Απαράδεκτος: Ο Παπανδρέου προσκάλεσε τον Ακιντζί στην ανύπαρκτη Σοσιαλιστική Διεθνή

File Photo: Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Α) και ο Μουσταφά Ακιντζί (Δ). Photo via Twitter, @MevlutCavusoglu




Η πολιτική ισότητα έχει γίνει στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ για την λύση, δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε ομιλία του στην Σοσιαλιστική Διεθνή, λέγοντας ότι «είτε θα προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση μιας ομοσπονδιακής λύσης δύο συνιστωσών πολιτειών, βασισμένη στην πολιτική ισότητα, είτε σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτό η μόνιμη διαίρεση θα καταστεί πιο φανερή».

  • Την πρόσκληση στον κατοχικό ηγέτη έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με την ιδιότητά του, του προέδρου της ανύπαρκτης Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια εκ μέρους του κ. ΓΑΠ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της παράνομης «προεδρίας» ο κ. Ακιντζί παρέστη στην Σοσιαλιστική Διεθνή, η συνεδρία του προεδρείου της οποίας έγινε στο κεντρικό κτίριο του ΟΗΕ, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Παπανδρέου. Στην αρχή της ομιλίας του ο κατοχικός ηγέτης αναφέρθηκε στην αυξανόμενη ανισότητα και φτώχεια στον κόσμο, την κλιματική αλλαγή που πλέον χτυπά καμπανάκι και το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές του πλανήτη υπάρχουν πόλεμοι και εντάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, ακόμη και αν στην Κύπρο δεν υπάρχει πόλεμος, εδώ και πολλά χρόνια αναμένεται ακόμη η επίλυση του προβλήματος. Στο πρόσφατο παρελθόν, είπε, χάθηκαν δύο σημαντικές ευκαιρίες, το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν και η Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα. Αναφερόμενος στους όρους αναφοράς ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι για την συνομολόγησή τους είναι σημαντικά το κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 2014, οι συγκλίσεις του παρελθόντος και το πλαίσιο Γκουέτερες.

Κατά τον κ. Αιντζί ένα στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ των ομοσπονδιών είναι η σημασία της αποτελεσματικής συμμετοχής με πολιτική ισότητα. «Σε κάθε συνεταιρισμό είναι αναπόφευκτο οι αποφάσεις να λαμβάνονται από κοινού, ωστόσο η ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται την ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις». Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσπάθησε να αλλοιώσει και να διαστρεβλώσει το πλαίσιο Γκουτέρες, ημερομηνίας 30ης Ιουνίου, ωστόσο αυτή η ημερομηνία πλέον έχει περάσει σε αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ.

  • Αυτό που τώρα δεν αποδέχεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ένα από τα σημεία συγκλίσεων του παρελθόντος, που έχει πλέον καταστεί παράμετρος των ΗΕ, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προκαλέσει τα τελευταία δύο χρόνια μία σύγχυση λέγοντας διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά άτομα. «Μεταξύ των όσων είπε δημιουργώντας σύγχυση είναι δύο κράτη, συνομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία, αποκεντρωμένη ομοσπονδία, από προεδρικό σε κοινοβουλευτικό σύστημα, αλλά και αντί τις εκ περιτροπής προεδρία να γίνει εκ περιτροπής πρωθυπουργία».

Για να μην επιμηκυνθεί η διαδικασία για άλλα 50 χρόνια ακόμη, υπάρχει η ανάγκη ενός ξεκαθαρίσματος και να καθοριστεί ότι δεν θα πρόκειται για (μια διαδικασία διαπραγματεύσεων) ανοικτού τέλους, η οποία θα πρέπει να προγραμματιστεί και να σχεδιασθεί καλά, σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη που πρόσθεσε ότι αυτό αναφέρεται και στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Για το φυσικό αέριο, ο κ. Ακιντζί ότι όλοι αποδέχονται πως υπάρχει δικαίωμα και των δύο πλευρών στους υδρογονάνθρακες, επαναλαμβάνοντας την θέση του ότι υπάρχει τρεις δρόμοι για να λυθεί αυτό το ζήτημα, ένας από αυτούς είναι αυτό που ο κ. Ρολάνδης είχε προτείνει, ένα μορατόριουμ (στα ενεργειακά) μέχρι την λύση. Εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει, να δημιουργήσουν οι δύο πλευρές μια κοινή επιτροπή, είπε ο κ. Ακιντζί επαναφέροντας την πρότασή του της 13ης Ιουλίου. «Εάν ούτε αυτό συμβεί, θα γίνει αυτό που συμβαίνει τώρα, ο καθένας θα πράττει χωριστά».

Η δική του επιθυμία, επιλογή, κατέληξε, είναι – παρ’ ότι απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά – η δημιουργία μιας κοινής επιτροπής.

Συνάντηση Ακιντζί – Μογκερίνι

Το θέμα των όρων αναφοράς και την εναρμόνιση των «θεσμών» των Τ/κ με το ευρωπαϊκό κεκτημένο συζήτηση ο Μουσταφά Ακιντζί με την Φεντερίκα Μογκερίνι στην Νέα Υόρκη.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, κατά την συνάντηση με την Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε στις διεργασίες για την συνομολόγηση των όρων αναφοράς και την «εποικοδομητική συμβολή της τ/κ πλευράς και τις δυσκολίες που προκαλεί η ε/κ πλευρά στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής με την πολιτική ισότητα.».

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε επίσης στην κ. Μογκερίνι ότι εδώ και δύο χρόνια έχουν σταματήσει οι εργασίες για την εναρμόνιση των τ/κ «θεσμών» με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προσθέτοντας ότι η πρότασή του της 13ης Ιουλίου για το φυσικό αέριο, παρ’ όλο που απορρίφθηκε, δημιουργεί διέξοδο και βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι.

Προδρόμου για Κυπριακό: Η ώρα της αλήθειας στη Νέα Υόρκη για τους όρους αναφοράς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: