Αυστηρότερους κανόνες για οπλοκατοχή απαιτούν από το Κογκρέσο 145 επιχειρήσεις στις ΗΠΑ

File Photo: Φωτογραφία έξω από το μπαρ όπου έγινε η επίθεση στο Ντέιτον Οχάιο. Φωτογραφία ABC, WKEF, WRGT
Την υιοθέτηση νόμων που θα επιβάλλουν αυστηρότερες κανονιστικές ρυθμίσεις για τα πυροβόλα όπλα ζητούν με επιστολή τους προς τα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας οι επικεφαλής 145 επιχειρήσεων στις ΗΠΑ.

Οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι αμερικανικών επιχειρήσεων -ή επιχειρήσεων που έχουν «ισχυρά εμπορικά συμφέροντα» στις Ηνωμένες Πολιτείες-, μεταξύ των οποίων οι Airbnb, Twitter, Uber και Levi Strauss, καταγγέλλουν σ’ αυτή την επιστολή «μια κρίση δημόσιας υγείας για την οποία απαιτείται επείγουσα δράση».

Το να μην γίνει τίποτε «είναι απλώς απαράδεκτο», γράφουν, αναφέροντας στην αρχή του μηνύματός τους τους νεκρούς φέτος το καλοκαίρι στο Ελ Πάσο και το Ντέιτον, 22 και εννέα άνθρωποι αντίστοιχα.

  • Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων ζητούν από το αμερικανικό Κογκρέσο να υιοθετήσει δύο μέτρα: το ένα εισάγει την επαλήθευση του ιστορικού οποιουδήποτε θέλει να αγοράσει οποιοδήποτε είδος όπλου και το άλλο επιτρέπει στις αρχές να κατάσχουν τα όπλα από πρόσωπα που επισημαίνονται ως επικίνδυνα από το περιβάλλον τους («red flag laws»).

Οι προτάσεις αυτές είναι «εύλογες» και «υποστηρίζονται ευρέως από την αμερικανική κοινή γνώμη», υποστηρίζουν οι υπογράφοντες επιχειρηματίες.

  • «Γι’ αυτό καλούμε την αμερικανική Γερουσία να ταχθεί στο πλευρό των Αμερικανών και να δράσει», γράφουν στην επιστολή τους που δημοσιεύεται από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ενώ το Κογκρέσο, το οποίο επέστρεψε αυτή την εβδομάδα από τη θερινή ανάπαυλα, δέχεται πίεση για να νομοθετήσει επιτέλους πάνω στο ζήτημα αυτό.

Οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, υιοθέτησαν τον Φεβρουάριο νομοσχέδιο που επεκτείνει τους ελέγχους του δικαστικού ιστορικού και του ψυχιατρικού ιστορικού των προσώπων που αγοράζουν όπλα σε όλες τις πωλήσεις, περιλαμβανομένων αυτών που γίνονται μεταξύ ιδιωτών ή σε περιοδεύουσες εκθέσεις.

Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Γερουσία και ο επικεφαλής τους στην άνω βουλή, ο Μιτς Μακόνελ, αρνείται να οργανώσει οποιαδήποτε ψηφοφορία για νόμους που αφορούν τα πυροβόλα όπλα όσο ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει διατυπώσει τη θέση του.

Περίπου 40.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2017 στις ΗΠΑ από πυροβόλα όπλα, από τους οποίους περίπου οι μισοί ήταν αυτόχειρες.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ο καυγάς του Ντόναλντ Τραμπ με το μοντέλο: Είσαι «βρωμόστομη» έγραψε για την Κρίσι Τέιγκεν

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal