Αυξήθηκε ο αριθμός των εργαζόμενων με μειωμένο ωράριο στη γερμανική βιομηχανία

File Photo: Εργαζόμενοι στην Ισπανία. EPA,EMILIO NARANJO




Αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των γερμανικών βιομηχανιών που απασχολούσαν εργαζόμενούς του με μειωμένο ωράριο τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε το οικονομικό ινστιτούτο Ifo σήμερα, σηματοδοτώντας ότι η ύφεση του μεταποιητικού τομέα έχει αυξανόμενο κόστος για την αγορά εργασίας.

Περίπου το 5,5% των μεταποιητικών εταιρειών που ρωτήθηκαν από το Ifo δήλωσαν ότι έκαναν χρήση τον Σεπτέμβριο της δυνατότητας για μειωμένο ωράριο εργασίας (kurzarbeit), ως τρόπο για να αποφύγουν μαζικές απολύσεις, έναντι 3,8% που είχαν χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα αυτή τον Ιούνιο.

Το ποσοστό αυτό είχε καταγραφεί τελευταία φορά το 2012-13 μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, όταν 100.000 εργαζόμενοι στη μεταποίηση απασχολούνταν με μειωμένο ωράριο, ανέφερε το Ifo. Περίπου το 12,4% των βιομηχανιών ανέφεραν ότι αναμένουν να κάνουν χρήση της απασχόλησης με μειωμένο ωράριο το επόμενο τρίμηνο έναντι 8,5% τον Ιούνιο.

Το πλαίσιο της kurzarbeit επιτρέπει στις βιομηχανίες να διατηρούν τους εργαζόμενους, με παράλληλη μείωση των ωρών εργασίας τους, όταν ο βαθμός χρήσης της παραγωγικής δυναμικότητάς τους είναι χαμηλός, ενώ η κυβέρνηση αποζημιώνει τους εργαζόμενους για μέρος των απωλειών στους μισθούς τους. Η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε τον Αύγουστο, ενισχύοντας τους φόβους ότι και ο τομέας των υπηρεσιών, που αντιστάθμιζε την αδυναμία του μεταποιητικού τομέα, θα οδηγηθεί σε μία παρατεταμένη συρρίκνωση.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Moody’s: Η κατάρρευση Thomas Cook αρνητική για αξιόχρεο τραπεζών Ελλάδας και Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: