Χονγκ Κονγκ: Ματαιώθηκαν οι διαδηλώσεις ως φόρος τιμής στα θύματα της 11/9 στις ΗΠΑ

File photo: Στο προξενείο των ΗΠΑ είχαν πραγματοποιήσει προ ημερών πορεία οι διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ. EPA/JEON HEON-KYUN
Οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ ματαίωσαν σήμερα τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ και κατήγγειλαν δημοσίευμα κινεζικής κρατικής εφημερίδας ότι σχεδιάζουν «μαζική τρομοκρατία» στην πόλη.

Το Χονγκ Κονγκ συγκλονίζεται από μήνες ταραχών, που μερικές φορές είναι βίαιες. Ξέσπασαν εξαιτίας  νομοσχεδίου που θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων για να δικασθούν στην Κίνα, όμως διευρύνθηκαν σε εκκλήσεις υπέρ της δημοκρατίας.

  • «Αντικυβερνητικοί φανατικοί σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις, που περιλαμβάνουν ανατινάξεις σωληνώσεων αερίου στις 11 Σεπτεμβρίου στο Χονγκ Κονγκ», ανέφερε στη σελίδα της στο Facebook η έκδοση της εφημερίδας China Daily για το Χονγκ Κονγκ, δίπλα σε μια φωτογραφία από τις επιθέσεις εναντίον των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη.

«Η τρομοκρατική συνωμοσία της 11ης Σεπτεμβρίου ενθαρρύνει επίσης τυφλές επιθέσεις εναντίον μη ντόπιων ομιλούντων την καντονεζική και εμπρησμούς σε βουνά». Στην καταχώριση αναφέρεται πως «η διαρροή πληροφοριών είναι μέρος της στρατηγικής που καταστρώνεται από ριζοσπαστικούς διαδηλωτές σε chat rooms στο Ίντερνετ».

«Δεν χρειάζεται να ελέγξουμε τα γεγονότα για να ξέρουμε πως είναι fake news», είπε ένας διαδηλωτής, ο 24χρονος Μάικλ, αναφερόμενος στην καταχώριση της China Daily. «Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν νοιάζονται για την αξιοπιστία τους».

Οι διαδηλωτές ματαίωσαν τις κινητοποιήσεις για σήμερα.

«Σε αλληλεγγύη εναντίον της τρομοκρατίας, όλες οι μορφές διαμαρτυρίας στο Χονγκ Κονγκ θα ανασταλούν στις 11 Σεπτεμβρίου, εκτός ενδεχομένως από τα τραγούδια και τους ύμνους», αναφέρεται σε δήλωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βραζιλία: Αυξήθηκαν κατά 20% οι θάνατοι πολιτών που οφείλονται σε αστυνομική βία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required