλλον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: