Χαμηλώνει τους τόνους με το Ιράν ο Πομπέο: Η αποστολή μου είναι να βρεθεί “ειρηνική λύση”

Ο Μάικ Πομπέο κατά την συνάντησή του με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Photo EPA




Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε σήμερα από το Άμπου Ντάμπι ότι η Ουάσιγκτον ευνοεί μια «ειρηνική λύση» με το Ιράν, μετά την πρόσφατη επίθεση εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία, για την οποία κατηγορεί την Τεχεράνη.

Ο Πομπέο συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν. Μετά τη συνάντησή τους, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο, ενώπιον των δημοσιογράφων, για την ύπαρξη «συναίνεσης» μεταξύ των χωρών του Κόλπου σχετικά με την ευθύνη που φέρει το Ιράν.

  • «Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε έναν συνασπισμό για την επίτευξη της ειρήνης και μια ειρηνική διευθέτηση. Αυτή είναι η αποστολή μου, αυτό είναι που θέλει μετά βεβαιότητος ο πρόεδρος Τραμπ να επιτύχω και ελπίζω ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν βλέπει τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πομπέο και πρόσθεσε:

Ο Πομπέο εμφανίστηκε να ρίχνει τους τόνους σήμερα Πέμπτη μετά τις συνομιλίες που είχε με τον διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον κύριο σύμμαχο της Σαουδικής Αραβίας. Είχαν προηγηθεί συνομιλίες με τον διάδοχο του θρόνου στο Ριάντ, Μοχάμαντ Μπιν Σάλμαν.

«Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε έναν συνασπισμό ως μια πράξη διπλωματίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν εκτοξεύει απειλές για πόλεμο και ότι θα δώσει μάχη εναντίον και του τελευταίου Αμερικανού” πρόσθεσε ο Πομπέο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, είχε δηλώσει στο  CNN  ότι η Ισλαμική Δημοκρατία “δεν θα διστάσει” εάν χρειαστεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι σε αμερικανική ή σαουδαραβική στρατιωτική επίθεση, κάτι που, όπως είπε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε “ολοκληρωτικό πόλεμο”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Το Ιράν είναι ισχυρό και αναγκάζονται να το κατηγορούν άδικα, δηλώνει ο στρατηγός Σαλαμί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: