Χαρίτσης: Δεν ηττηθήκαμε στρατηγικά, είμαστε το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα της Ευρώπης

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης. Φωτογραφία: via opentv




«Δεν αφορούν τη μεσαία τάξη οι εξαγγελίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη ΔΕΘ», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος 7” στο OPEN TV.

Στον αντίποδα, “ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε μια τεράστια προσπάθεια για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και την κρίση”, είπε, και συμπλήρωσε πως και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης “ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έδωσαν στη ΔΕΘ το περίγραμμα της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα αλλά και των κοινωνικών στρωμάτων που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε, δηλαδή τους μικρομεσαίους και τη μεσαία τάξη”.

“Η οικονομική κατάσταση της χώρας αναβαθμίστηκε τα 4 τελευταία χρόνια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με βάση κυρίως τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες πολίτες”, συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης και εξήγησε: “Εμείς δεν υποτιμήσαμε ποτέ τον ελληνικό λαό, και δεν είπαμε ψέματα. Η προσπάθειά μας περιλάμβανε και επώδυνα μέτρα. Αυτό το οποίο κάναμε, όμως, αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, ήταν να ανακοινώσουμε τον Σεπτέμβριο του 2018 ένα ολόκληρο πακέτο μέτρων το οποίο τους επόμενους μήνες υλοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου. Οι παρεμβάσεις μας αφορούσαν στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στην επιδότηση ενοικίου, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, σε μια σειρά από ελαφρύνσεις για τα μεσαία στρώματα που είχαν πληγεί κατά την περίοδο του κρίσης. Τα μέτρα αυτά έγιναν νόμος του κράτους. Οι πολίτες άρχισαν να βλέπουν βελτίωση, και στη συνέχεια όταν είχαμε και το δημοσιονομικό χώρο, προχωρήσαμε σε ένα δεύτερο πακέτο μέτρων ελάφρυνσης που αφορούσαν και πάλι τη μεσαία τάξη”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε “εάν έχουμε δει κάποια μέτρα από την κυβέρνηση της Ν.Δ. τα οποία να βελτιώνουν τις οικονομικές συνθήκες και την καθημερινότητα των πολιτών”, για να συμπληρώσει: “Η κυβέρνηση της Μητσοτάκη προχώρησε σε εξαγγελίες που δεν αφορούν στη μεσαία τάξη. Τα μέτρα όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, τα οποία ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν βλέπουμε να τα υλοποιεί ο κ. Μητσοτάκης”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχασε αλλά δεν ηττήθηκε στρατηγικά”

Ωστόσο, όπως προσέθεσε ο Αλ. Χαρίτσης “ο κόσμος έκανε την επιλογή του στις 7 Ιουλίου, η οποία είναι απολύτως σεβαστή”. “Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχασε αλλά δεν ηττήθηκε στρατηγικά όπως κάποιοι επιδίωκαν, παραμένει μια πολύ ισχυρή πολιτική δύναμη, είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής στο προοδευτικό σκέλος του πολιτικού φάσματος της χώρας, είναι το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Έχει μεγάλη σημασία λοιπόν τί κάνουμε από εδώ και πέρα, πώς το 1.800.000 ψηφοφόρους που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους θα τους δικαιώσουμε”, υπογράμμισε.

“Όλα στο φως για τη Νovartis”

Για το θέμα της Novartis υπογράμμισε πως “η Δικαιοσύνη πρέπει να αναζητήσει και τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και πρέπει να αφεθεί να κάνει τη δουλειά της”. Σχετικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε: “Ό,τι θέλει ας κάνει η κυβέρνηση, είμαστε εδώ για να βγουν όλα στο φως για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι πραγματικά συνέβη”.

“Δεν είναι ανάπτυξη οι φωτογραφικές ρυθμίσεις και η εξυπηρέτηση συμφερόντων”

Εστιάζοντας στο θέμα των επενδύσεων και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε ότι “θέλουμε επενδύσεις οι οποίες σέβονται το εργατικό δίκαιο και το περιβάλλον, και δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με άλλες οικονομικές δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας”. “Δεν μπορούμε να ακούμε να μας μιλούν για επενδύσεις αυτοί οι οποίοι την περίοδο 2012-2014 είχαν οδηγήσει σε μια πρωτοφανή αποεπένδυση την ελληνική οικονομία. Αντίθετα, το 2017 και το 2018 είχαμε ρεκόρ δεκαετίας στις επενδύσεις στη χώρα μας”, υπογράμμισε.

Ασκώντας κριτική στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε: “Είναι άλλο πράγμα να προσπαθείς να πατάξεις τη γραφειοκρατία, να επιταχύνεις τις διαδικασίες και να τις απλοποιήσεις, και άλλο αυτό που επιχειρεί η Ν.Δ.”. Υπενθύμισε, δε, πως “ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά δημιούργησε ένα σύστημα απλοποίησης της διαδικασίας σύστασης και αδειοδότησης μιας επιχείρησης, χωρίς να χρειάζεται επίσκεψη σε καμία δημόσια υπηρεσία”. “Για μας δεν είναι ανάπτυξη συγκεκριμένες φωτογραφικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων κλάδων που συνδέονται με συγκεκριμένα συμφέροντα. Ανάπτυξη δεν είναι να δίνεις τη δυνατότητα στον υπουργό Ανάπτυξης να εκδίδει περιβαλλοντικές άδειες, τη στιγμή που υπάρχει στη χώρα μας ολοκληρωμένο πλαίσιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση”, κατέληξε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: