Χαν: Καμία περαιτέρω εξέταση για άνοιγμα ή κλείσιμο ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας

File Photo: Ο Γιοχάνες Χαν. EPA, ANDREJ CUKIC




Με γραπτή του απάντηση, προς τον Γερμανό ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας GuidoReil (ID), ο αρμόδιος Κοινοτικός Επίτροπος Χαν, διαβεβαιώνει πως «υπό τις παρούσες συνθήκες, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν σταματήσει και δεν μπορούν να εξεταστούν περαιτέρω κεφάλαια για το άνοιγμα ή το κλείσιμο και δεν προβλέπεται περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.»

Η ερώτηση που είχε υποβάλει, από τις 18 Ιουλίου 2019, ο Γερμανός ευρωβουλευτής, περιορίζονταν μόνο στο «ποια είναι η νομική πράξη που διέπει την εταιρική σχέση προσχώρησης με την Τουρκία» αλλά ο Επίτροπος θεώρησε σκόπιμο να κάνει μια πλήρη ανακεφαλαίωση, για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου:

“Απάντηση του Επιτρόπου Χαν, 23 Αυγούστου 2019

Όπως υπενθύμισε η Επιτροπή στην τελευταία ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία , η Τουρκία συνδέθηκε με την ΕΕ με συμφωνία σύνδεσης από το 1964 και ιδρύθηκε τελωνειακή ένωση το 1995.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χορήγησε την ιδιότητα της υποψήφιας χώρας στην Τουρκία τον Δεκέμβριο του 1999 και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις άρχισαν τον Οκτώβριο του 2005 . Στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει 16 κεφάλαια και ένα από αυτά προσωρινά έκλεισε.

Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 26ης Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σημείωσε στα συμπεράσματά του της 18ης Ιουνίου 2019 ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν σταματήσει και δεν μπορούν να εξεταστούν περαιτέρω κεφάλαια για το άνοιγμα ή το κλείσιμο και δεν προβλέπεται περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.”

ΚΥΠΕ – Νίκος Ρούσσης –
Γαλλία/ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 02/09/2019

Ο Ερντογάν αποκαλύφθηκε: “Γαλάζια Πατρίδα” το μισό Αιγαίο μέχρι και η ανατολική Κρήτη!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: